
EU:n jäsenvaltiot ja parlamentti ovat päässeet sopuun suunnitelmasta lähes kaksinkertaistaa uusiutuvien energialähteiden osuus jäsenmaiden kulutuksesta vuoteen 2030 mennessä.
Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) kertoo Twitterissä, että tulos syntyi 14 tunnin yöllisten neuvottelujen jälkeen.
Alustavan sopimuksen mukaan uusiutuvien energialähteiden osuus nostettaisiin 42,5 prosenttiin nykyisestä 22 prosentista, todetaan jäsenmaiden eli EU-neuvoston julkilausumassa.
Tämä edellyttäisi Suomelta noin 60 prosentin tasoa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessaan.
– Kyse ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa sitovasta jäsenmaakohtaisesta tavoitteesta, ja Suomi asettaa kansallisen tavoitteensa myöhemmin, tiedotteessa kirjoitetaan.
Tavoite nostaa uusiutuvien osuus 42,5 prosenttiin on kompromissi, sillä Euroopan parlamentti ja komissio olisivat toivoneet suurempaa osuutta ja jäsenmaat pienempää.
Edellinen tavoite vuodelle 2030 oli asetettu 32 prosenttiin.
Pohjoismaat biomassan käytön kannalla
Sopimuksessa biomassa, vety ja ydinvoima ovat mukana uusiutuvien energialähteiden luettelossa aurinko- ja tuulivoiman lisäksi.
Biomassaa saadaan orgaanisesta materiaalista kuten puusta, kasveista ja jätteestä.
Pohjoismaat puolustavat biomassan energiakäyttöä, kun taas ympäristöjärjestöt ovat huolissaan sen vaikutuksista metsiin.
Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo, että metsähaketta ei rajoitettaisi Euroopan parlamentin esittämällä tavalla, vaan sen käyttö säilyisi jatkossakin osana uusiutuvan energian keinovalikoimaa, kunhan kestävyyskriteerien täyttyminen osoitetaan.
Teollisuuden käyttöön kelpaavalle puulle ei saisi myöntää suoraa tukea energiakäytössä.
Euroopan parlamentin ja EU:n jäsenvaltioita edustavan neuvoston on vielä virallisesti hyväksyttävä saavutettu yhteisymmärrys.
EU pyrkii muuttumaan hiilineutraaliksi ja vähentämään riippuvuuttaan venäläisistä fossiilisista polttoaineista.
EU-alueesta on tarkoitus saada kokonaan ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.