Kevät näkyy lintubongarin arjessa – ”Ilmastonmuutos on tehnyt aika paljon hallaa lintujen maailmaan”

1

Kevään tulon aistii muun muassa lumien sulamisesta, auringonpaisteesta ja muuttolintujen paluusta. Vaikka toistaiseksi lumet eivät olet täysin sulaneet, lintujen bongaus kiihtyy vauhdilla.

Koko ikänsä lintuja bongannut Ilkka Lehtonen tähystää Halikonlahdella kiikarien läpi uusia lintulajeja ja huutaa ystävilleen:

– Tuolla lentää joutsen, näittekö?

Valtaosa muuttolinnuista palaa kesäksi takaisin Suomeen tyypillisesti maalis–huhtikuussa. Lehtosen mukaan tähän mennessä lintukevät on ollut varsin tulokseton.

– Tilanne on ollut aika huono lintujen kannalta, kun ei ole tullut vielä paljon mitään. Tuulet tulevat aivan väärästä suunnasta, Lehtonen kertoo.

Yksi ilmastonmuutoksen monista vaikutuksista osuu kohtalokkaasti muuttolintuihin. Lehtonen pitää suuntaa huolestuttavana.

– Ilmastonmuutos on tehnyt aika paljon hallaa lintujen maailmaan, joka on muuttunut raadollisesti kahden pitkän talven jälkeen. Ilmastonmuutoksen seurauksena kevät tulee joskus aikaisin ja joskus todella myöhään. Nyt esimerkiksi viikko–pari sitten tullut lumivyöry toi takapakkia muuttaville linnuille, hän selittää.

Vaikeista olosuhteista huolimatta kevät lähenee päivä päivältä, mikä luo hymyn väreen vannoutuneen lintubongarin kasvoille.

– Odotan aina, että kevät alkaisi aikaisemmin. Nyt ensimmäiset muuttolinnut, jalohaikara ja muuttohaukka, tulivat tänne helmikuussa. Kun kelit lämpenevät, tulee retkeiltyä huomattavasti enemmän. Silloin kaikki linnut tulevat kerralla, jolloin pitää olla kaukoputkien kanssa hereillä, Lehtonen innostuu.

Myös Salon jokirannassa viihtyvä Raija Nikkanen odottaa vesi kielellä kevättä.

– Keväästä tulee hyvä mieli. Tänä talvena on ollut taas kamalan liukkaita kelejä, eikä ole meinannut pystyssä pysyä. Liikun kuitenkin paljon ja käyn lenkillä monta kertaa päivässä, mutta liukkailla tai sateisilla keleillä en ole viitsinyt, Nikkanen kuvailee.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Urpo
10 päivää sitten

Salossa on Suomen mittakaavassa hulppeat puitteet lintuharrastukselle, niin bongareille kuin muillekin havaintojen tekijöille. Kun Teijon kansallispuisto on matkailupuolella Salon vetonaulojen ykkönen, lintuharrastusta voisi korostaa tässä yhteydessä ja näin entisestään lisätä luontomatkailun merkitystä alueen elinkeinoelämälle. Samalla asian arvostus salolaistenkin keskuudessa paranisi ja vihreä Salo saisi lisää konkretiaa tavoitteilleen. Viurilanlahden pohjukassa on vanha pengerlaituri ja sen yhteydessä jokin EU-rahoituksella tehty rakennelma. Nyt alue on rapistunut, mutta potentiaalia sillä olisi viihtyisän kokonaisuuden rakentamisessa, joka muodostuu Viitankruunun luontopolkujen, nykyisten lintutornien, esteettömän luontopolun, Vuohensaaren, Wiurilan kartanon ja Vaisakon ympärille. Salonjoen rantojen vähitellen edistyvä siivous täydentää pakettia, jolloin käsissämme olevaa kokonaisuutta voi ujostelematta markkinoida Teijon rinnalla.… Lue lisää »