Liukkaat tienpinnat pysäyttivät osittain Paikun matkan tiistaina Salossa –  ”Kuljettaja ei voi riskeerata matkustajien eikä myöskään auton turvallisuutta”

4
Halikon hinauksen apua tarvittiin tiistaina muun muassa Halikon Vartsalassa Kaninkolantiellä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Paikoitellen erittäin liukas ajokeli hankaloitti tuntuvasti Paikun liikennöintiä Salossa tiistaina. Vainion Liikenteen toimitusjohtaja Matti Vainio kertoi tiistaina iltapäivällä, että varsinkin aamulla liikennöinnissä oli ongelmia keliolosuhteiden takia.

– Monta autoa seisoi reiteillä, kun ei voinut yksinkertaisesti liikennöidä. Erityisesti Muurlan kirkolta Kiskoon päin ja Kokkilassa tilanne oli hankala. Kuusjoella pääsimme ajamaan, vaikka tiet olivat liukkaat. Toisaalta esimerkiksi Vaskiolla ongelmia ei ollut, Vainio kertoo.

Vainion mukaan erityisen liukasta oli metsäisissä paikoissa, joissa oli jääpolannetta.

– Näin liukkaat ajokelit vaihtelevat talven mukaan. Joskus näitä ei osu joka talvenkaan, joskus niitä taas on.

Vainio ei ollut kuullut, että matkustajilta olisi tullut palautetta reitin varrelle seisomaan jääneistä linja-autoista. Vainio arvioi, että pisimmillään pysähdykset reiteillä kestivät pari tuntia.

– Kyllä kaikki ymmärtävät sen, että ajaminen tällaisissa olosuhteissa ei ole turvallista. Kuljettaja tekee aina sen ratkaisun, voiko ajaa turvallisesti. Kuljettaja ei voi riskeerata matkustajien eikä myöskään auton turvallisuutta. Jos ei ole turvallista jatkaa matkaa, odotetaan hiekkaa tai olosuhteiden paranemisesta, Vainio kertoo.

Liukastelut maanteillä työllistivät tiistaina normaalia enemmän salolaisia hinausfirmoja. Pienempiä onnettomuuksia sattui etenkin alemmalla tieverkolla.

– Aamulla hinauskeikkoja oli aika paljon. Tilanne rauhoittui iltapäiväksi. Kunhan ihmiset lähtevät töistä kotiin, pieni piikki voi taas tulla, Redgo Salon kuljettaja Harri Perkonoja arveli tiistaina kello 14 jälkeen.

Perkonoja kuvaili ajokeliä huonoksi nimenomaan pikkuteillä.

– Muuten tämä on normaali kevätsulamisen päivä.

Autojen ojaan suistumisia tapahtui lähinnä maakunnissa.

– Muun muassa Hajalassa, Perkonoja kertoi.

Myös Halikon Hinauksen kuljettaja Antti Laiho kertoi tiistain olleen yritykselle tavanomaista vilkkaampi.

– Pienemmillä teillä ajoneuvot tarvitsivat apua. Tähän päivään oli varauduttu, Laiho sanoi ja riensi jälleen auttamaan yhtä asiakasta.

Auto liukastelivat paikoin ulos tieltä tiistaina. Kuva Salosta Merikulmantieltä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Varsinais-Suomen ely-keskus kertoi tiistaina tiedotteessaan, että tienkäyttäjiltä tuli runsaasti palautetta liukkaista teistä, kun esimerkiksi koulukuljetuksilla oli haasteita liukkailla teillä.

– Tienhoitotoimenpiteet ovat käynnissä koko kalustolla, mutta ne ottavat oman aikansa. Hiekoitettavaa tieverkkoa on paljon ja työt etenevät hitaasti liukkauden vuoksi, ely-keskus kertoi.

Tienpinnoista tuli monin paikoin jäisiä maanantai-iltana alkaneen lumisateen ja sitä seuranneen vesisateen jäljiltä.

– Lumisade muuttui vesisateeksi tienpinnan ollessa edelleen jääpolanteella. Satanut lumi piti aurata ennen hiekoitusta, mikä pahensi keliolosuhteita entisestään. Jään päälle satoi vielä vettä, ely-keskus taustoitti.

– Tilanne on hankala myös tienhoitotoimenpiteiden toteuttajille. Paikoitellen urakoitsijat joutuivat käyttämään ketjuja renkaissa, ja se hidasti työtä entisestään.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Allan
8 kuukautta sitten

Aika monessa paikassa liukkaus johtui tien hoitajien aikaisemmista tienhoidollisista laiminlyönneistä. Muurla kiskovälillä auraaja bruukaa ajaa aurat sen verran ylhäällä, että tielle jää lunta, joka pakkautuu tiiviiksi. Tiiviin lumen pintaan syntyy uraiset kulumat, jotka tekevät tienpinnan haasteellisemmaksi ajaa ja hoitaa. Tiiviiksi pakkaantunut lumijää sulaa paljon hitaammin etenkin silloin, kun se on päässyt paksuksi. Myös Ylikulmantiellä on samantyyppistä ongelmaa, kuten Turilantielläkin paikoitellen. Kun aurakuskit säästävät auran teriä ja polttoainetta ja ajavat aurat ylhäällä niin, että lumi pääsee pakkaantumaan, niin he tekevät karhunpalveluksen autoilijoille ja itselleen. Niillä teillä, jotka aurataan kunnolla ja huolellisesti, ei tällaisia liikenteellisiä ongelmia ole läheskään niin paljon. Tienpidon laatukriteerien… Lue lisää »

Masa
8 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Täysin samaa mieltä, asia on todella niin kuin kirjoitit.

MammaMaalta
8 kuukautta sitten
Reply to  Masa

Talvinen Tienhoito on viime vuosina ollut useasti niin, että hiekoitusta tulee, kun tiellä vaikeuksiin joutunut rekka-auton kuski soittaa sitä päästäkseen eteenpäin. Eilenkin ehkä oli tilanne näin, koska iltapäivällä Muurlassa traktori isolla hiekoitusvaunulla oli liikkeellä.

Santaa on
8 kuukautta sitten

Paljon hiekkakuoppia on seudulla, sopimukset kuntoon vaan, että liukkaiden lähestyessä on heti selvää, kuka lähtee ajamaan hiekkaa, mistä ja mille tielle.