Herola ja Hirvonen kirivät viiden parhaan joukkoon Salpausselällä

0
Suomen Ilkka Herola ja Eero Hirvonen lähtivät hiihto-osuudelle sijoilta 11 ja 13, mutta nousivat viiden parhaan joukkoon. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Suomen Ilkka Herola ja Eero Hirvonen lähtivät hiihto-osuudelle sijoilta 11 ja 13, mutta nousivat viiden parhaan joukkoon. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Suomen yhdistetyn kärkimiehet Ilkka Herola ja Eero Hirvonen tarjoilivat lauantaina näytteen hurjasta hiihtokunnostaan, kun kaksikko puristi maailmancupin kilpailussa Lahdessa sijoille neljä ja viisi.

Herola taipui loppukiritaistelussa Norjan Jens Lurås Oftebrolle ja jäi neljänneksi kitkerästi 0,4 sekunnin erolla.

– Hieno taistelu ja hyvä kilpailu, mutta olisi ollut hienoa vetäistä palkintokorokkeelle tällaisen yleisön edessä, Herola vinkkasi hänen takanaan ääntä pitäneiden suomalaiskatsojien suuntaan.

– Loppukirissä epäonnistuin kaarteenajossa. Olin väsynyt eikä voimat riittäneet polkea.

Herola on yltänyt tällä kaudella maailmancupissa kerran toiseksi ja nappasi 12:nnen sijoituksen kymmenen parhaan joukossa henkilökohtaisissa kilpailuissa. Hirvonen sivusi kauden parasta sijoitustaan ja kiri viidennen kerran kymmenen parhaan joukkoon.

– On tämä ollut parempi kausi kuin pari edellistä, Hirvonen summaili, kun maailmancupissa on jäljellä vielä yksi kilpailu sunnuntaina Salpausselän maisemissa.

Oftebro lupasi kertoa, jos ei kulje

Herola hyppäsi suurmäestä 118 metriä ja lähti ladulle sijalta 11. Hirvonen venytti neljä ja puoli metriä pidemmälle, mutta tuulikompensaatiot vähensivät pisteet mäkiosuuden 13. sijan arvoiseksi. He lähtivät kymmenen kilometrin hiihto-osuudelle puolisentoista minuuttia kärjen jälkeen.

Mäkiosuuden etevin Viron Kristjan Ilves taipui ladulla toiseksi, kun lajivaltias Norjan Jarl Magnus Riiber nousi kolmannelta sijalta voittoon ja niputti Ilveksen pitkän väsytyksen jälkeen.

Kolmanneksi kirinyt Oftebro hävisi voittajalle 55 sekuntia. Maailmancupin väkevin hiihtäjä lähti ladulle neljä sekuntia ennen Herolaa ja kahdeksan ennen Hirvosta.

Oftebro, Herola ja Hirvonen kuuluivat pitkään puolen tusinan hiihtäjän joukkoon, joka ratkoi kolmannen sijan. Oftebro ja Herola karkasivat muilta viimeisellä 2,5 kilometrin kierroksella.

– Oftebro oli ennen kilpailua epävarma olostaan ja sanoi, että sanoo, jos ei kulje, Herola avasi takaa-ajoryhmän taktiikkaa.

Lopulta Oftebro ja Herola karkasivat muilta takaa-ajoryhmän miehiltä.

– Aika lailla letkahiihtokisa tämä oli ennen loppukiriä, Herola sanoi 0,4 sekunnin verran harmitusta suupielessään.

Muista suomalaisista Arttu Mäkiaho oli 31:s, Otto Niittykoski 35:s, Valtteri Holopainen 42:s ja Herman Happonen 46:s.

Itävallan Johannes Lamparter jäi 11:nneksi, mutta varmisti maailmancupin kokonaiskilpailun voiton.

Petteri Ikonen