Saloon ryhdytään haalimaan metallialan työvoimaa Intiasta – ”Työvoimapula on jopa jarruttanut kasvua”

6
CNC-koneistaja Timo Saaristo tekee töitä Salon Konepaja Oy:n suurimmalla CNC-monitoimisorvilla, jolla valmistetaan jopa parin tonnin painoisia metalliosia laivoihin ja voimaloihin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolaisille metallialan yrityksille tarjotaan mahdollisuutta rekrytoida osaavaa työvoimaa Intiasta. Metalli- ja konepajateollisuudessa on ollut jo pitkään pula etenkin CNC-koneistajista ja hitsaajista.

Nyt metallialan yritykset Salossa voivat halutessaan rekrytoidaan näiden alojen intialaisia osaajia Yrityssalon avustuksella.

– Työvoiman rekrytoiminen ulkomailta ei ole uusi juttu. Saloon on saatu osaajia muun muassa Keski-Euroopasta ja Baltian maista, mutta nyt sekin on hankaloitunut. On suunnattava katseita kauemmas, sanoo Yrityssalon erityisasiantuntija Tommi Virtanen.

Mahdollisuuden intialaisten rekrytoimiselle tarjoaa seutukaupunkirekry-hanke, jossa Yrityssalo on mukana. Hankkeessa on mukana toistakymmentä kaupunkia ja organisaatiota.

Intialaisten rekrytoiminen Saloon on vasta alussa. Hankkeesta tiedotetaan parhaillaan seudun metallialan yrityksiä.

– Yrityksille kerrotaan parhaillaan uudenlaisesta mahdollisuudesta saada osaavaa työvoimaa matalalla kynnyksellä, Virtanen sanoo.

Yrityssalon erityisasiantuntija Tommi Virtasen mukaan Suomi on intialaisten työntekijöiden silmissä houkutteleva kohde muun muassa hyvin työolojen takia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Sopivia työntekijöitä Intiassa etsii hankkeessa yhteistyökumppanina oleva henkilöstöyritys Kaiku HR, joka on aikaisemmin rekrytoinut Intiasta Suomeen insinöörejä. Viime vuoden lopulla ja alkuvuodesta yritys rekrytoi Intiasta telakkamaalareita Rauman ja Turun telakoille.

– Ensimmäiset työntekijät saapuivat marraskuussa ja toinen porukka tammikuussa. Meidän kauttamme Suomeen on tullut viisitoista maalaria, kertoo Kaiku HR:n HR-päällikkö Anniina Aho.

Ahon mukaan kokemukset ovat positiivisia puolin ja toisin.

– Perehdyttämiseen menee tietysti oma aikansa, mutta marraskuussa tulleet tekevät jo itsenäisesti töitä.

Seutukaupunkirekry-hanke starttasi vasta vuoden alussa, joten sen tiimoilta ei vielä ole kokemuksia. Ahon mukaan hanke on kuitenkin herättänyt kiinnostusta.

– Esimerkiksi metalliyritykset Kalajoella, Ylivieskassa, Parkanossa ja Raahessa ovat kiinnostuneita työllistämään koneistajia ja hitsaajia.

”Työvoiman rekrytoiminen
ulkomailta ei ole uusi juttu.”

Kaiku HR:llä on Intiassa jo valmiiksi toimivat verkostot. Yritys on toiminut maassa vuodesta 2019 lähtien.

– Hoidamme rekrytointiprosessin itse alusta loppuun ja autamme myös työntekijän asettumisessa Suomeen.

– Omat työntekijämme ovat haastatelleet ehdokkaita Intian päässä ja pystymme rekrytoimaan työntekijöitä suhteellisen nopealla aikataululla, Aho sanoo.

Yrityssalon Virtasen mukaan Suomi on intialaisten silmissä houkutteleva kohde.

– Työolot ja elinolot houkuttelevat. Myös palkka on Intian tasoon verrattuna hyvä.

Aho sanoo intialaisilla olevan kova työmoraali.

– Ja osaajiahan väkirikkaassa Intiassa riittää, hän huomauttaa.

Ulkomaisen työvoiman käytön esteenä on usein riittämätön kielitaito. Virtasen mukaan monella intialaisella on ainakin englannin kielen perusteet hallussa, mikä on edellytys henkilön palkkaamiselle.

