Lamasta ja tulipalosta selvinnyt Pinetta-Tuote teki tavallisuudesta bisneksen

0
Juha Pollari kokoaa saunajakkaran osia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Pinetta-Tuotteen tuotantotiloissa Salaistentien varrella käy maallikollekin äkkiä selväksi, mikä on viime vuonna viisikymppisiään viettäneen yrityksen pitkän iän salaisuus.

– Olemme tarpeeksi pieni ja joustava yritys. Pystymme vastaamaan nopeasti kysyntään, kertoo Pia Koisti Pinettasta.

Varastossa odottaa lavakaupalla lähtövalmiina muun muassa Ristomatti Ratian Saaristo-sarjan kirstuja. Kun jälleenmyyjä tekee lisätilauksen, tavara lähtee Salaistentieltä vielä samana päivänä sen sijaan, että kirstuja alettaisiin nikkaroimaan vasta, kun tilaus jätetään sisään.

Koistin mukaan tuotantoa pystytään mitoittamaan ja muuntelemaan ketterästi kysynnän mukaan. Se on myös tärkein ominaisuus, jolla Pinetta-Tuote erottautuu kilpailijoista.

Pia Koisti esittelee Saaristo-sarjan arkkua, jonka on Pinettalle suunnitellut Ristomatti Ratia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Oma tuotanto piti salolaisfirman pystyssä myös syvimpinä lamavuosina. Pinetta ei joutunut missään vaiheessa 1990-luvun alussakaan irtisanomaan työntekijöitä.

– Esimerkiksi 1990-luvulla teimme varastoon niitä tuotteita, joissa tiesimme olevan kysyntää laman jälkeenkin.

Yrityksen tulevaisuus oli silti kertaalleen liipaisimella lama-Suomessa. Oli perjantai ja marraskuun kolmastoista päivä vuonna 1992, kun työviikon päätteeksi kipinä karkasi CNC-jyrsimestä ja aiheutti niin suuren palon että palokuntakin joutui keskittymään vain lähiympäristön turvaamiseen.

– Tehdas paloi maan tasalle, vain pannuhuoneen piippu jäi pystyyn. Silloin Pinettan jatko oli uhattuna, Koisti kertoo.

Palossa tuhoutunut rakennus oli valmistunut vain kaksi vuotta aikaisemmin.

Yhdessä siskonsa Tanja Lahden ja veljensä Tony Pelanderin kanssa he kuitenkin päättivät, että tulipalo ei perheyrityksen tarinaa katkaise. Silloin vanha polvi Vuokko ja Aarre Pelander jäivät yrityksestä pois, ja Pinettassa tehtiin sukupolvenvaihdos.

Lamasta oli jotain hyötyäkin. Pinettan uudelleenrakennusta nopeutti, että firman tarvitsemia puuntyöstökoneita sai nopeasti ja edullisesti, kun moni alan yritys oli kaatunut markan devalvointiin. Myös väliaikainen vuokratila löytyi Salosta entisen Koulukaluston rakennuksesta ennen kuin uusi tehdas saatiin rakennettua.

Talouspaperi- ja serviettitelineet ovat saaneet muotonsa peikonlehdestä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Raheja, kirstuja, penkkejä ja leikkuulautoja ei synny ilman puuta. Sitä on Pinettan tuotantotiloissa kirjaimellisesti kilometrikaupalla.

– Puuta menee satoja kuutioita vuodessa, kertoo Pia Koisti.

– Meillä on oma uuni, jossa puu kuivataan noin kahdeksaan prosenttiin. Puu on uunissa kolmen viikon ajan. Enimmäkseen käytämme mäntyä, koivua ja tervaleppää.

Kaikki Pinettan käyttämä puu tulee suomalaisilta sahoilta, joilla on puusertifikaatit.

Puun alkuperän lisäksi kuluttajia kiinnostaa tuotteen kotimaisuus.

– Kuluttajat ovat tulleet parin viime vuoden aikana tietoisemmiksi tuotteen alkuperästä. Heille on tärkeää, että tuote on Suomessa valmistettu.

Kuluttajat arvostavat myös maltillista hinnoittelua. Pia Koistin mukaan Pinetta ei tee luksusta, vaan sopivan hintaisia ja helposti ostettavia kodin käyttöesineitä – pienillä investoinneilla kotiin saadaan raikasta uutta ilmettä.

– Omat tuotteemme ovat aina liittyneet kotiin: keittiöön ja saunaan, Koisti sanoo.

Omien tuotteiden lisäksi Salaistentien varrella tehdään tilauksesta muille melkeinpä mitä tahansa mitä puusta vain voi laatia.

– Ilman alihankintatöitä emme olisi olemassa, hän sanoo.

Koisti kertoo Pinettan valmistaneen kaikkea kasvihuoneen puuosista kauniisiin puurasioihin, joita tehtiin Nokian kukkeimpina vuosina tuhatpäin salolaisen matkapuhelinjättiläisen tarpeisiin.

Leikkuulaudat ovat 50 vuotta täyttäneen yrityksen malliston kestosuosikkeja. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

SisSOmien tuotteiden tuotanto muodostaa silti isoimman osan Pinettan liikevaihdosta, mutta ”vaihtelua on vuosittain tosi paljon”.

Suurin yksittäinen tuoteryhmä on saunakalusteet. Niitä viedään Suomen markkinoiden ohella myös Yhdysvaltoihin. Myös Saksa ja Norja kuuluvat Pinettan vientimaihin, vaikka kotimarkkina onkin selvästi tärkein.

Saunajakkaroiden ohella Pinetta-Tuote tunnetaan leikkuulaudoistaan. Legendaarinen possuleikkuulauta on jouluinen kestosuosikki, ja takavuosien hittituote oli jokseenkin joka taloudesta löytynyt kalaleikkuulauta, jossa oli veitselle säilytyskolo.

Asiakkaiden maku ja arvostukset muuttuvat, ja jopa niinkin arkinen käyttötavara kuin leikkuulauta kokee jatkuvasti pientä tuotekehitystä:

– Pelkkä käyttö ei ole enää ainoa prioriteetti. Leikkuulaudat jätetään nykyään esille keittiössä ja niiden täytyy näyttää hyvältä. Lähinnä vain juustomuotit ja kaulimet pysyvät vuodesta toiseen samanlaisina, Pia Koisti sanoo.

Seitsemästä kahdeksaan ihmistä työllistävä Pinetta-Tuote panostaa oman tuotantokapasiteettinsa rajoissa volyymiin.

– Voisimme tehdä erikoista ja kallista ja tuottaa vähemmän, mutta olemme valinneet tehdä vähän edullisempaa ja enemmän.