Turkkilaisperhe joutui taivasalle satojen tuhansien muiden tavoin Etelä-Turkissa – ”Tätä ei voi kuvailla”, sanoo maanjäristyksestä selvinnyt turkkilaisisä

1

Maanjäristyksen vaikutusalueella Turkissa vallitsi maanantaina järistyksen jälkeinen kaaos, jossa ei vielä ollut selvää, ketkä olivat selviytyneet, ketkä kuolleet tai loukkaantuneet. Turkkilaiset ilmoittelivat kadonneista läheisistään sosiaalisessa mediassa. Puhelimet eivät monin paikoin toimineet eikä apua ollut saapunut.

Kuolonuhrien määrä nousi päivän edetessä sekä Turkissa että Syyriassa, ja maanantai-iltana luku oli jo yhteensä yli 3 000. Loukkaantuneita oli monin verroin enemmän.

”Emme tiedä, kuinka selviämme”

Antakyan kaupungissa lähellä Syyrian rajaa 44-vuotias perheenisä ja kuljetusalan yrittäjä Cuma Aksan kertoi STT:lle, että hänen perheensä ja naapurit pakenivat henkensä edestä kodeistaan aamuyöllä.Alueella pienet järistykset ovat tavallisia, mutta tämänkertainen oli voimakkuudeltaan jopa 7,8.

– Tätä ei voi kuvailla. Koimme sellaisen trauman, etten tiedä, kuinka selviämme siitä, kuinka pakenimme kotoamme. Kuinka kaapit kaatuivat kotona, kuinka kattolamppu romahti päällemme. Talomme tiilistä olevat seinät romahtivat, vain kantavat rakenteet jäivät, Aksan kertoi.

– Tarvitsemme apua. Koko kaupunki nukkuu tänä yönä taivasalla, hän sanoi.

Maanjäristysalueella monet myös lähettivät sosiaalisessa mediassa avunpyyntöjä jäätyään jumiin raunioiden alle.

– En pysty hengittämään, ääneni ei kuulu, ilmoitti muusikko Kemal Can Parlak, joka tviittasi avunpyynnössään myös olinpaikkansa Gaziantepin kaupungissa.

Uhreja raportoitiin olleen Antakyan ja Gaziantepin lisäksi Kaakkois- ja Etelä-Turkissa myös Adanan, Malatyan, Diyarbakirin, Kahramanmarasin ja Sanliurfan kaupungeissa.

”Puolet kaupungista on romahtanut”

STT:lle puhuneen Aksanin perhe, sukulaiset ja naapurit olivat leiriytyneinä Narlican kaupunginosassa keskustan ulkopuolella yli 200 000 asukkaan Antakyassa. Miehet värjöttelivät pergolan alla, kun Aksanin neljä lasta ja naiset lämmittelivät autoissa.

Kaupunkia ympäröivä maaseutu on lumen peitossa, Aksan kertoi. Minkäänlaista apua ei vielä ollut saapunut myöhään maanantai-iltapäivään mennessä.

Rakennuksiin on varoitettu astumasta sisään, vaikka ne pintapuolisesti näyttäisivätkin vahingoittumattomilta. On tavallista, että ehjältä näyttävät rakennukset romahtavat vasta kauan järistyksen jälkeen, aivan yhtäkkiä.

– Puolet kaupungista on romahtanut. Jopa suurin residenssirakennus romahti. En itse käynyt keskustassa, mutta näin olen kuullut, ja ihmiset ovat lähettäneet minulle kuvia. Sukulaisiamme on rakennusten alla. Kaksi enoani ovat kotitalonsa alla, emmekä saa heihin yhteyttä, Aksan kertoi.

Hän lähetti kuvan rakennuksesta, jonka alla sukulaismiehet olivat jumissa. Pohjakerros oli romahtanut ja ylemmät kerrokset vahingoittumattoman näköisiä.

– Tällaista ei varmasti ole koettu sataan vuoteen. Viimeksi meillä oli paha maanjäristys 1990-luvun lopulla, mutta tällaista tuhoa emme ole nähneet, Aksan sanoi.

Lumisateet hidastivat avun saapumista kyliin

Myös läheisessä, yli 1,7 miljoonan asukkaan Gaziantepissa sairaalat olivat iltapäivällä täyttyneet uhreista ja loukkaantuneista, ja lumisade hidasti avun saapumista läheisiin kyliin. Paikallinen lääkäri ja oppositiopuolue CHP:n kansanedustaja Bayram Yilmazkaya kertoi Turkin televisiossa, että tuhot kaupungissa olivat mittavat.

– Emme tiedä vieläkään, kuinka monta ihmistä on kylien raunioissa Gaziantepin liepeillä. Ilma on hyvin kylmä. Voin sanoa, että tämä yö tulee olemaan todella vaikea, hän sanoi.

Ayla Albayrak

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo.K
4 kuukautta sitten

Erdoganille muutakin tekemistä kuin jarruttaa Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä.