Ehdokkaan mainos sillalla kummastuttaa Salossa – kaupungin demareilla esillä oma ehdokas piirin gallerian lisäksi

8
Yleinen käytöntä on, että kaupungin jakamilla mainospaikoilla on puolueiden ehdokasgallerioita tai iskulausemainoksia.

Salossa ihmetellään SDP:n vaalimainontaa kaupungin keskustassa. Kaupungin telineissä siltojen kaiteissa on puolueiden piirien vaalimainoksia. SDP:lle varatuilla paikoilla on piirin ehdokkaiden sijasta salolaisen Saku Nikkasen (sd.) mainos.

Totutusta käytännöstä poikkeavaa toimintaa on kummasteltu sosiaalisessa mediassa.

Salon sillalla, Vilhonsillalla ja Mariansillalla on kaupungin mainostelineet kummankin puolen kaiteissa.

SDP:n paikoilla on silloilla toisella puolella Saku Nikkasen mainos ja toisella puolella SDP:n piirin ehdokasgalleria, selvittää asiaa Saku Nikkasen kampanjapäällikkö Kaisa Palohonka.

– On Salon SDP:n päätettävissä, mitä telineisiin laitetaan, ja me haluamme tukea salolaista ehdokasta, hän sanoo.

Salolaisten ratkaisu mahtuu SDP:n piirinkin periaatteisiin.

– Ehdokkaan mainoksen välittömässä läheisyydessä pitää olla myös piirin galleria, jotta ei synny käsitystä, että ehdokkaita on vain yksi, sanoo SDP:n piirin toiminnanjohtaja Talvikki Jori.

Salon keskusvaalilautakunnan sihteerin, kaupunginlakimies Esa Niemisen mukaan vaatisi kaupunginhallituksen päätöksen, jos mainontaa telineissä rajattaisiin esimerkiksi kieltämällä yksilömainonta.

– Selvitimme asiaa taakse päin vuoteen 2008 asti. Ainakaan tänä aikana mitään linjausta ei ole tehty.

Saku Nikkanen on kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Vaikka SDP:n ehdokkaan mainosta on kummasteltu, siitä ei ole oltu yhteydessä kaupunkiin.

Salon kaupunginhallitus päätti tämän vuoden eduskuntavaalien ulkomainonnasta helmikuussa. Päätös koskee mainontaa kaupungin hallitsemilla alueilla.

Salossa telineitä on 26 paikassa. Salon keskustan kolmella sillalla mainoksia on sillan kummallakin puolella.

Mainonta alkoi keskiviikkona. Vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta, ja mainokset on poistettava telineistä seuraavan maanantain aikana.

Varsinais-Suomessa ehdokkaita ovat asettaneet 16 puoluetta ja yksi valitsijayhdistys. Kaikille on haluttu varata mainospaikka Salossa.

– Olin yhteydessä kaikkien listojen vaaliasiamiehiin ja kysyin, aikovatko ne käyttää kaikki mainospaikat, kertoo kaupunginlakimies Nieminen.

Tulos oli, että kymmenen vastasi myöntävästi ja yksi puolue halusi mainoksensa vain tiettyihin paikkoihin.

– Kyselyn perusteella telineitä on nyt suuremmissa paikoissa 16 ja pienemmissä 12. Kaikki puolueet eivät mainosta Salossa.

Salon demarit ja silta ovat puhuttaneet vaalien alla ennenkin, hieman toisessa sävyssä tosin. Maaliskuussa 1983 paikallisten demariehdokkaiden välinen kamppailu kulminoitui mainospaikkakiistaksi Mariankadun sillalla.

Salosta pyrki eduskuntaan kansanedustaja, liikenneministeri ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Reino Breilin (sd.). Ehdolla oli myös perniöläinen Jukka Roos (sd.).

SDP:n Salon kunnallisjärjestö päätti vallalla olleen käytännön mukaan, kenen mainoksia kaupungin sille suomille paikoille saa laittaa. Roosin mainoksia ripustaneet vaalityöntekijät häädettiin sillalta.

”Perniöläiselle ei annettu mainostilaa salolaisehdokkaan reviirillä”, tiivistettiin Salon Seudun Sanomien pääkirjoituksessa.

Breiliniä ei valittu keväällä 1983 uudelleen. Roos nousi eduskuntaan seuraavissa vaaleissa 1987.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi on
12 päivää sitten

Jassåå jassåå sitä solidaarisiutta aina ko. puolue mainostaa mutta mutta taitaa puuttua sitä juu.

elämme tyhjien lupausten aikaa
12 päivää sitten

Kovaa on vaalikamppailu kun tällaisesta asiastakin kohistaan. Eiköhän se ole jokaisen puolueen päätettävissä että laittaako telineeseen vaikka pakkasukon kuvan.

Yleisesti ottaen tällaisen telinemainonnan, kuten tienvarsilla tapahtuvan mainonnankin, tulisi olla kiellettyä. Nykyään on monia muitakin kanavia joista saa tietoja ehdokkaista. Kyltit rumentavat maisemaa ja tienvarsilla aiheuttavat häiriötä niin autojen laitteistoihin kuin kuljettajan keskittymiseenkin.

Postilaatikkoihin jaettavat vaalimainoksetkin ovat yksi vitsaus. Kaikissa vaaleissa joiltain ehdokkailta tulee mainos postilaatikkoon, vaikka laatikossa on selkeästi näkyvillä mainoskielto. Ehdokkaiden pitäisi valita lukutaitoiset ja ymmärtämiskykyiset henkilöt kampanjaan!

Tosi on
12 päivää sitten

Näin on. Vaalimainos on mainos jota ei tule sellaiseen postilaatikkoon laittaa jossa mainonta kielletään.
Tänään olen poistanut SDP, vihreiden, PS.ja jonkun ääriliikkeen mainokset laatikostani jossa ei mainoksia -teksti.

MDI
12 päivää sitten

Helsinki on hoitanut asian hienosti, kaupunki asentaa omistamansa telineet eri puolille kaupunkia ja puolueet saavat laittaa niihin mainoksensa. Kun vaalit ovat ohitse, niin telineet siirretään kaupungin varastoon, eikä vaaliroskaa tarvitse katsella. Salosta löytyy vielä juhannuksena näitä mainoksia pitkin sähkötolppia ja ojanpientareita, vähän sama kuin ellojen ja veetien hääohjeistukset, niiden keräääminen pois on niiiiiin rankkaa.

Äänestän joka tapauksessa
12 päivää sitten

Tasapuolista ihmettelyä vaadin, taajama-alueella on surutta mainoksia ja Orpo pällistelee lukion bussipysäkillä. Tuskin bussilla edes kulkee.

Tammisiltalainen
12 päivää sitten

Ei Orpo mihinkään bussiin uskaltaudu, edes turvamiesten kanssa. Voisi tulla liian suoraa palautetta kanssamatkustajilta. Eiköhän turvamiehineen kulje kokoomuksen hankkimalla Audilla, samanlaisella joilla ministereitä kyyditään…

MDI
11 päivää sitten

Miksei uskaltautuisi? Juuri ne vähävaraiset ymmärtävät, että pikavipeillä ei voi elämäänsä rakentaa. Nämä muutamat vähävaraisten, opiskelijoiden, eläkeläisten, pienituloisten, yksinhuoltajien, köyhien (voit luetella lisää) ”ystävät” hokevat vaaleista samaa tukimantraa vaikka rahaa ei ole. Vain tyhmä uskoo näitä vappulupauksia.

Tiedonpäällä
11 päivää sitten

Paikallisyhdistys on ilmeisesti painanut paniikkinappulaa. Kun ei saa edes testamenttiääniä mukaan. Tätä on politiikka parhaimmillaan. Mutta mitään ei voi kun jää käteen musta Pekka. Vanha kansa sanonta konstit monet sanoi mummo…