Euroopan pörssit avautuivat nousuun

0
Aasiasta ja Wall Streetiltä lähtenyt nousu on jatkunut tänään myös Euroopan pörsseissä. Arkistokuvassa sisäänkäynti Helsingin pörssiin. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Aasiasta ja Wall Streetiltä lähtenyt nousu on jatkunut tänään myös Euroopan pörsseissä. Arkistokuvassa sisäänkäynti Helsingin pörssiin. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Aasiasta ja Wall Streetiltä lähtenyt nousu on jatkunut tänään myös Euroopan pörsseissä. Varsinkin pankkiosakkeet ovat olleet nousussa muun muassa Lontoossa, kun huoli pankkisektorin ongelmista näytti hälvenevän.

Lontoossa FTSE 100 oli 0,6 prosentin nousussa, Frankfurtissa DAX kiipesi 0,9 prosenttia ja Pariisissa CAC 40 elpyi 1,1 prosentin tahtia.

Helsingissä Nordea oli pian kaupankäynnin alkamisen jälkeen 2,7 prosenttia plussalla. Stockmann kiri lähes viiden prosentin tahtia sen jälkeen kun analyysiyhtiö Inderes oli arvioinut sen näkymät aiempaa paremmiksi. Yleisindeksi oli 1,7 prosentin nousussa ja pisteluvussa 10 693.

Aasian pörssit nousuun Wall Streetin vedossa

Pörssikurssit ovat olleet tänään nousussa myös Aasiassa, sen jälkeen kun Wall Street päätyi eilen plussalle viime aikojen pankkimyllerryksestä huolimatta. Markkinat näyttivät tyyntyneen talousmahtien keskuspankkien viesteistä, joiden mukaan tilannetta ei päästetä ryöstäytymään.

Hongkong, Shanghai, Singapore, Soul, Taipei, Manila, Jakarta ja Sydney olivat kaikki plussalla aamulla Suomen aikaa.

Katseet ovat nyt kääntymässä kohti Yhdysvaltojen keskuspankki Fediä, joka kertoo korkopäätöksensä keskiviikkona. Fediltä on odotettu 0,25 prosenttiyksikön korotusta ohjauskorkoihin, mutta viime päivien vellonta on herättänyt spekulaatioita, että nosto jäisi sittenkin tekemättä.

New Yorkin pörssi sulkeutui maanantaina plussalla samalla, kun vaikeuksiin ajautuneen First Republic Bankin osake putosi yli 47 prosenttia. Teollisuusindeksi Dow Jones nousi 1,2 prosenttia ja laaja-alainen S&P 500 päätyi 0,9 prosenttia plussalle. Teknologiapainotteinen Nasdaq oli 0,4 prosenttia nousussa.

First Republic Bankin osakkeen rajun laskun takana on luottoluokittaja S&P:n sunnuntainen ilmoitus pudottaa pankin luottoluokitusta BB+-tasolta B+-luokkaan.

Useat yhdysvaltalaispankit sopivat viime viikolla yli 30 miljardin pelastuspaketista First Republic Bankille.

Ensin kaatui SVB, sitten Credit Suisse ajautui UBS:n syliin

Pankkien vaikeudet alkoivat aiemmin maaliskuussa, kun yhdysvaltalainen Silicon Valley Bank (SVB) ilmoitti osakeannista, joka johti tallettajien joukkopakoon. Kassakriisi johti pankin kaatumiseen. Yhdysvalloista pankkihuolet levisivät Sveitsiin, jossa vaikeuksissa ollut Credit Suisse -pankki päätyi sunnuntaina tehdyllä sopimuksella toisen sveitsiläispankin UBS:n haltuun noin kolmella miljardilla eurolla.

Pian Credit Suissen myynnin jälkeen Fed ja muut suuret keskuspankit kertoivat pyrkivänsä parantamaan pankkien likviditeettiä eli maksukykyä.