Venäjän pönkittämä Malin sotilasjuntta karkotti YK:n ihmisoikeusjohtajan

0

Länsi-Afrikan Malia johtava sotilasjuntta karkottaa YK:n rauhanturvaoperaatio Minusman ihmisoikeusjaoston johtajan maasta. Malin ulkoministeriö julisti, että Guillaume Ngefa Atonodok Andalilla on kaksi vuorokautta aikaa poistua maasta.

Karkotuspäätös tehtiin malilaisen ihmisoikeusaktivistin Aminata Cheick Dickon YK:n turvallisuusneuvostolle viime viikolla pitämän puheen vanavedessä. Puheessa aktivisti tuomitsi Malin juntan uudet venäläiset sotilaskumppanit ihmisoikeusrikkomuksista.

– Tämä toimenpide on seurausta herra Andalin epävakauttavista ja kumouksellisista toimista, Malin hallinnon televisiolähetyksessä luetussa lausunnossa kerrottiin.

YK:n mukaan Malin asevoimia tukevan venäläisen Wagner-ryhmän palkkasotilaiden epäillään osallistuneen satojen ihmisten teloituksiin viime vuoden maaliskuussa.

Vuonna 2013 aloitetun Minusma-operaation tavoitteena oli vakauttaa Malia ja puolustaa maata yhä suuremmaksi uhaksi käyneiltä jihadisteilta. Maan turvallisuustilanne on kuitenkin vain jatkanut heikkenemistään.

Malin sotilasjuntta on toistuvasti estänyt Minusman jäseniä tutkimasta lukuisia raportoituja ihmisoikeusrikkomuksia, joista on syytetty maan asevoimia.