Poliisi ampuu ihmistä kohti hyvin harvoin – syyttäjä arvioi, toimiko poliisi Salon Portimonkadulla lainmukaisesti

16
Siivoojat puhdistivat verilammikon torstaina aamulla Portimonkadun vuokrakerrostalon rappukäytävästä. Poliisi ampui asukasta jalkaan toisen kerroksen tasanteella. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Kaksi siivoojaa jynssäsi torstaina aamulla verilammikkoa Portimonkadun kerrostalon rappukäytävästä, jossa poliisipartio oli ampunut yhtä asukasta jalkaan keskiviikkona illalla.

– Verilätäkkö oli iso. Se oli jo kuivunut, ja sai oikein hinkata, että se lähti pois, toinen siivoojista kertoi.

Verijäljet oli peitetty pahvilla, joka oli teipattu toisen kerroksen tasanteelle. Siivoojien mukaan verta oli löytynyt myös rappukäytävän valokatkaisimesta.
Kerrostalon asukas kertoo kuulleensa, kun joku oli keskiviikkona illalla jyskyttänyt rappukäytävässä ovea.

– Aika kauan hakkasi.

Jyskyttämisen jälkeen asukas sanoo kuulleensa omasta mielestään kaksi tai jopa kolme kovaa pamausta. Joku oli hänen mukaansa sanonut, että ”se osoitteli aseella.” Yläkerran naapurin mukaan pamaus oli kuulostanut hirveältä.
Rappukäytävä on kaikuva – siellä kaikuu tavallinen puhekin.

Hätäkeskus välitti Salon poliisille hälytystehtävän keskiviikkona illalla. Kahden poliisiauton nähtiin kääntyvän Tahkonkadulta kohti Pahkavuorta kahdeksan maissa. Hätäpuhelu oli tullut Portimonkadulta asunnosta, jonka ovea poliisi alkoi jyskyttää.

– Asunnolta tavattiin uhkaavasti käyttäytynyt mies, jolla oli käsiase esillä. Poliisin käskystä huolimatta henkilö ei luopunut aseestaan, tutkinnanjohtaja Matti Airaksinen keskusrikospoliisista kertoo.

Poliisin mukaan mies hylkäsi aseensa vasta, kun poliisi ampui häntä jalkaan. Airaksinen ei kerro, montako laukausta poliisi ampui. Sen selvittäminen kuuluu syyttäjälle, jonka työnä on arvioida, toimiko poliisi tilanteessa lainmukaisesti.

– Alustavan tarkastelun perusteella miehen hallussa oli kuula-ase, joka on nyt toimitettu tarkempaan tekniseen tutkimukseen, Airaksinen sanoo.

Haavoittunut mies kuljetettiin ensiavun jälkeen sairaalaan jatkohoitoon. Hän ei ole poliisin mukaan loukkaantunut hengenvaarallisesti.

Salon Vuokrataloilla on Portimonkadulla kuusi kerrostaloa. joissa on liki parisataa huoneistoa. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Lounais-Suomen poliisi julkaisi keskiviikkona illalla kello 21.09 tiedotteen otsikolla ”Poliisi käytti ampuma-asetta Salossa”. Tiedotteessa sanottiin, että poliisipartio oli mennyt paikalle alun perin hälytystehtävässä. Syytä ei kerrottu.

Torstaina aamulla Lounais-Suomen poliisi kertoi julkaisevansa keskiviikkoillan tapahtumista jatkotiedotteen. Myöhemmin aamupäivällä poliisilaitos kuitenkin ilmoitti, että tutkinta epäillystä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta oli siirtynyt keskusrikospoliisille.

– Poliisi pyrkii siihen, että puolueettomuus säilyy. On parempi, ettei kollegoiden tekemisiä tässä tutkita Salossa. Sen kummempaa dramatiikkaa tähän ei liity, Airaksinen korostaa.

Virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen tutkinta olisi voinut siirtyä myös jonkin toisen poliisilaitoksen tehtäväksi.

Länsi-Suomen syyttäjäalue arvioi, toimiko poliisi tilanteessa lainmukaisesti. Tutkintaa johtava syyttäjä tekee esiselvityksen, jonka perusteella päätetään, aloitetaanko aseenkäytöstä varsinainen esitutkinta vai ei.

Poliisi on toistaiseksi puhunut vain Salosta mainitsematta kaupunginosaa. Salon Seudun Sanomat kävi Portimonkadun kerrostalossa heti torstaina aamulla, jolloin siivoojat olivat juuri saaneet rappukäytävän puhdistettua.

