Tunnetun miljonäärin sieppausta suunnitellut salolaismies uhkasi tappaa kiskolaisen kirvesmiehen perheen

0
Turun hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion laittomasta uhkauksesta ja petoksista. Kuva: SSS-arkisto

Miljonääri Thomas Wahlroosin sieppaamista suunnitellut salolaismies huijasi rakentajat remontoimaan taloaan Särkisalossa. Kymmenientuhansien eurojen laskut olivat maksamatta, kun mies uhkasi tappaa kiskolaisen kirvesmiehen perheen.

– Olin lämmittämässä pihasaunaa, kun hän soitti ja sanoi, että tulee tappamaan meidät kaikki. Minä joutuisin katsomaan vierestä, ja viimeisenä hän ampuisi minut, Pasi Frid kertoo.

Uhkaussoitosta on kaksi vuotta.

Soittaja on aiemmin istunut vankilassa sekä Suomessa että Virossa. Turun hovioikeus on nyt tuominnut 46-vuotiaan miehen jälleen kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen. Frid sanoo tietävänsä, ettei hän saa tekemästään keittiöremontista rahojaan takaisin.

– Tässä se nähdään, miten ihminen pystyy kusettamaan toista ihmistä puhumalla ja esiintymällä uskottavasti, Frid toteaa.

Uudehkossa omakotitalossa Särkisalossa tehtiin vuosina 2016–2018 paljon töitä. Rakennettiin terassi, pihamökki, kesäkeittiö, palju ja laavu sekä remontoitiin keittiö ja sauna. Suurin osa urakoitsijoista tuli Salon alueelta ja sieltä tilattiin myös rakennustarvikkeita.

Rakennus-Järvi Oy:n toimitusjohtajalle Jarmo Järvelle mies oli kertonut, että edellinen asukas oli saanut aivoinfarktin ja joutunut jättämään remontin kesken.

– Me menimme hyvää hyvyyttämme tekemään sen loppuun. Olimme siellä hommissa kuukauden päivät.
Kesäkeittiö tuli valmiiksi, mutta maksua ei alkanut kuulua. Järvi soitti miehelle.

– Hän oli kuulemma parhaillaan neuvottelemassa pankin kanssa lainasta, jotta hän saa kaikki laskut maksettua. Kävin viemässä karhukirjeen vielä henkilökohtaisesti. Emäntä otti sen vastaan ja sanoi, että isäntä on jossain kaukana töissä.

Järvi oli pannut merkille, että talossa oli sähköportti ja valvontakameroita.

Rakennus-Järvi teki poliisille rikosilmoituksen yhdessä muutaman muun petoksen uhriksi joutuneen salolaisyrittäjän kanssa. Pasi Frid sanoo lisäksi tietävänsä ainakin kaksi salolaista urakoitsijaa, jotka eivät lähteneet oikeusprosessiin.

– Koko talo on remontoitu rikoksella, Frid sanoo.

Kahdesta törkeästä petoksesta ja kuudesta petoksesta kertyi urakoitsijoille ja liikkeille yhteensä 70 000 euron vahingot.

– Hän jätti kaiken maksamatta. Tämä oli minulle ensimmäinen ja toivottavasti myös viimeinen kerta neljänkymmenen vuoden aikana, kun minua on huijattu, Järvi toteaa.

Järvi ja Frid saivat vasta myöhemmin tietää ”asiakkaastaan”, joka oli vapautunut virolaisesta vankilasta.

Tallinnan hovioikeus oli tuominnut miehen keväällä 2013 kahdeksi vuodeksi vankeuteen Björn Wahlroosin pojan sieppauksen valmistelusta. Poliisi oli ottanut miehen ja hänen suomalaisen rikostoverinsa kiinni Tallinnan satamassa, kun he olivat lähdössä Suomeen toteuttamaan kidnappausta.
Uhri piti piilottaa vuokramökkiin Lempäälässä.

Rikosylikomisario Jari Räty keskusrikospoliisista kertoi myöhemmin MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa, että Wahlroosista oli tarkoitus pyytää viiden miljoonan euron lunnaat.
– Se oli raju ja hyvin yksityiskohtainen suunnitelma. Sekä meillä että Viron poliisilla oli käsitys, että se oli myös toteuttamiskelpoinen, mikäli poliisi ei pääsisi siihen väliin, Räty totesi ohjelmassa.

Kaksikko aikoi lähettää Björn Wahlroosille kiristysvideon lisäksi hänen poikansa sormen.

Kaksikko vaihtoi kuitenkin kohdetta, koska Thomas Wahlroos oli paljon ulkomailla. Hänen tilalleen miehet valitsivat suomalaisen liikemiehen perheen. Poliisi esti sieppauksen yhteistyöllä.
Keskusrikospoliisin mukaan miehellä oli vahva väkivaltarikostausta. Poliisi-tv kertoi, että mies istui vuonna 2010 Riihimäen vankilassa, kun hän päätti tehdä täydellisen rikoksen. Siihen liittyi sieppaus.

Mies on nyttemmin vaihtanut sukunimeä. Uudella nimellä hänet on tuomittu ainakin vaimonsa pahoinpitelyistä, petoksesta sekä törkeistä rattijuopumuksista. Salon keskustassa hän ajoi yksisuuntaista Vilhonkatua väärään suuntaan uudenkarhealla Ford Mondeolla 2,88 promillen humalassa.

Mies on tuomittu useista petoksista jo ennen Särkisalon rakennustyömaan tapahtumia. Käräjäoikeuden asiakirjojen mukaan hän ei asu enää Salossa.