Jussi Lassila ei näe Ukrainan sodalle nopeaa loppua – ”Sota loppuu silloin, kun ei jakseta enää taistella”

0
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila on kotoisin Salon Rappulasta. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Laurin lukiosta vuonna 1993. Nykyään Vantaalla asuva Lassila vieraili lauantaina puhumassa Salossa, Old Tablers 15 Salon 50-vuotisjuhlassa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Venäjän hyökkäyssotaa on Ukrainassa takana jo yli vuosi, eikä sen loppumisesta ole toistaiseksi merkkejä. Sota saattaa jatkua vielä vuodenkin päästä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

– En kuitenkaan usko, että sotaa pystytään vuoden päästä käymään tällä samalla intensiteetillä, elleivät rintamalinjat muutu. Voi olla, että rintamalinjat jähmettyvät tähän, ja se ehkä avaa mahdollisuuksia neuvotteluille, Lassila toteaa.

Lassila myöntää, että on hyvin vaikea arvioida, koska sota loppuu.

– Sota loppuu silloin, kun ei jakseta enää taistella. Sodan kannatuksessa Venäjällä on nähty selvästi notkahduksia silloin, kun Venäjälle on tullut tappioita. Jos Venäjän sotamenestys jatkuu heikkona, sodan kannatus todennäköisesti heikkenee. Putin tietää sen, ja siksi hän haluaa nopeita voittoja.

Viime aikoina on herännyt huoli siitä, että Venäjä laajentaisi sotaa Moldovan alueelle. Lassila pitää mahdollisena, että niin voi tapahtua, mutta hän ei kuitenkaan usko Venäjän panssarien vyöryvän Moldovaan.

– Venäjän resurssit on niin sidottu Ukrainaan, että uskon sodan laajentamisen tapahtuvan lähinnä hybridivaikuttamisen kautta, jotta Moldovaan saataisiin venäläismielinen hallinto. Näillä toimillaan Venäjä saa kuitenkin aikaan epätietoisuutta ja saa sidottua Ukrainan joukkoja, Lassila toteaa.

Millaiseen lopputulokseen sota sitten voisi loppua? Lassila epäilee, että Ukraina ei pysty valtaamaan takaisin Krimiä tai kaikkia Venäjän hallussa nyt olevia alueita. Hän arvioi, että kun neuvottelupöytään joskus päästään, Venäjä haluaa niiden siirtämistä alaisuuteensa. Ukraina taas tarvitsee lännen taholta jonkinlaiset turvatakuut.

– Ukrainan bruttokansantuote on jo pudonnut lähes 40 prosentilla. Ukraina seisoo täysin lännen varassa. Riittääkö lännessä halua tukea Ukrainaa? Toistaiseksi näyttää siltä, että tuki jatkuu, mutta Putin luottaa siihen, että jossain vaiheessa tuki hiipuu.

Lassilan mukaan näkyvissä on merkkejä siitä, että Venäjä valmistautuu pitkään sotimiseen ja sodasta on tulossa Venäjällä uusi normaali.

– Sotahurmosta ei ole, mutta myöskään vastarintaa ei ole. Tavallinen venäläinen ajattelee, ettei voi vaikuttaa mihinkään, ja samanlaiset ajatukset on myös eliitillä.

– Lännessä odotettiin laajasti, että Venäjän eliitti nousisi pakotteiden vuoksi kapinaan, mutta niin ei käynyt. Nyt Venäjällä ollaankin kuin uppoavassa sukellusveneessä, jossa kilpaillaan vain siitä, kuka on lähimpänä johtajaa, ja mennään johtajan mukana kohti pohjaa, Lassila kuvailee.

Lännen taloudellisilla pakotteilla ei ole muutenkaan ollut niin suurta vaikutusta kuin odotettiin. Länsi toivoi pakotteiden näivettävän Venäjän taloutta ja saavan siten maan polvilleen.

– Kaasun ja öljyn hintakatot tulevat kyllä kuristamaan Venäjän budjettia, ja kun raha loppuu, mitä sitten tapahtuu? Mutta pitää muistaa, että Putin näkee tämänkin mahdollisuutena. Venäjän mahdollisuutena päästä irti riippuvuudesta ja kytköksistä länteen. Sodan varjolla voidaan palata monessa asiassa takaisin neuvostoaikaan.

Lassila toteaa, että sota on antanut Putinille mahdollisuuden lujittaa valtaansa ja murskata viimeisetkin kansalaisyhteiskunnan rippeet.

– Mistä tahansa Putinin kritisoinnista voidaan nyt tuomita armeijan halventamisesta.

Hän arvioi, että Venäjän sodassa kärsimistä tappioista huolimatta Putin näkee asioiden rullaavan toivotulla tavalla. Hän elää omassa kuplassaan, jota kukaan ei uskalla rikkoa.

– Putinille ei sanota yhtään poikkipuolista sanaa. Hän ei suostu kuuntelemaan puolta sanaa siitä, että asiat eivät onnistu.

Lassila luonnehtii Putinin hallinnon toimivan kuin mafiajärjestelmä.

– Lojaalius johtajalle on äärimmäisen tärkeää, ja lähimpänä olevat pelkäävät, että heidän oma päänsä joutuu vadille.

Salolaissyntyinen Jussi Lassila vieraili lauantaina puhumassa Salossa, Old Tablers 15 Salon 50-vuotisjuhlassa.