Uusien autojen kauppa jatkui vaisuna tammikuussa – sähköautoissa silti tuntuvaa kasvua

0

Uusien henkilöautojen kauppa sukelsi voimakkaasti viime vuonna, eikä alkuvuosi tuonut asiaan muutosta. Tammikuussa rekisteröitiin 7 175 uutta henkilöautoa, mikä oli yhdeksän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo Tilastokeskus.

Täyssähköautojen osuus ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli tammikuussa 26 prosenttia. Uusia sähkökäyttöisiä henkilöautoja rekisteröitiin 1 862, eli määrä lähes kaksinkertaistui vuoden takaisesta.

Joulukuussa täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä ylsi jo lähes 30 prosenttiin, ja koko vuoden osalta osuus oli 18 prosenttia.

Viime vuonna valtio vauhditti sähköautojen yleistymistä hankintatuella. Sen hakuaika loppui vuodenvaihteessa. Tammikuussa automarkkinoilla puhuttivat Teslan merkittävät hinnanalennukset, joilla yhtiö pyrkii kirittämään sähköautojensa myyntiä.

Viime vuonna henkilöautojen ensirekisteröinnit romahtivat 17 prosenttia. Ensirekisteröinnit jäivät noin 82 000 henkilöautoon, mikä oli alin määrä sitten vuoden 1995.

Kysyntää raskaille kuorma-autoille

Pakettiautojen ensirekisteröinnit vähenivät tammikuussa 15 prosenttia vuoden takaisesta. Sen sijaan kuorma-autoissa ensirekisteröintien määrä kasvoi seitsemän prosenttia. Kuorma-autoja ensirekisteröitiin tammikuussa yhteensä 395.

Toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä sanoo, että kuorma-autojen tuotannossa komponenttipula näyttäisi jo helpottavan ja vahvaa tilauskantaa on päästy purkamaan.

– Myös uusien kuorma-autojen kysyntä on ollut taloudelliseen tilanteeseen nähden hyvällä tasolla. Kysyntä on kohdistunut erityisesti raskaimpiin kuorma-autoihin. Kuorma-autojen markkina näyttää tänä vuonna ennakoitua paremmalta, Kallio sanoo tiedotteessa.

Käytettyjen autojen kauppa piristynyt

Autoalan mukaan käytettyjen henkilöautojen kauppa on tammikuussa piristynyt syksyyn ja alkutalveen verrattuna. Autoliikkeissä tehtyjen käytettyjen autojen kauppa vilkastui tammikuussa neljä prosenttia vuoden takaisesta.

– Käytettyjen autojen kaupan käänne ennakoi kuluttajien luottamuksen hienoista paranemista, sillä talouden näkymät ovat hieman syksyä ja alkutalvea valoisammat. Vaihtoautojen kysyntä reagoi kulutustottumusten muutoksiin uuden auton kauppaa nopeammin, sanoo Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa tiedotteessa.

Iiro-Matti Nieminen