– Intia ja sen potentiaalinen työvoima on Suomen kiinnostuksen kohteena muutenkin. Business Finland ja Team Finland ovat suunnanneet katseensa maahan jo aikaisemmin, Virtanen kertoo.

Yrityssalo on aikaisemminkin ollut mukana hankkeissa, joissa on houkuteltu Saloon ulkomaista työvoimaa. Työntekijöitä on haalittu viime vuosina muun muassa Filippiineiltä, mutta ongelmaksi on tullut nimenomaan riittämätön kielitaito.

Anniina Ahon mukaan Intiasta löytyy osaajia myös muille aloille.

– Olemme nyt keskittyneet metallialan osaajiin, mutta Intiasta olisi mahdollista rekrytoida muun muassa sairaanhoitajia sekä ravintolapuolen osaajia, kuten kokkeja, hän mainitsee.

Salon Konepaja Oy:n tuotantojohtaja Jani Heikkilä (vas.) ja toimitusjohtaja Simo Halonen sanovat työntekijätilanteen olevan pitkästäaikaa hyvä. Taustalla yksi konepajan uusimmista monitoimisorvista. Kuva: SSS/Minna Määttänen

”Työvoimapula on jopa jarruttanut kasvua”

Salon Konepaja Oy:ssä on harvinainen tilanne. Muutaman hankalan vuoden jälkeen työvoimatilanne näyttää varovaisen hyvältä.

– Olemme saaneet rekrytoitua alkuvuoden aikana muutaman henkilön lisää. Meillä oli äskettäin yksi paikka auki, mutta nyt näyttää siltä, että sekin on saatu täytettyä, Salon Konepaja Oy:n toimitusjohtaja Simo Halonen kertoo.

Tilanne on samankaltainen Perniössä kippisylintereitä ja kippihydrauliikan komponentteja valmistavassaWipro Oy:ssä.

– Työvoiman suhteen tilanne on nyt parempi kuin esimerkiksi viime kesänä. Olemme saaneet viime aikoina paikat täytettyä kohtalaisen hyvin. Juuri nyt rekrytointitarpeita ei ole, sanoo 180 henkilöä työllistävän Wipro Oy:n toimitusjohtaja Sauli Litsilä.

Antti-Teollisuus Oy:n toimitusjohtajan Kalle Isotalon mukaan työntekijöiden rekrytointi on vaikeutunut. Kuva: SSS-arkisto

Antti-Teollisuus Oy:ssä on juuri saatu rekrytointiprosessi loppuun.

– Alkuvuonna haettiin lisää väkeä. Homma oli kaikkea muuta kuin helppo, toteaa Kuusjoella sijaitsevan konepajan toimitusjohtaja Kalle Isotalo.

Läppäventtiileitä teollisuuden tarpeisiin valmistavassa Högfors Oy:ssä rekrytointeihin ei ole ollut viime aikoina tarvetta.

– Meillä on menty jo jonkin aikaa samalla väkimäärällä. Tuotannon puolella työsuhteet ovat harvinaisen pitkiä, yrityksen hallituksesta toimitusjohtajaksi vastikään siirtynyt Pekka Karhumäki kertoo. Högfors työllistää Salossa kolmisenkymmentä ihmistä.

Salon Konepaja Oy:n 3D-mittaaja Maija Heikkilän käyttämä mittalaite mittaa tuotteet millimetrin tuhannesosan tarkkuudella. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Konepaja on kärvistellyt viime vuosina seudun muiden metalli- ja konepajateollisuuden yritysten kanssa pahasta työvoimapulasta toimialan kasvaessa.

– Tilauskanta on hyvä ja olemme tehneet isoja investointeja, mutta työvoimapula on jopa jarruttanut kasvua, Simo Halonen sanoo.

Salon Konepaja Oy on hankkinut työntekijöitä muun muassa oppisopimuskoulutuksen kautta. Väkeä on saatu lisää myös ulkomailta.

– Puolasta on tullut työntekijöitä. Meillä on entuudestaan töissä henkilö, joka on pystynyt toimimaan heille tulkkina, Halonen kertoo.

Myös Intiasta on tarjottu yritykselle aikaisemmin työntekijöitä.

– Heillä ei ole ollut työhön tarvittavaa koulutusta.

