Gunnarista tuli Gunilla – Salon Teatterin Ulvovan Myllärin pääosassa nähdään miehen sijasta nainen

0
Salolaislähtöinen ammattinäyttelijä Toni Ikola tulee Saloon ohjaamaan Salon Teatterin kesäteatteriesityksen Ulvova mylläri. Näytelmä on ohjaajalle entuudestaan tuttu, sillä hän näytteli Kirakan kesäteatterin Ulvovassa myllärissä vuonna 2009. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Vuohensaaren kesäteatterissa nähdään ensi kesänä kotimainen klassikko Ulvova mylläri. Joskin Arto Paasilinnan menestysromaaniin pohjautuva teos on kokenut aikamoisen muutoksen näytelmän ohjaajan Toni Ikolan ja Salon Teatterin toiminnanjohtajan Mia Kuisman käsissä.

Ikolan ja Kuisman sovitus kääntää tutun tarinan sukupuoliroolit ylösalaisin. Alkuperäisteoksessa pääosassa on ulvova mylläri Gunnar Huttunen, kun taas Salon Teatterin näytelmässä päähenkilö on Gunilla Huttunen.

Salon Teatterin versiossa Gunilla Huttunen on vastikään paikkakunnalle muuttanut nainen, joka kunnostaa vanhan myllyn. Kyläläiset suhtautuvat varauksella uuteen tulokkaaseen, joka on hyvin erilainen kuin muut. Konflikti on väistämätön ja sen rinnalla kasvaa myllärin ja lähiruokaneuvoja Santeri Käyrämön omalaatuinen rakkaustarina.

Ulvovasta mylläristä ei pitänyt tulla Salon Teatterin kesäteatteriesitystä. Alunperin Vuohensaaressa piti nähdä ensi kesänä Johanna Parkkisen ohjaama Miehen kylkiluu.

– Se peruuntui aikataulullisista syistä, Kuisma kertoo.

Kesäteatteriesitykseksi ehdotettiin useita eri teoksia. Ulvova myllärikin oli alkumetreillä ehdolla, mutta se hylättiin aikansa eläneenä teoksena. Ulvovaan mylläriin palattiin kuitenkin uudestaan, kun Ikola ehdotti teoksen uudistamista.

– Idea sukupuoliroolien kääntämisestä syntyi siitä, että halusimme jotain sellaista, mitä ei ole aikaisemmin tehty ja nähty, Ikola kertoo.

Sukupuoliroolien vaihtaminen ei lopulta ollut iso juttu. Kuisman mukaan tarina toimii hyvin, vaikka pääosassa on miehen sijasta nainen.

– Roolit eivät ole sidonnaisia siihen sukupuoleen, johon ne on alunperin kirjoitettu, hän sanoo.

Myös Arto Paasilinnan perikunta suhtautuu uuteen sovitukseen myönteisesti.

– Itse asiassa he ovat siitä aivan innoissaan, Kuisma iloitsee.

 

”Roolit eivät ole sidonnaisia siihen sukupuoleen, johon ne on
alunperin kirjoitettu.”

Alkuperäinen teos sijoittuu sotien jälkeiseen aikaan, mutta Salon Teatterin versio tuo näytelmän 2000-luvulle. Vaikka Salon Teatterin versio on hyvin erilainen kuin alkuperäinen, on niissä paljon yhteistä.

– Meidän versiomme tekee kunniaa alkuperäiselle teokselle ja tekstissä on suoria viittauksia Paasilinnan teokseen. Lisäksi teemat ovat samat – erilaisuus, tasa-arvo, yksinäisyys, Kuisma luettelee.

Paasilinnan alkuperäisteosta on luonnehdittu lähinnä komediaksi, mutta teoksen lajityypin määrittely on Ikolan mukaan vaikeaa, eikä sitä hänen mukaansa tarvitse edes tehdä.

– Katsoja voi tehdä omat tulkintansa tyylilajista, hän sanoo.

