Kauppiasta varoiteltiin gettomaisesta Ollikkalasta – sitten kauppa ryöstettiin

2
Ollikkalan K-Marketin kauppias Jori-Pekka Kuuranne kokee, että Ollikkalassa on tiivis yhteisö. Monet asukkaista ovat jo kauppiaalle tuttuja. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kun Jori-Pekka Kuuranne aloitti kauppiaana syyskuussa 2021, hän puhkui intoa.

Turkulaismiehen ensimmäinen oma kauppapaikka löytyi Salon Ollikkalasta. Piskuisessa kaupassa oli 270 myyntineliötä, mutta uuden kauppiaan suunnitelmat olivat suuria.

– Halusin kasvattaa valikoimaa ruokaisampaan suuntaan. Ettei kauppa olisi vain sellainen, josta haetaan unohtunut maito, sanoo Kuuranne.

Ollikkalasta Kuuranne tiesi etukäteen vähän, mutta häntä oli varoiteltu.

– Gettomainen, tapahtuu koko ajan hirveästi, ei uskalla liikkua illalla, tosi rauhatonta, luettelee Kuuranne kuulemiaan puheita.

Kuuranne suoritti kauppiasvalmennuksen K-Market Delissä. Se sijaitsee Turun Hirvensalossa, josta löytyy paljon varakasta väkeä ja hulppeita kivitaloja.

– Alueina nämä ovat ihan erilaiset, hän naurahtaa.

Arki Ollikkalassa alkoi hyvin, ja Kuuranne paiski pitkää päivää. Valikoiman kasvatus alkoi heti, ja paikalliset ihmiset tulivat tutuiksi.

– Minulla ei ole Ollikkalasta mitään negatiivista sanottavaa. Tämä on tosi yhteisöllinen paikka. Salolaisilla on kotiseuturakkautta.

Kun kauppiasuraa oli takana kaksi kuukautta, Kuuranteen kalenterissa häämötti pitkään odotettu erikoisuus.

– Tiistaina piti olla ensimmäinen vapaapäivä pitkään aikaan. Maanantai-iltana soi puhelin vähän vajaa yhdeksän, että kauppa ryöstettiin. Kyllä se meinasi mennä vähän jalkoihin.

Tiistaina 9.11.2021 poliisi julkaisi tiedotteen ryöstöstä.

Kauppaan oli tullut kello 20.45 sisään mies, joka varasti kassasta rahaa puukolla uhaten. Tämän jälkeen ryöstäjä poistui Hämeenojankadun ylitse Ketomäenpolun ja Koivulehdonpolun välimaastoon.

Jori-Pekka Kuuranteen vapaapäivä oli peruttu.

– Sitten mentiinkin taas neljä viikkoa tukka putkella, kun piti hoitaa jälkimaininkeja.

Kuuranne toimitti valvontakameramateriaalit poliisille, hoiti vakuutusasioita, ja kävi tilannetta henkilökunnan kanssa läpi. Tapahtunut oli myös asiakkaiden mielen päällä.

– Totta kai ryöstö herätti yhteisössä kyselyjä. Niihin piti vastailla ja olla voimakkaasti kaupan arjessa läsnä.

Tilanne stressasi kauppiasta paitsi kaupan myös koko yhteisön puolesta.

– Ryöstö voi tapahtua missä tahansa, ei se katso paikkaa. Se nyt vaan sattui käymään tässä, ja se aiheutti negatiivisen mainehaitan. Kun tuollainen tapahtuu, se buustaa negatiivista kierrettä, hän sanoo.

Poliisi selvitti tapauksen nopeasti, mutta tapahtuneen jäljet olivat pitkät.

– On pitänyt tehdä aika iso työ, että on saanut käännettyä kurssin positiiviseen suuntaan.

Vuoden tulokas -palkinto saa kauppiaan hymyilemään. Hän aikoo juhlistaa tunnustusta kahvittelemalla asiakkaiden kanssa kaupan pihassa, kunhan kelit lämpiävät. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Viime viikolla Kesko jakoi tunnustuksia kauppiailleen.

Länsi-Suomen alueen Vuoden tulokas -tittelin nappasi salolainen Jori-Pekka Kuuranne – hän muutti Turusta Saloon vuoden alussa.

Ollikkalan K-Marketin valikoima on kasvanut noin 1 300 tuotteella Kuuranteen aikana. Uusin inventaariokierros antoi kokonaismääräksi 7 800 tuotetta.

– Tunnustuksen merkitys on itselle tosi iso. Olen saanut kasvatettua toimintaa ja murtanut sinnikkäästi Ollikkalan mainehaittaa.

– Ensimmäinen vuosi kasvatti varmaan yhtä paljon, mitä paremmalla tuurilla kymmenen vuotta. Kova vuosi on käyty läpi.

Kun kelit lämpiävät, Kuuranne aikoo tarjota asiakkaille kaupan pihassa makkaraa ja kakkukahvit. Toukokuussa on puolestaan Meidän Ollikkala -päivä, jota juhlistetaan myös kaupassa.

Kauppiasaika on tehnyt Kuuranteelle selväksi, että Ollikkalan maine ei kulje käsi kädessä todellisuuden kanssa.

– Älä usko kaikkea, mitä kuulet tästä alueesta. Se on huomattavasti mainettaan parempi.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tkm
6 kuukautta sitten

Meillä Monacossa on kaikki hyvin.

Pummeja
6 kuukautta sitten

Monacossa kukaan ei käy töissä eikä maksa veroja.