Turkkia ja Syyriaa runnelleen maanjäristyksen uhrimäärä kasvaa edelleen, jo yli 1 400 ihmisen kerrotaan saaneen surmansa

1

Turkissa ja Syyriassa mittavaa tuhoa aiheuttaneessa maanjäristyksessä on kuollut yhteensä yli 1 400 ihmistä, ja kuolonuhrien määrä jatkanee vielä kasvuaan.

Turkissa on maan presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan kuollut järistyksen vuoksi ainakin 912 ihmistä. Naapurimaassa Syyriassa on saanut tiettävästi surmansa ainakin 560 ihmistä.

Syyrian valtionmedia kertoo terveysministeriön tietojen pohjalta, että hallinnon hallussa olevilla alueilla on kuollut ainakin 339 ihmistä. Tämän lisäksi Turkin tukemien kapinallisten hallussa olevilla alueilla toimiva pelastusjärjestö kertoo 221 ihmisen kuolemasta.

Järistys iski varhain maanantaina lähellä Gaziantepin kaupunkia Turkin Syyrian vastaisella rajalla.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 7,8. Turkin valtion katastrofiviraston (AFAD) mukaan voimakkuus olisi ollut 7,4.

Järistys tuntui jopa Kyproksella ja Egyptissä.

AFAD:n mukaan maanjäristystä seurasi yli 40 jälkijäristystä.

Uhrimäärä todennäköisesti kasvaa vielä etsintä- ja pelastusoperaatioiden jatkuessa.

Ei tietoa suomalaisista järistysalueella Turkissa

Turkin maanjäristyksessä ei tiedetä olleen mukana suomalaisia, kertoi Suomen Ankaran-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo STT:lle.

Alueella tiedetään hänen mukaansa olevan vain muutamia Suomen kansalaisia, eikä heihin liittyen suurlähetystölle ollut tullut tietoa tai avunpyyntöjä aamupäivään mennessä.

Turkin eteläosaa ja Pohjois-Syyriaa aamuyöllä ravistellut maanjäristys tuntui Turkin pääkaupungissa Ankarassa asti, Pahkasalo kertoi.

Pahkasalon mukaan jälkijäristykset jatkuivat Turkissa vielä aamupäivällä.

Sosiaalisessa mediassa jotkut suomalaiset kertoivat tunteneensa järistyksen etelän lomakaupungissa Alanyassa aamuneljän aikoihin pienenä ”keinahteluna”, kuten eräs Alanyassa ollut suomalaismies kuvasi Facebookissa.

Tuhansia loukkaantunut järistyksessä

Turkin varapresidentti Fuat Oktay kertoi aiemmin yli 2 300 ihmisen loukkaantuneen Turkissa, mutta ainakin kuolonuhrien määrä on sittemmin yli kolminkertaistunut siitä, mitä se oli Oktayn ilmoituksen aikoihin. Oktayn mukaan pelastustoiminta jatkuu useissa suurkaupungeissa.

Sodan runtelemassa Syyriassa on valtionmedian mukaan kuollut ihmisiä maan hallinnon hallussa olevilla alueilla Aleppossa, Latakiassa, Hamassa ja Tartusissa. Lisäksi yli tuhannen ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Turkin tukemien kapinallisten hallussa olevilla alueilla Syyrian luoteisosissa on puolestaan saanut surmansa ainakin 221 ihmistä ja yli 400 on loukkaantunut, kertoo kapinallisalueilla toimiva White Helmets -pelastusjärjestö Twitterissä.

White Helmetsin mukaan pelastustoimintaa vaikeuttaa se, että sadat ihmiset ovat jääneet raunioiden alle ja pelastustöissä tarvitaan raskasta kalustoa. Kuolonuhrien määrä voi järjestön mukaan edelleen nousta, sillä sadat perheet ovat loukussa.

Talvimyrsky vaikeuttaa pelastustoimintaa

Pelastustoimintaa maanjäristyksen jälkimainingeissa on vaikeuttanut lumimyrsky, jonka jäljiltä tärkeät tiet ovat jään ja lumen peitossa. Pelastusviranomaiset ovat yrittäneet talvisateiden keskellä etsiä eloonjääneitä romahtaneiden rakennusten raunioista.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajat Syyrian pohjoisosissa ovat kertoneet asukkaiden juosseen kodeistaan kauhun vallassa.

– Tämä maanjäristys on voimakkain kansallisen maanjäristyskeskuksen perustamisen jälkeen vuonna 1995, kertoo keskusta johtava Raed Ahmed Syyrian valtion uutistoimisto Sanalle.

Aleppo oli sodan edellä Syyrian kaupallinen keskus, mutta jo ennen maanantaista tragediaa rakennukset kaupungissa ovat usein romahtaneet yli kymmenen vuotta kestäneen sodan rappeuttaman infrastruktuurin vuoksi. Rakennusprojektien turvallisuutta ei ole myöskään juuri valvottu, ja osa on rakennettu laittomasti.

