Korisliigan pudotuspelit alkavat lauantaina – lue SSS:n arviot puolivälieräpareista!

0
Remy Abellin Vilppaan peli on sujunut huomattavasti paremmin Salohallissa (12 voittoa/4 tappiota) kuin vieraskentällä (4 voittoa/12 tappiota). Siksi kotietu on joukkueelle äärimmäisen tärkeä. Kuva viime viikon Karhubasket-ottelusta. (Kuva: SSS-arkisto)

Korisliigan puolivälierät käynnistyvät lauantaina Salossa ja Kauhajoella ottelupareilla Vilpas-Kouvot ja Karhubasket-Pyrintö. Sunnuntaina käynnistyvät sarjat Seagulls-BC Nokia ja Kataja-KTP.

Tässä Salon Seudun Sanomien arviot ottelupareista ja jatkoonmenijöistä.

Kouvojen rikkonainen kausi alkoi jo syyskuun harjoitusottelussa Salohallissa, johon päättyi Henri Permannon kausi. Sen jälkeen Kouvot on menettänyt avainpelaajan toisensa perään. (Kuva: SSS-arkisto)

Kouvot haluaa tehdä Vilpas-sarjasta korintekokilpailun

Jyri Lehtosen Kouvot on vuodesta toiseen keskimääräistä ärsyttävämpi vastustaja, mutta heikosti puolustavalle Jussi Savolaisen Vilppaalle se on ollut erityisen ärsyttävä.

Käytännössä neljällä takamiehellä ja yhdellä sentterillä pelaava Kouvot pyrkii hyökkäämään suoraviivaisesti kohti koria. Jos väylä ei ole auki, se luodaan vauhdikkailla hand off -peleillä ja isokokoisen sentterin ”siilaamisella” eli tilan teolla.

Puolustus on Kouvoille tapa säästää voimia hyökkäykseen, joten Kouvot pelaa paikkaa ja luottaa saavansa riittävästi pitkiä levypalloja, jotka helpottavat hyökkäämistä.

Yksinkertaistettuna: Kouvot haluaa tehdä otteluista korintekokilpailun.

Siipirikkoisen Kouvojen etuna on myös ennätyslöysä ottelutahti, jonka ansiosta Vilpas ei saa merkittävää etua laajemmasta materiaalista.

Se missä Vilpas saa edun on Salohalli ja ennen kaikkea kokemus: Kouvojen kotimaisten pelaajien yhteenlaskettu pudotuspelikokemus on 11 ottelua ja 84 minuuttia. Vilppaalla vastaavat lukemat ovat 373 ja 6971!

Ottelupari sai ensimmäisen käänteensä avausottelun aattopäivänä, kun selvisi, että Vilppaan ykkössentteriksi noussut Ira Lee ei pysty pelaamaan lauantaina. Lee sai keskiviikon Kataja-ottelussa alaraajavamman. Se tietää sitä, että PeU-Basketin Ladavius Draine nousee Vilppaan neljänneksi ulkomaalaispelaajaksi.

Turvallisin veikkaus vaikeasti arvioitavasta ottelusarjasta on se, että siinä nähdään lopulta vain kotivoittoja.

SSS-arvio: Vilpas välieriin voitoin 3–2

Ex-Vilpas Henri Kantosen Karhubasket on eurokentillä marinoitu 11-sylinterinen koriskone. (kuva: FIBA)

Pyrintö-sarja on Karhulle pelkkä sivutuote

Vielä joulukuussa Karhubasketin vääjäämättömän mestaruuden tiellä ei ollut ainuttakaan estettä. Ensimmäisen esteen asetti Seagullsin ryhtiliike ja toisen joukkueen odotettua parempi euromenestys.

Korisliiga kuitenkin raivasi jälkimmäisen esteen Karhun tieltä ja teki pudotuspelien tiiviistä otteluohjelmasta huomattavasti väljemmän ja ennen kaikkea reilumman kauhajokisille.

Nyt Karhu saa keskittyä FIBA Europe Cupin välieriin ja käydä historiallisten euro-otteluiden ympärillä pätkimässä kolme kertaa Pyrintöä lärviin.

Se nimittäin olisi Korisliigan historian suurin pommi, jos viimeiseen asti pudotuspelipaikastaan taistellut Pyrintö ottaisi enemmän kuin yhden voiton koko kentän mitalla sykkivästä 11-sylinterisestä karhulaumasta.

SSS-arvio: Karhubasket välieriin voitoin 3–0

Viimeistä kauttaan Seagullsissa valmentava Jussi Laakso on kääntänyt mustan lokakuun kirkkaaksi kevääksi. Seagulls on juuri nyt ainoa joukkue, joka voi aidosti haastaa Karhubasketin. (Kuva: Lehtikuva)

BC Nokia antaa Seagullsille vielä yhden muistutuksen

Seagullsin päävalmentaja Jussi Laakso oli lokakuussa Kobrat-tappion jälkeen ymmällään.

– Näin vaikeaa tilannetta ei ole minun aikanani ollut. En tiedä mistä se johtuu.

Seagulls aloitti kauden kahdella voitolla ja neljällä tappiolla. Seuraavista 26 ottelusta joukkue hävisi vain kolme. Seagulls on ollut joulutauon jälkeen Korisliigan paras joukkue ja täysin realistinen uhka Karhubasketille.

Suurin yksittäinen syy ryhtiliikkeeseen on sarjan arvokkain pelaaja Rene Rougeau, joka oli kaksi kuukautta sivussa syyskaudella. Rougeaun palattua Seagullsin peli loksahti kerralla kuntoon.

Seagullsin ”piti” voittaa mestaruus jo keväällä 2021, mutta tuolloin joukkue pääsi aivan liian helpolla välieriin asti, jossa Vilpas yllätti mestarisuosikin housut nilkoissa. Nyt Seagulls on suorittanut mestarikandidaatille vaadittavan pohjakosketuksen jo hyvissä ajoin syksyllä.

Puolivälieräsarja on silti haastava: BC Nokialla on allaan seitsemän ottelun voittoputki, ja joukkueiden edellisestä kohtaamisesta on neljä kuukautta. BC Nokia antaakin Seagullsille vielä yhden muistutuksen kevään lainalaisuuksista, mutta vain yhden.

SSS-arvio: Seagulls välieriin voitoin 3–1

Katajan puolustus on ollut yksi sarjan parhaista. Kuva keskiviikon Kataja-Vilpas-ottelusta. (Kuva: Karjalainen)

Vähäunisella Katajalla ei ole valuvikoja – KTP:llä on

Kataja on ollut juuri niin hyvä kuin osattiin ennen kauden alkua odottaa. Korisliigan vähäunisin puolustus yhdistettynä riittävään korintekovoimaan niin korin alla kuin kaarella.

Korisliigassa mitaliin vaaditaan nykyään 10 pelaajan laadukas rotaatio eli käytännössä kaksi vaihtoehtoa jokaiselle pelipaikalle. Petri Virtasen valmentama Kataja täyttää tämän vaatimuksen.

KTP taas on ollut Vilppaan ohella sarjan ailahtelevin joukkue. Kotiparketillaan KTP on ollut paikoin pitelemätön, mutta vierasparketilla on nähty mystisiä syväkyykkyjä.

Ottelupari olisi täysin auki, jos KTP:llä olisi kotietu ja Vili Nyman olisi pelikunnossa. Kun kotietu on Katajalla ja Nyman loukkaantuneena, pakon edessä liian jenkkivetoiseksi muuttunut valuvikainen KTP on selkeä altavastaaja.

SSS-arvio: Kataja välieriin voitoin 3–0

 

 

Päivitetty klo 17.15: Ira Leen poissaolo