Päällysterahat yhä niukemmat – pahimmista kohteista korjataan pikkupätkiä

4
Riikin teollisuusalueelle 110-tieltä johtavan risteysalueen päällyste on vaurioitunut. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Valtionteiden päällystysrahat riittävät yhä harvemmille tieosuuksille Varsinais-Suomen ely-keskuksen alueella.

– Päällysterahat ovat pienentyneet 10 miljoonaa euroa viime vuodesta, mikä vastaa 150 kilometriä päällystettä, kertoo kunnossapitoasiantuntija Veli-Pekka Pelttari.

Hän sanoo, että tämän lisäksi kustannukset ovat nousseet, kun bitumin ja öljyn hinnat ovat nousseet.

Päällystykset ja korjaukset valikoituvat enää ylemmän tason tieverkolle.

Pelttari sanoo, että kaikista alimmalle tieverkolle rahaa ei riitä lainkaan. Tiet jatkavat vääjäämättä rapautumistaan.

Hänen mukaansa kyseiset tiet on usein tehty kevyesti sorateiden päälle. Noin 40 vuotta sitten rahaa riitti päällystykseen, joten vanhoja sorateitä päällystettiin paljon.

– Näitä pieniä päällystettyjä teitä on paljon esimerkiksi Somerolle menevän 52-tien molemmin puolin. Ne ovat pieniä yhdysteitä, Pelttari kuvailee.

Ongelmana kauan sitten asfaltoiduilla teillä on myös se, että liikenne kuluttaa teitä nykyisin enemmän kuin kymmeniä vuosia sitten, sillä ajoneuvojen painot ovat kasvaneet.

– Onneksi viime vuonna saimme uusittua tien Kuusjoenperältä Koskelle, Pelttari sanoo.

Uutta päällystettä Saloon on niukkuudesta huolimatta toiveissa saada Mäenalantielle Raatalaan saakka eli tielle 2407. Urakka on parhaillaan kilpailutuskierroksella.

Mäenalantietä käytetään paljon läpikulkureittinä. Pelttari tietää, että myös raskas ajoneuvoliikenne käyttää kyseistä tietä vaihtoehtoisena reittinä muualle.

Salossa korjausta odottaa myös 110-tieltä Riikin teollisuusalueelle kääntyvä risteys, jota on jouduttu paikkamaan vähän väliä.

– Siitä korjataan pieni pätkä, 100–200 metriä, Pelttari kertoo.

Halikon kirkonkylässä korjausta on odottanut pitkään myös K-kaupan lähellä oleva liikenneympyrä, joka todennäköisesti jatkaa paikkausten turvin.

– Siinä on paljon liikennettä, ja korjaus oli viime syksynä menossa ohjelmaan mukaan, mutta kustannusten noustua liikenneympyrä jouduttiin jättämään pois, Pelttari kertoo.

Hän sanoo, että jos rahaa saadaan, liikenneympyrä korjataan, sillä se on seuraavana varalla.

Korjausta vailla olisi muutakin, esimerkiksi Perniön liikenneympyrästä Tammisaaren suuntaan kulkeva kantatie, jossa on paljon reikiä.

– Sen tien korjaus olisi tilkkutäkin tekemistä, sillä tie pitäisi korjata lääninrajalle saakka, Pelttari toteaa.

Salon kautta kulkevalle kaikista korkeimman tason tielle eli moottoritielle on tulossa remontti Uskelanjoen ylitse kulkevalle sillalle.

– Liikuntasaumalaitteet uusitaan tänä vuonna, Pelttari kertoo.

Päällystettä Salon puolella moottoritielle ei tule, mutta Paimiossa päällystetään Vistan liittymästä Paimionjoelle saakka menevä osuus.

Pintakelirikkoja korjattu sahaavassa talvisäässä

Mielenkiintoiseksi teiden hoidon kannalta kuvailee talvisäätä ely-keskuksen Varsinais-Suomen aluevastaava Petri Suomi. Hänen vastuullaan ovat valtiontiet muun muassa Salon alueella.

– Kuusi kertaa on lähdetty tyhjältä pöydältä, Suomi kertoo.

Hän sanoo, että pahimpia pintarikkoja on päästy korjaamaan. Kylmämassapaikat eivät kuitenkaan pysy kauan.

Suomen mukaan paikattavissa osuuksissa on sellaisia, jotka pitäisi päällystää kokonaan. Tällainen on muun muassa Riikin teollisuusalueelle 110-tieltä menevä risteysalue, jolle onkin luvassa korjausrahaa.

Paikkausta odottavia tieosuuksia on Salossa myös moottoritien rampeilla Isokylässä.

Kelirikko-ongelmat ovat Salon seudun teillä Suomen mukaan yleensä pintarikkoja. Niistä kärsitään myös sorateillä.

Soratiellä talvi on aiheuttanut tien kunnossapitäjille muitakin ongelmia, sillä sahaavassa talvisäässä tien pinta on aina välillä sulanut.

– Kun siihen on satanut lunta, ei sitä ole heti voinut aurata, sillä pinta olisi lähtenyt mukaan, Suomi selittää.

  • Lue lisää aiheesta
  • Tiet
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kustannuslaskija
6 kuukautta sitten

Jostain sitä pitää säästää jotta saadaan maksettua oma osuus Turun tunnin junan suunnittelukustannuksista. Salon osuushan on 3,74 miljoonaa euroa.

Hölmöläisten peiton jatkamista
6 kuukautta sitten

Koko Mustamäentie pitäisi päällystää kokonaan ei vaan risteys! On kuin perunapelto koko tie. Sit Halikon kirkonkylän tie Vaskiolle päin on myös kamalassa kunnossa, molemmat ympyrät pitää asfaltoida uudelleen. Ei se paikkaus auta kuin hetken, seuraava sade tekee reiän viereen. Kyllä valtiolla on rahaa johonkin Afrikan maan sääennustusjärjestelmän päivittämiseen, mut omassa maassa ei saada edes teitä kuntoon. Varsinkin Varsinais-Suomeen pitäisi rahaa antaa, kun täällä eniten kärsitään ilmastomuutoksista, talvet todella vaihtelevia, Satakunnassa on kaikki tiet hyvässä kunnossa, ja uutta tietäkin paljon, mut kai täällä etelässä on teillä myös enemmän käyttäjiä. Me sentään maksetaan paljon veroja, niin mihin niitä käytetään?

Matti
6 kuukautta sitten

Muistan kun 2000-luvun alussa Tallinnassa oli samassa kunnossa tiet, ei ole enää.

Teppo
6 kuukautta sitten

Mustamäentie, Vaskiontie, Kirkkokatu, Kiikala-Rekijoki, Suomusjärvi-Lahnajärvi, taitaa rahat loppua alkuunsa.