Keskuspankit ympäri maailman käynnistävät koordinoidut toimet pankkisektorin rauhoittamiseksi

0
Yhdysvaltain keskuspankki Fedin ohella toimiin osallistuvat Kanadan, Britannian, Japanin, Sveitsin ja EU:n keskuspankit. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltain keskuspankki Fedin ohella toimiin osallistuvat Kanadan, Britannian, Japanin, Sveitsin ja EU:n keskuspankit. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain keskuspankki Fed ja useiden muiden suurten teollisuusmaiden keskuspankit julkistivat sunnuntaina aloittavansa koordinoidut toimet parantaakseen pankkien likviditeettiä eli maksukykyä. Toimien tarkoituksena on rauhoitella hermostunutta pankkisektoria.

Toimet alkavat maanantaina, ja niihin osallistuvat Fedin ohella Kanadan, Britannian, Japanin, Sveitsin ja EU:n keskuspankit. Julkistus tehtiin sen jälkeen, kun Sveitsin hallitus oli järjestänyt suurkaupan, jossa UBS-pankki osti vaikeuksiin ajautuneen kilpailijansa Credit Suissen.

Alaa aiotaan vakauttaa helpottamalla dollarien saatavuutta Yhdysvaltain ulkopuolisille pankeille.

Markkinat säikähtivät pahanpäiväisesti, kun runsas viikko sitten Yhdysvalloissa pankkiviranomainen kertoi ottavansa haltuunsa rahoituskriisiin joutuneen kalifornialaispankin Silicon Valley Bankin. Viime viikonloppuna viranomaiset päättivät sulkea myös newyorkilaisen Signature Bankin.