Kaupungilla olisi ollut toinenkin vaihtoehto. Esimerkiksi Salon seurakunta on omassa metsäsuunnitelmassan siirtynyt jo noudattamaan jatkuvan kasvatuksen periaatetta (SSS 29.3.). Se tarkoittaa, että metsän sijaan kaadetaan puita. Jatkuva kasvatus säilyttää metsän ekologisen monimuotoisuuden eri-ikäisine kasvustoineen. Hakkuita tehdään pienemmissä erissä, mikä saattaa vähentää ja ainakin viivästyttää metsästä saatavaa tulovirtaa.
Avohakkuut ovat Suomessa nykyinen normaali. Se on metsänomistajalle tuottoisin, mutta myös laiska keino hoitaa omaisuuttaan. Kaupungille puusta saatavan tuoton ei pitäisi sanella metsänhoidon tapaa. Kaupungin taloutta ei ole sidottu runkoihin.
Pikemminkin julkisomisteisen metsän hoidossa tulisi tasapainoilla erilaisten hyötyjen välillä. Etenkin kaupunkialueen metsillä on olennaista arvoa virkistyskäytössä ja maisemallisesti.
Viime aikoina ilmastoarvojen rinnalle metsäkeskusteluissa on noussut myös monimuotoisuuden säilyttäminen. Tehokas hiilinielu ei ole aina luonnon kannalta paras vaihtoehto. Ristiriitaiset tavoitteet myös vaikeuttavat metsäkeskustelua.
Salon nykyisen ilmasto- ja ympäristöohjelman päätavoitteisiin kuuluu ”kukoistava luonnon monimuotoisuus”. Aarnionperällä tavoitetta ei noudateta.
Tammenmäen metsän kohdalla muutos saattaa olla myöhäistä, sillä ennakkoraivaus on jo tehty. Nuoria puita on kaadettu metsäkoneiden tuloa odotellessa. Salon nykyinen metsäsuunnitelma päättyy parin vuoden päästä. Uutta alettaneen tehdä vielä tänä vuonna.
Siitä tulee kaupungingeodeetti Ari Vainion mukaan hyvin erinäköinen kuin nykyisestä. Jatkuvalle kasvatukselle toivottavasti löytyy sijansa.
Mihin perustuu näkemys, että jatkuvaa kasvatusta kannattaa suosia? Pääkirjoituksessa esitetään erikoisia näkemyksiä eri metsänkäsittelymenetelmien piirteistä. Ylipäätään viime päivien uutisoinnissa tarkastelu on ollut melko yksipuolista. Julkiselle metsäkeskustelulle on tosin tyypillistä jättää kokonaisuudet huomiotta, katse on metsän sijaan puissa. Jatkuvan kasvatuksen soveltaminen talousmetsissä on mielestäni turhaa ja jopa vahingollista. Toistuvien poimintahakkuiden seurauksena metsän kunto heikkenee, eikä talousmetsästä puhuminen ole enää mielekästä. Samalla myös virkistysarvot menetetään. Luontoarvotkin ovat parhaimmillaan vain tavanomaisen talousmetsän tasolla. Siksi on parempi tehdä selkeitä linjauksia metsien käsittelyn suhteen ja jättää huonojen kompromissien käyttö pois työkalupakista. Jos halutaan säilyttää kaava-alueiden läheisyydessä sijaitsevat varttuneet metsät peitteisinä, voi parempi vaihtoehto olla niiden… Lue lisää »
Oiskohan nyt aika, että otamme myös luonnon huomioon kaikissa tekemisissämme? Tässä ollaan jo tarpeeksi pitkän aikaa menty ihmisten tarpeet edellä, luontoa tuhoten, kunhan vaan meillä ihmisillä on kaikkea yllin kyllin ja ylimääräistäkin. Kun metsä kaadetaan kokonaan, siinä olevan eliöstö katoaa ikuisiksi ajoiksi, sitä ei saa siirrettyä toiseen metsään. Vähän sama kuin tuo Urpo tuosta kaadettaisiin niin uutta Urpoa ei tule tilalle. Jollei se puiden kaato vielä tee tarpeeksi tuhoa, niin ne metsäkoneet kyllä ajavat loppujen yli. Metsillä on oma tehtävä ja ne toimivat myös ihmisten hyväksi. Esimerkiksi tämä Tammenmäen metsä toimii meluvallina vieressä olevalle asuinalueelle. Metsän takia pohjoistuulikaan ei puhalla… Lue lisää »
Nyt näyttää siltä, että jokainen metsässä kävellyt maallikko ja poliitikko on metsäasiantuntija. Yhtään ei mainita jatkuvan kasvatuksen ongelmista. SSS:n kuvastakin näkyy, että ne ennakkoraivatut nuoremmat puut ja taimet ovat kuusia. Jatkuva kasvatus johtaa väkisin kuusettumiseen, koska valopuut, lehtipuut ja mänty eivät tuota uutta kasvatuskelpoista puusukupolvea jatkuvan kasvatuksen metsässä. Kuusettuminen on Suomen metsien suurimpia ongelmia ilmaston lämmetessä ja kuivien jaksojen yleistyessä, sitä pitäisi välttää. Tätä pääkirjoituksen kohtaa en ymmärrä: ”Avohakkuu on laiska keino hoitaa omaisuuttaan”. Jatkuvaa kasvatusta markkinoitiin sillä, että se on ”laiskalle sopiva”. Taimet syntyvät itsestään, ei tule kustannuksia eikä työtä metsänomistajalle. Käydään vain säännöllisesti poimimassa pois suurimmat puut. Kokemuksesta… Lue lisää »