Viljankuivausratkaisuja ja laivanovia valmistavassa Antti-Teollisuudessa työskentelee parhaillaan 135 henkilöä. Yritys on palkannut myös muutamia ukrainalaisia. Isotalon mukaan ilman tulkkia työnteko ei olisi mahdollista.

– Meillä on venäjää puhuva työntekijä, joka on voinut toimia ukrainalaisille tulkkina, Isotalo sanoo.

”Henkilön kansalaisuudella ei ole väliä, jos tarjolla on oikeasti osaavia työntekijöitä.”

Salon Konepajassa suhtaudutaan varovaisen myönteisesti Yrityssalon hankkeeseen rekrytoida intialaisia metallialan osaajia.

– Henkilön kansalaisuudella ei ole väliä, jos tarjolla on oikeasti osaavia työntekijöitä.

Salon Konepaja Oy työllistää parhaillaan nelisenkymmentä ihmistä. Salon Konepaja valmistaa isoja laakeriosia ja muita komponentteja muun muassa laivoissa ja voimaloissa käytettäviin moottoreihin. Tuotteita menee myös kaivosteollisuuteen ja maanrakennusalalle.

– Työvoiman suhteen tilanne on nyt parempi kuin esimerkiksi viime kesänä, sanoo Wipro Oy:n toimitusjohtaja Sauli Litsilä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MigTig
2 kuukautta sitten

Olisiko Unkarilaisia tarjolla?
En ihan heti intian metalliosaamiseen usko.
Kotimaassakin vapaina metallityön ammattilaisia,maksatteko liian pientä palkkaa?
Ehkä se on jarruna.

Tavis torilta
1 kuukausi sitten
Reply to  MigTig

Tuskin ne ulkomailta tulevatkaan ihan tuosta vaan osaavat tehdä niin kuin täällä tehdään. Mutta se, miten ulkomailta halutaan työntekijöitä tänne töihin, antaa sen kuvan, ettei suomalaisia edes haluta opettaa kyseisiin tehtäviin. Ja toinen on se, että jopa 45-vuotias on liian vanha. Yli 50-vuotiat tuskin pääsevät edes esittäytymään, vaikka miten olisi työkaluja sekä työn tarvetta. Joku nykyajassa ei ole kohdillaan.

Talikkoteknikko
2 kuukautta sitten

Taitaa olla tavoite saada porukkaa minimipalkalla töihin. Nämä yritykset jotka valittavat työvoimapulasta, niin eivät kuitenkaan hae missään julkisesti työvoimaa. Toiseksi, jos näistä yrityksistä töistä kysyy niin palkkatarjoukset alle 10€/h ammattilaiselle. Tuolla palkkauslinjalla ei saa muuta kuin intialaisen karjapaimenen, minkä haastavin metallityökokemus on talikon piikkien teroitus. Näistä Talikkoteknikoista sit kuvitellaan jotain yritysten pelastajaenkeleitä.

Boycot
1 kuukausi sitten

Täysin samaa mieltä, ennen tuli Venäjältä halpatyövoimaa metallialoille, palkat ja työnsaanti vaikeutuivat suomalaisilta ammattilaisilta. Nyt hommataan sitten Intian CNC-sorvauksen ”kermaa” alipalkalla polkemaan suomalaisten ammattimiesten palkat alas ja yrittäjien taskuun isot voitot.

Allan
1 kuukausi sitten

Jotain on vinossa, kun esimerkiksi romanialaisia ei haeta tai jo mainittuja unkarilaisia tai muista Euroopan unionin köyhemmistä maista tulevia.

EU-kansalaisia ei koske edes tarveharkintasäännöt, joten rekrytoinnin pitäisi olla helppoa.

Silti moni puolue haluaa väen väkisin poistaa tarveharkinnan.

Ongemaan ratkaisu?
1 kuukausi sitten

Oppisopimuskoulutuksen kautta saataisiin esimerkiksi metallialalle työvoimaa. Silloin voisi myös vanhempi henkilö vielä kouluttautua alalle. Osan palkasta työnantaja voisi saada työllistämistukena oppisopimusaikana. Tämä motivoisi myös työnsä menettäneitä ihmisiä ja plussana nämä ihmiset puhuvat jo valmiiksi kieltä, jota työpaikalla tarvitaan eli suomea. Kaikki muu kielitaito on myös plussaa.