Ikola ja Kuisma ovat tehneet käsikirjoitusta yhdessä talven aikana. Käsikirjoitus on nyt valmis ja lukuharjoitukset alkoivat tällä viikolla. Rooleja näytelmässä on kymmenkunta.

Päärooleissa nähdään muun muassa Puhdistuksessa näytellyt Sonja Leino Gunilla Huttusena ja Raision Teatterin Jerry Alajoki Santeri Käyrämönä. Suuren roolin tekee myös nuori Hilda Heino tarinan kertojana.

Näytelmän lavastuksesta vastaa Harri Mölsä, jolta toivottiin viitteellistä ja minimaalista lavastusta. Mölsä kertoo ensin keränneensä ison kasan tarinaan soveltuvia lavasteita.

– Sitten aloin poistaa niitä yksitellen. Lopulta jäljelle jäi vain mylly, sairaala, kauppa ja pankki, Mölsä kertoo.

Ulvovan myllärin ohjaaja Toni Ikola (oik.) ja lavasteista vastaava Harri Mölsä tutkivat Mölsän rakentamaa pienoismallia lavasteista. Ikola sanoo olevansa erittäin tyytyväinen lavastesuunnitelmaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ulvova mylläri on ohjaaja Ikolalle entuudestaan tuttu teos. Hän näytteli Kirakan kesäteatterin Ulvovassa myllärissä vuoden 2009 kesällä.

– Minulla oli tuolloin useita pieniä rooleja, kertoo Salon Teatterista 1990-luvun lopulla teatteriuransa aloittanut Ikola.

Ikola työskentelee ammattinäyttelijänä Vaasan kaupunginteatterissa, jonne hän meni alunperin avustajaksi My Fair Lady -näytelmään vuonna 2009. Teatterinjohtaja piti Ikolan työskentelystä ja otti tämän näyttelijäharjoittelijaksi.

Ammattinäyttelijänä hän on työskennellyt vuodesta 2013 lähtien. Tällä hetkellä Ikola näyttelee Puhtaana käteen -farssissa ja työn alla on maaliskuussa ensi-iltaan tuleva Seitsemän koiraveljestä.

Näyttelijän työ pitää Ikolan kiireisenä, mutta myös ohjaajan työ kiinnostaa halikkolaislähtöistä Ikolaa. Hän teki ensimmäisen ohjaustyönsä vuonna 2021, kun hän ohjasi Salon Teatterin Äidinmaa -musikaalin Vuohensaaressa.

– Tällä kertaa luvassa ei ole musikaali, vaikka musiikkia näytelmässä kuullaankin, Ikola sanoo.

Ikolalla on vahva musiikkitausta, sillä hän on laulanut ja soittanut useissa eri rockbändissä. Hän vastaa myös Ulvovan myllärin musiikkisävellyksistä.

– Musiikki luo lähinnä tunnelmaa kohtauksiin, hän sanoo.

” Katsoja voi tehdä omat
tulkintansa tyylilajista.”

Työ Vaasan kaupunginteatterissa pitää miehen sen verran kiireisenä, että Saloon hän saapuu vasta kesälomallaan kesäkuussa, jolloin näytelmän harjoitukset alkavat toden teolla.

Harjoituksia on kesäkuussa kuutena päivänä viikossa. Tätä ennen näyttelijät ovat hionneet tekstiä kevään ajan Mia Kuisman kanssa.

Ensi-iltansa näytelmä saa 8. heinäkuuta ja esitykset jatkuvat Vuohensaaressa 19. elokuuta asti. Kuisma on toiveikas, että ihmiset löytävät takaisin teattereihin.

– Ulvova mylläri on herättänyt kiinnostusta ja lippuja on jo kysytty, vaikka lipunmyynti ei ole vielä edes alkanut.

Kesäloman jälkeen Ikola vaihtaa jälleen roolinsa näyttelijäksi. Tulevalla talvikaudella hänet nähdään jälleen Vaasan kaupunginteatterin näyttämöllä.

– Emme ole perheeni kanssa lähdössä Vaasasta minnekään, sanoo kolmen lapsen isä.