Niinistö ilmaisi osanottonsa Turkille – Suomi valmiina auttamaan

Presidentti Sauli Niinistö on välittänyt Turkille surunvalittelunsa tuhoisan maanjäristyksen vuoksi.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö on lähettänyt Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille kirjeen, jossa hän kuvailee maanjäristystä traagiseksi ja ilmaisee osanottonsa hengenmenetysten sekä järistyksen aiheuttamien tuhojen vuoksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisi syvimmät osanottonsa Turkkia ja Syyria ravistelleen maanjäristyksen aiheuttamien uhrien ja kärsimyksen johdosta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on sanonut olevansa järkyttynyt järistyksien vuoksi, ulkoministeriö kertoo Twitterissä.

– Meidän ajatuksemme ovat uhrien ja heidän perheidensä luona. Suomi on valmiudessa auttamaan, Haavisto sanoo ministeriön mukaan.

EU lähettää apua järistyksen runtelemille alueille

Euroopan unioni on lähettämässä Turkin kaakkoisosaan iskeneen maanjäristyksen vuoksi pelastusryhmiä alueelle ja valmistelee lisäapua Turkille. Hollannista ja Romaniasta kerrotaan olevan jo matkalla pelastajia.

EU-avusta kertoo unionin kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarcic. Hänen mukaansa EU:n yhteinen pelastuspalvelumekanismi on aktivoitu maanjäristyksen tuhoihin vastaamiseksi.

Lenarcicin kanslian mukaan Turkki oli pyytänyt EU:n tukea.

Useat EU-maat ovat myös erikseen luvanneet apua. Valmiina auttamaan ovat muun muassa Ranska, Saksa, Belgia, Puola ja Espanja.

Yhdysvallat on puolestaan luvannut tarjota kaiken mahdollisen avun Turkille ja Syyrialle. Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoo tiedotteessa, että presidentti Joe Biden on ohjannut Yhdysvaltain avustusjärjestö USAIDia ja muita liittovaltion yhteistyökumppaneita arvioimaan Yhdysvaltain vaihtoehtoja vastata tuoreeseen tragediaan.

Myös Venäjä ja Ukraina ovat tarjonneet apua

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmaissut hallintonsa mukaan maanantaina osanottonsa ja tarjonnut Venäjältä apua sekä Turkkiin että Syyriaan.

– Jaamme rakkaitaan menettäneiden surun ja tuskan, ja toivomme pikaista toipumista kaikille loukkaantuneille, Putin sanoi Syyrian presidentille Bashar al-Assadille osoitetussa viestissä.

Erillisessä viestissä Turkin Erdoganille Putin pyysi häntä välittämään vilpittömän sympatian ja tuen sanoja uhrien perheille, minkä lisäksi hän sanoi Venäjän olevan valmiina tarjoamaan vaadittua tukea.

Myös Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuva Ukraina on sanonut olevansa valmis lähettämään suuren joukon pelastustyöntekijöitä Turkkiin.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo Twitterissä olevansa syvästi suruissaan järistyksen aiheuttamien hengenmenetysten vuoksi ja toivoo pikaista toipumista loukkaantuneille.

– Ukraina on valmiudessa tarjoamaan kaiken tarvittavan avun, hän kirjoittaa ja mainitsee tviitissään turkkilaiskollegansa Mevlut Cavusoglun.

Kuleban mukaan Ukraina työskentelee tiiviisti Turkin kanssa ryhmän lähettämiseksi.

Järistys lähellä kahden miljoonan ihmisen kaupunkia

Maanjäristyksen keskipisteen lähellä Gaziantepin kaupungissa ja esikaupunkialueilla asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Gaziantepista länteen sijaitsevan Osmaniyen maakunnan kuvernöörin mukaan maakunnassa olisi tuhoutunut 34 rakennusta.

Vuonna 1999 Turkissa koettiin 7,4 magnitudin maanjäristys, jonka vuoksi surmansa sai yli 17 000 ihmistä. Esimerkiksi Istanbulissa kuoli tuolloin yli tuhat ihmistä.

Asiantuntijat ovat varoittaneet jo pitkään siitä, että Istanbulin lähelle osuva suuri maanjäristys voisi aiheuttaa valtavaa tuhoa, sillä kaupungissa on ollut mittavasti rakentamista ilman kunnon turvamääräyksiä. Nyt koettu järistys tapahtui kuitenkin kaukana läntisestä suurkaupungista.

Italiassa annettiin järistyksen vuoksi tsunamivaroitus, ja ihmisiä kehotettiin siirtymään pois rannikon läheisyydestä. Varoituksesta on kertonut englanniksi ainakin Washington Post -lehti.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Arttu Mäkelä, Ayla Albayrak

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P
10 kuukautta sitten

Onkohan Venäjä jo lähettänyt apujoukkoja ja humanitääristä apua tukijavaltiolleen!?