Autoliikkeessä Salossa paljastui erikoisia rahoitusjärjestelyjä –  riitelevä ex-aviopari syytti talousrikoksista toisiaan

0
Varsinais-Suomen käräjäoikeus ei uskonut riitelevän parin kertomuksia. Kuva: TS/arkisto: Jori Liimatainen.

Salolainen ex-aviopari yritti sälyttää syyn satojentuhansien eurojen talousrikoksista toistensa niskoille, mutta käräjäoikeus tuomitsi molemmat törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Vararikkoon ajautuneessa yhtiössä tehtiin oikeuden mukaan erikoisia järjestelyjä, joissa velkoja kuitattiin autoilla.

”Teko on ollut suunnitelmallista ja säännöllistä”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Autoliike oli ajautunut talousvaikeuksiin, jota ex-pariskunnan keinotekoiset rahoitusjärjestelyt oikeuden mukaan vain pahensivat. Kun osakeyhtiö kolmisen vuotta sitten asetettiin konkurssiin, velkaa oli yli 800 000 euroa ja varoja 56 000 euroa.

Juttuun sekoittuu riitainen avioero, johon syyttäjän mielestä liittyi myös laiton uhkaus ja kotirauhan rikkominen.

Yli kymmenen vuotta Salossa toiminut autoliike oli erikoistunut premium-luokan vaihtoautoihin. Premium-sanaan yhdistyy usein mielikuva paremmasta laadusta, kalleudesta ja harvinaisuudesta.

Keväällä 2018 autoliike vielä kaupitteli esimerkiksi amerikkalaista Shelby Super Snake -urheiluautoa, jossa oli ”järisyttävät” 825 hevosvoimaa. Meni muutama kuukausi, ja yhtiö oli maksukyvytön. Firma hakeutui myöhemmin yrityssaneeraukseen.

Vaikeudet olivat alkaneet, kun Suomen suurin autorahoittaja oli luopunut yhtiön kanssa solmimastaan osto- ja kaupintasopimuksesta. Ex-aviopari alkoi rakennella keinotekoisia rahoitusjärjestelyjä pelastaakseen yrityksensä.

Nainen omisti osakeyhtiöstä neljänneksen, ja mies loput.

Erityistarkastuksessa yhtiöstä paljastui laaja ja epätavallinen maksuliikenne, jossa firma myi henkilöautoja omistajilleen. Kirjanpidossa myynnit kuitattiin yhtiön velkana osakkaille. Ex-pariskunta maksoi rahaa itselleen ja toiselle yritykselle.

Syytteissä lueteltiin esimerkiksi Audi A8, Mercedes Benz CLS, Alfa Romeo Giuletta ja BMW X5. Niiden rahoituskuluihin oli oikeuden mukaan käytetty yhtiön varoja, vaikka autot olivat pariskunnan omissa nimissä.

Ex-pariskunta kiisti kaikki syytteet. Vaimo selitti hoitaneensa yrityksessä vain autosihteerin tehtäviä: kauppakirjoja, autojen rekisteröintejä, vakuutuksia ja laskutusta. Kirjanpito ei hänelle kuulunut. Vaimon mukaan määräysvaltaa yhtiössä käytti yksinomaan hänen puolisonsa, joka toimitusjohtajana vastasi liiketoiminnasta ja autojen myynnistä.

Mies sanoi tehneensä käytännön töitä, koska vaimo oli vastannut yhtiön taloushallinnosta. Vastuu kirjanpidosta oli yksin vaimolla. Oikeudessa mies sanoi, että hän oli sokeasti luottanut vaimonsa asiantuntemukseen ja asioiden hoitoon.

Käräjäoikeus ei uskonut kumpaakaan. Nainen ilmoittaa työelämän yhteisöpalvelu Linkedinissä olleensa yhtiössä business controller, ja miehellä on puolestaan pitkä ura yrittäjänä.

”Vastaajat ovat olleet hyvin perillä yhtiön taloudellisesta tilanteesta ja siitä, että heidän järjestelynsä ovat riskialttiita”, oikeus toteaa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi sekä naisen että miehen kolmeksi vuodeksi liiketoimintakieltoon. Rangaistus törkeästä velallisen epärehellisyydestä, velkojansuosinnasta ja kirjanpitorikoksesta on vuosi ja kuusi kuukautta ehdollista vankeutta. Konkurssipesälle heidän pitää maksaa rikoksista yhteisesti 300 000 euroa vahingonkorvausta.

Talousrikokset ajoittuivat vuosille 2015–2020. Syytteet laittomasta uhkauksesta ja kotirauhan rikkomisesta oikeus hylkäsi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments