Katja Taimela karistaa eduskunnan sekä ”ikävät asiat ja ihmiset” harteiltaan: ”Kaipaan aivan tavallista elämää”

8
Salon rautatieasema tuli Katja Taimelalle kansanedustajavuosina tutuksi. Jo vuoden päivät kotimatka on jatkunut Salon ohi Turkuun. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kansanedustaja Katja Taimela (sd.) pudotti vuosi sitten uutispommin Salon työväentalolla.

Työväenyhdistyksen Vanhoilla towereilla oli tilaisuus, jossa Taimela kertoi yleisölle, että hän ei asetu enää ehdolle vuoden 2023 eduskuntavaaleissa ja että hän muuttaa Turkuun.

– Se ulostulo oli pitkän prosessin tulos, Taimela sanoo nyt, kun kansanedustajan pesti on päättymässä.

Sitä oli edeltänyt jo yksi yllätys. Demarien ääniharava ei ollut ehdolla enää vuoden 2021 kuntavaaleissakaan.

Katja Taimelan isä kuoli puolen vuoden sairastamisen jälkeen kesällä 2019. Sairastuminen osui kiivaimpaan vaalikampanja-aikaan.

– Isän poismeno muistutti, että minunkin elämäni on rajallinen. Aloin miettiä, minkälaisessa pyörässä haluan olla ja kuinka kauan. Voisinko pitkän kansanedustajauran jälkeen päästä tekemään jotain sellaista, jossa voisin antaa enemmän aikaa itselleni ja läheisilleni.

Turkuun muutto liittyi ennen muuta läheisiin ihmisiin.

– Olen saanut molemmat siskot perheineen takaisin elämääni. Ja haaveissani on, että poikani Leevi saisi opiskelupaikan juuri Turusta. Silloin Leevin Salossa asuva isäkin olisi lähellä.

Katja Taimela valittiin kaupunginvaltuustoon syksyn 2000 kuntavaaleissa ensi yrittämällä. Sukunimi oli silloin vielä Kuusisto. Valtuustokausia kertyi viisi.

Eduskuntaan Taimela otti tuntumaa salolaisen kansanedustajan Jukka Roosin (sd.) avustajana. Vuonna 2007 Taimela valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan. Roos ei ollut ehdolla.

– Olen kiitollinen erityisesti Salon seudulle siitä, että olen saanut mahdollisuuden tehdä tätä työtä, Taimela sanoo 16 kansanedustajavuoden jälkeen.

Eduskuntaan ensimmäistä kertaa valittu Katja Taimela iloitsi vaali-iltana vuonna 2007. Kuva: SSS-arkisto/Esko Keski-Vähälä

Vuosien mittaan kansanedustajan työhön alkoi tulla ulkoisia piirteitä, jotka Taimela koki raskaina.

Hän on puhunut muutamaan otteeseen politiikan muuttuneesta ilmapiiristä. Loppuvuodesta 2020 hän kirjoitti kuukausikirjeessään, että julkisen keskustelun sävy on muuttunut vastenmieliseksi.

Facebookissa hän kirjoitti aikaisemmin, että Salossa on Suomen kaunaisin varjovaltuusto. Hän oli huolissaan valtuutettujen ja muiden päättäjien jaksamisesta sosiaalisen median turbulenssissa.

Kansanedustajan tunnevoimaiset ulostulot saivat kannatusta, mutta myös arvostelua.

– Joidenkin mielestä palkkiot ja edut ovat niin hyvät, että kaikki pitää vain kestää. Minusta mistään työstä ei makseta sellaista palkkaa, että sen perusteella voidaan sylkeä päälle.

Katja Taimela ei ole kansanedustajana juuri näkynyt julkisuudessa. Hänen kaltaisiaan on muitakin.

– Ne, jotka toimivat tunnollisesti talon aikataulujen mukaan ja paneutuvat asioihin, eivät juuri nouse esille eivätkä aiheuta lööppejä.

Kansanedustajan odotetaan edistävän paikallisia hankkeita, ja sitä Taimela kertoo tehneensä.

– Itäisen ohikulkutien kanssa tehtiin töitä, kun Jutta Urpilainen (sd.) oli valtiovarainministerinä ja Merja Kyllönen (vas.) liikenneministerinä.

– Teijon kansallispuistohankkeessa olin voimakkaasti mukana, samoin Selkämeren kansallispuistossa.

Teijon eduskuntakäsittelyssä Taimela vastusti hirvenmetsästyksen rajoittamista alueella, mutta kannatti kansallispuistoa.

