Junalakko alkoi, linja-autot kiittivät – tuplabussitus tarjosi lisäpaikkoja

0
Maanantaina Salon linja-autoasemalla liikennöinti Turun ja Helsingin suuntaan sujui jopa yllättävän normaalisti. Vainion Liikenne oli varautunut asiakasmäärien roimaan kasvuun vara-autoilla, joita ei joka vuorolle kuitenkaan tarvittu. SSS/Minna Määttänen

Junalakko ei yllättänyt matkustajia Salon linja-autoasemalla maanantaina aamupäivällä, veturinkuljettajien lakon ensimmäisenä aamuna.
Salon rautatieaseman laiturit ammottivat aamulla ymmärrettävästi tyhjyyttään. Sen sijaan linja-autoasemalla asiakkaiden virta oli kasvanut, mutta kaaosta tai kyydittä jääneitä ei ainakaan aamupäivällä ollut näköpiirissä.

Mikael Collania ei lakko yllättänyt: bussilippu oli hankittu hyvissä ajoin jo viime viikolla. SSS/Minna Määttänen

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Mikael Collan oli astumassa Vainion Liikenteen kello 9.45 vuoroon Salon linja-autoasemalta Helsinkiin. Lakko ei tullut yllätyksenä Collanille eikä aiheuttanut työmatkaongelmaakaan.
– Ei ollut hankaluuksia saada lippua, koska varauduin tähän jo viime viikolla. Arvasin, että näin saattaa käydä. Paluulippukin on jo ostettu. Kun käy siellä Salosta jatkuvasti, niin varman päälle on pelattu.
Collan arveli, että bussimatkat saattavat jatkua vielä ainakin tämän viikon.
– Toivotaan, että lakon osapuolet saavat asiat sovittua mahdollisimman pian, Collan sanoi.

Krista Rantanen kertoo käyttävänsä linja-autoja usein ilman lakkojakin. Tällä kertaa työmatkan määränpäänä oli Lontoo. SSS/Minna Määttänen

Salolaisella syöpätutkija Krista Rantasella oli sama suunta kuin Collanilla, mutta loppupäämääränä oli Helsinki-Vantaan kautta Lontoo.
– Kyse on työmatkasta. Ostin bussilipun jo viime viikolla, koska menen tätä väliä aika usein. Päättelin, että parempi olla ajoissa liikkeellä, Rantanen sanoi.
Myös paluulippu oli jo hankittu.
Rantanenkin pohtii, että lakko voi hyvinkin venyä viikon mittaiseksi. Niinpä bussilippu on jo ensi viikon maanantaillekin kännykässä.
– Kuljen kyllä bussilla yleensäkin. Junista ja niiden aikatauluista kun ei koskaan tiedä, Rantanen totesi.

Vainion Liikenne oli varautunut matkustajamäärien kasvuun tuomalla aamun vuoroille lisää linja-autoja.
– Vaikuttaa siltä, ettei toista autoa välttämättä olisi kaikille vuoroille tarvittu, mutta minulla ei ole vielä viimeisimpiä lukuja Helsingin suunnalta. Onpahan matkustusmukavuus ollut joka tapauksessa parempi,  Vainion Liikenteen liikennesuunnittelupäällikkö Juha Tiikko kertoi.

Vainion Liikenteen varttia vaille kymmenen vuoro Salosta Helsinkiin oli Salossa minuuttia ennen lähtöä puolitäysi.
– Toinen auto lähtee perässä mukaan, matkalla voi tulla paljon lisää matkustajia. Ollaan hyvin varustauduttu lakon varalle, aina tilanteen mukaan, linja-autonkuljettaja Jorma Lindfors sanoi.
Lindforsin mukaan tilanne ei ole tyystin poikkeuksellinen.
– Onhan noita lakkoja ollut ennenkin. Meillähän tämä vaikuttaa positiivisesti matkustajamääriin.

Vainion Liikenteen linja-autonkuljettaja Jorma Lindfors. SSS/Minna Määttänen

Vainion Liikenteen linja-autonkuljettaja Jukka Holopainen ajoi kello 6.45:n aamuvuoron Turkuun.
– Jos yleensä on viitisentoista matkustajaa, nyt oli kolmekymmentä. Vara-auto seurasi perässä aina kiertoliittymään asti, jolloin ilmoitin, ettei sille tässä vuorossa ole tarvetta, Holopainen sanoi.
Holopainen kertoi, että kyytiin tuli matkustajia, joita yleensä ei ole aamukyydissä näkynyt.
Holopainen arvelee, että matkustajamäärä tulee viikon aikana vielä kasvamaan. Hän epäili, että maanantaina moni oli valinnut matkan sijaan etätyöläilyn.

Vainion Liikenteen linja-autonkuljettaja Jukka Holopainen. SSS/Minna Määttänen

Myös Turun suuntaan liikenne oli lakon ensimmäisenä aamuna sujunut Vainion Liikenteen linja-autokuljettaja Raimo Sarajärven mukaan hyvin.
– Kaikki ovat päässeet kyytiin, ruuhkalähtöinä on ollut käytössä kaksi autoa. Ja jos paikat ovat loppua, laitetaan lisää kalustoa liikkeelle, Sarajärvi sanoi.

Liikennesuunnittelupäällikkö Tiikon mukaan tilannetta seurataan ja lisäautoja käytetään jatkossakin, mikäli tarvetta on.
– Jokaiselle on lippu ollut tarjolla, paikkojen puutteen takia kukaan ei ole jäänyt ilman kyytiä. Yllättävän vähäistä on työmatkalaisten määrän kasvu. Ehkä monet ovat jääneet maanantaina etätöihin.
– Maanantai vaikuttaa kasvattaneen suosiotaan etätyöpäivänä jopa perjantaita enemmän, ainakin nyt, Tiikko sanoo.

Onnibussilta kerrotaan, että vuorot ovat täyttyneet, ja lakon jatkuessa täyttyvät etenkin tulevana viikonloppuna nopeasti.
– Olimme huolissamme, että Salossa meillä saattaisi paikkakapasiteetti loppua, mutta ilmeisesti kilpailevaa bussitarjontaa on paikkakunnalla toistaiseksi riittävästi. Täysiä vuoroja tullaan ajamaan, mutta ei kuitenkaan niin, että jo edellisenä päivänä myytäisiin loppuun seuraavan päivän vuoroja, kertoo Onnibussin kaupallinen johtaja Petteri Rantala.

Rantala lisää, että Salon kohdalla tilanne on parempi kuin monilla muilla vuoroväleillä. Esimerkiksi Tampere–Helsinki, Vaasa/Seinäjoki–Helsinki ja Lahti–Helsinki -reiteillä vuoroja myydään jo loppuun edellisenä päivänä.
Rantala arvioi, että bussikyytien kysyntä on Salon kohdalla noin tuplaantunut normaaliin verrattuna.
– Jos lakko jatkuu viikonloppuun asti, niin perjantain ja sunnuntain vuorot tullaan myymään varhaisemmassa vaiheessa loppuun kuin mitä alkuviikon päivät, Rantala sanoo.

Veturinkuljettajien lakko autioitti myös Salon rautatieaseman maanantaina. SSS/Talvikki Salin