– Olen avannut ministeriöiden ovia erityisesti salolaisille toimijoille. Eivätkä kuntien harkinnanvaraiset avustuksetkaan tule ilman paimentamista.

Agendalla ovat olleet myös lääkekehityskeskuksen saaminen Turkuun ja saaristomeren tilan parantaminen.

Taimela on ollut viimeisellä kaudellaan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja. Ympäristövaliokuntaan hän on kuulunut kaksi viimeistä kautta.

SDP:n eduskuntaryhmän toiminnassa Taimela on ollut tiiviisti mukana ryhmän työvaliokunnan jäsenenä.

– Sen kautta pysyi järjissään ja kiinni asioissa silloinkin, kun koronan takia tehtiin etätöitä.

Huhtikuussa päättyvä vaalikausi on ollut poikkeuksellinen. Kauden alussa vaihtui pääministeri, kun Antti Rinteen (sd.) seuraajaksi valittiin Sanna Marin (sd.).

Perään iski korona koko maailmaan, ja kun siitä alettiin toipua, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sen ansiosta Suomi haki pikavauhtia sotilasliitto Naton jäsenyyttä.

– Olin kaikissa vaalikoneissa vastustanut Nato-jäsenyyttä, mutta sen hakeminen oli ainoa oikea teko Venäjän brutaalin hyökkäyksen jälkeen. Politiikassa toimivien pitää muuttaa kantaansa tilanteen vaatiessa. Tämän ratkaisun kanssa oli helppo hengittää, sillä kansa oli samaa mieltä.

Eduskunta hyväksyi osaltaan Nato-jäsenyyden viime viikolla.

Nato-päätöksestä on tullut kiitosta, mutta Taimela mainitsee, että hän ollut päättämässä myös koronan aikaisesta Uudenmaan sulkemisesta ja rokotuksista.

– Sitä en malta olla sanomatta, että vaikeina aikoina 90 prosenttia hallitusohjelman kirjauksista on saatu vietyä eteenpäin.

Jos on vaalikausi ollut poikkeava, myös pääministeri Marin on saanut poikkeavalla tavalla huomiota niin kotimaassa kuin maailmalla.

– Antaessaan poliittista tilannekatsausta eduskuntaryhmälle Sanna on ollut sekä pääministeri ja puolueen puheenjohtaja että yksi meistä, sanoo Taimela.

– Suuri suosio on aiheuttanut myös arvostelua, mutta kuka muu olisi hoitanut näinä aikoina pääministerin tehtävän näin hyvin?

Eduskunta-avustaja-aika mukaan lukien Katja Taimela on ollut 18 vuotta töissä eduskuntatalossa.

– Vuosiin mahtuu myös ikäviä asioita ja ikäviä ihmisiä, jotka nyt on tarkoitus karistaa olkapäiltä. Se on pakko tehdä ennen kuin olen valmis mihinkään uuteen.

Nyt en vielä ihan oikeasti tiedä, mitä teen tulevaisuudessa, 48-vuotias Taimela vakuuttaa.

”Mitä teen” tarkoittaa mitä ansiotyötä. Vapaaehtoistyötä on tiedossa yllin kyllin.

– Olen kertonut aika monelle turkulaiselle sote-, liikunta- ja kulttuurisektorin toimijalle, että tulen tekemään niin paljon vapaaehtoistyötä kuin vain halutaan. Kalenteri on jo alkanut täyttyä.

Lopettavan kansanedustajan sopeutumisraha antaa harkinta-aikaa. Taimelan edustajavuosilla sitä voidaan maksaa kolme vuotta.

Korvaus perustuu kansanedustajan palkkion suuruuteen, ja lasketaan samalla tavalla kuin vanhuseläke. Sopeutumisrahaa maksetaan, jos entinen edustaja ei työllisty.

Taimela on koulutukseltaan suurtalouskokki.

– Voi olla että tulevat työkuviot vaativat opiskelua. Kansanedustajan työstä on saanut sellaista oppia ja kokemusta, josta on hyötyä loppuelämän ajan.

Taimela sanoo saaneensa tarpeekseen pitkistä päivistä, käytännössä 24/7-työstä.

– Kaipaan aivan tavallista elämää. Se on toinen juttu, saanko sellaista.

 

IoT Campus ja ideologiset syyt

Salon kaupunki päätti vuoden 2016 lopulla osallistua yhtiöön, joka osti Microsoftin teollisuusalueen, nykyisen IoT Campuksen. Ihmetystä herätti, että Katja Taimela vastusti kauppaa SDP:n enemmistön kannasta poiketen.

– Takana ei ollut mitään muuta kuin ideologiset syyt, oma käsitykseni siitä, kuinka paljon veronmaksajien rahaa pitää käyttää. Ajattelin, että jos hanke on kerran kannattavaksi ajateltu, miksi osakkaina ei ole vain yksityisiä sijoittajia.

– Kun päätös oli demokraattisesti tehty, kansanedustajana tein töitä sen eteen, että työpaikkoja syntyy ja edelleen koen, että en ollut äänestäessäni väärässä sen enempää kuin puolustajat.

Nyt Taimela sanoo olevansa tyytyväinen IoT Campuksen nykyiseen tilanteeseen.

– Tänään ajattelen, että valtuuston päätös oli oikea.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Havinaa
20 päivää sitten

Varmaan semmoinen muistelo sopii tähän hetkeen, että silloin aikanaan yleisesti puhuttiin, jotta tuli valituksi kasvoillaan ensikertalaisena, ei hänen muita ansioitaan silloin suuri yleisö tuntenut.

Ei pikein tiedä mitä ajattelee
19 päivää sitten

Pari nostoa jutusta: Taimela on nyt kovin tunnin juna myönteinen, mutta kuvassa lukee, ”. Jo vuoden päivät kotimatka on jatkunut Salon ohi Turkuun.” Siinä se tuli, Salon ohi, niin nopein juna ei Salossa pysähdy. Sitten toinen juttu: ”Takana ei ollut mitään muuta kuin ideologiset syyt, oma käsitykseni siitä, kuinka paljon veronmaksajien rahaa pitää käyttää. Ajattelin, että jos hanke on kerran kannattavaksi ajateltu, miksi osakkaina ei ole vain yksityisiä sijoittajia.” Miten tunnin juna oy eroaa iot:stä, molempiin laitettiin veronmaksajien rahoja!
Vähän on ristiriitaisia ajatuksia, toista hanketta vastusti, mut tätä tunnin juna hanketta puolustaa. No, onneksi on ulkona politiikasta ja päätäntäelimistä.

Motarikin kulkee Salon ohi
19 päivää sitten

Vääristelet asioita tahallasi. 20 km lyhyempi ja paljon nopeampi rata pääkaupunkiseudulle. Vastustitko moottoritietäkin silloin 20 v sitten samoilla perusteilla?

Ei oikein tiedä mitä ajattelee
18 päivää sitten

No, se nopein juna ei Salossa pysähdy, ja matka-ajasta saatu säästö on todella pieni verrattuna kuinka paljon rahaa ja resursseja rata veisi. Salosta pääsee jo junalla Turkuun ja Helsinkiin, myös moottoritietä pitkin, joo vastustin sitä ja käyttäkää nyt sitä kun se oli pakko saada! Moottoritie olisi voitu tehdä 110-tien kohdalle, ja kun nyt mietitään, junarata pitäisi tulla moottoritien viereen. Miksi täytyy koko ajan tehdä uusia väyliä neitseelliseen maastoon, kun voisi hyödyntää jo olemassa olevia väyliä? Salon seutu ei ole kohta mitään muuta kuin väyliä, mitkä halkaisevat maisemat ja Salo ei noista tie tai raidehankkeista hyödy yhtään mitään. Mitä hyötyä Salolle… Lue lisää »

pertti
18 päivää sitten

Normaali politiikko. Ottaa kaikki hyödyn itselleen ja sen jälkeen kääntää selän kun ei enään tarvitse.

Mho
18 päivää sitten
Reply to  pertti

Eikös suurtalouskokille ole juuri nyt kysyntää. Ainakin TE-keskuksen mukaan alalla on työvoimapula. Ei tarvitse muuta kuin käydä TE toimistossa ja työpaikka löytyy. Kummallista kun tavallinen työ ei kiinnosta, ainoastaan palkaton avustus/vapaaehtoistyö. Missä syy tai mikä on seuraus jostakin?

Marko
18 päivää sitten
Reply to  Mho

Mitä se muille kuuluu mitä työtä joku haluaa tehdä? Vapaaehtoistyö on erittäin arvokasta. Mitä työtä teet itse, oletko omasta mielestäsi parempi työläinen ja teet arvokkaampaa työtä kuin esimerkiksi Taimela?

Pertti
17 päivää sitten
Reply to  Marko

Eikös Taimela ollut suurtalouskokki ennen kuin pääsi eduskuntan. Takaisin samoihin töihin eikä eläkkeelle tuossa iässä. Eläke on sama kuin sopeutumisraha, lisään sen ennen kuin joku korjaa.