Seinän metallisessa tarkastusluukussa oli näkyvissä ilmeinen luodinreikä. Luukun takana on puhelinyhtiö Lounean kaapeleita, jotka eivät ilmeisesti vikaantuneet. Asukkaiden mukaan poliisia uhkailleen miehen asunnosta oli kuulunut kovaa meteliä tiistaina illalla.

Salon kaupungin omistamalla Salon Vuokratalot Oy:llä on Portimonkadulla kuusi kerrostaloa, joissa on yhteensä 183 asuntoa.

– Taas! Tuossa talossa ammuttiin muutama vuosi sitten, koiranulkoiluttaja osoitteli torstaina aamulla toista punatiilistä kerrostaloa.

Salon Seudun Sanomat uutisoi keväällä 2020 ampumavälikohtauksesta Portimonkadulla. Poliisin selvitettävänä oli juttu, jossa oli ammuttu käsiaseella tiettävästi kolme laukausta ulkosalla. Yksi luodeista oli osunut parikymppiseen mieheen. Salon poliisi ei tiedottanut tapauksesta, vaikka tapausta tutkittiin tapon yrityksenä ja teosta epäilty oli vangittu.

Poliisilla on Suomessa yli miljoona poliisitehtävää vuodessa. Erilaisiin voimakeinoihin poliisikoirasta käsirautoihin poliisi turvautuu 2 000–2 500 kertaa vuodessa. Ihmistä kohti poliisi ampuu vain muutaman kerran vuosittain.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
1312
8 kuukautta sitten

Eipä taida olla kahta sanaa, poliisi toimi hätiköidysti, tainnutusase olisi ollut parempi ratkaisu kuin ampuma aseen käyttö, pelolla on uskomaton voima, poliisia pelotti tilanne ja toimi hätiköidysti.

Lainkuulias
8 kuukautta sitten
Reply to  1312

Etälamautinta käytetään ihmiseen mitä muutoin ei saada rauhoittumaan ja on vaaraksi muille, silloin kun uhataan aseella niin siihen vastataan aseella!! Näin ainakin oletan asian menevän!!

J T
8 kuukautta sitten
Reply to  1312

Hälytystä tutkimaan tulleet poliisit kohtaavat käsiaseella uhkailevan henkilön, joka ei luovu aseestaan käskyistä huolimatta. Poliisin toiminta ei tässä ole se ongelma.

NIZ71
8 kuukautta sitten

Tainnutusase??? Onko poliisilla nykyään sellanenki?

1312
8 kuukautta sitten
Reply to  NIZ71

On

Ventti
8 kuukautta sitten

Aika monessa muussa maassa luoti olisi kohdistunut rintaan. Täysin oikeutettu oli tämä toimintamalli poliisilta. Kukaan ei ilman taka-ajatuksia aseella osoittele, oli kyseessä kuula-ase tai jokin muu. Sitä paitsi ase on aina aito, ennen kun toisin todistetaan. Nykyiset kuula-aseet eivät ulkonäöltään eroa aidoista.

1312
8 kuukautta sitten
Reply to  Ventti

Missään ei sanota tämän uhrin osoittaneen aseella poliiseja,vaan pitäneen hallussa,eikä luovuttaneen tätä leluasetta poliisille,poliisi olisi voinut käyttää etälamautinta tai kaasua,pamppua tai perääntyä tilanteesta odottamaan apuvoimia,koiraa ym.
Poliisi toimi hätiköiden ja peloissaan.

Kansalainen
8 kuukautta sitten
Reply to  1312

Olitko kenties paikalla, kun noin hyvin tiedät?

Tolkun ihminen
8 kuukautta sitten
Reply to  1312

Miksi edes viitsitä puolustaa näitä yhteiskunnan ulkopuolella eläviä?

Allan
8 kuukautta sitten
Reply to  1312

Kaasu rappukäytävässä?
Etälamautin rappukäytävässä?
Mietipä uudelleen, oikein ajatuksen kanssa.

Jukka Salo
8 kuukautta sitten

Poliisi toimi täysin oikein.

MDI
8 kuukautta sitten
Reply to  Jukka Salo

Nimenomaan, nämä idiootit pitää kohdata tosissaan ja poistaa uhkaamasta esivaltaa. Lässyttäminen johtaa katuväkivaltaan, nollatuloksiin Pisassa jne. Miksiköhän minua ei ole ikinä uhattu aseelle täällä Suomessa eikä USAssakaan.

Ilari
8 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Ihmisten nimittely, varsinkin tuntemattomien, osoittaa nimittelijän vajavaiset älynlahjat. Kuka huutaa koviten, on oikeassa. Tiedät tapauksen kaikki taustat ja myös kaikkien asianosaisten. Idiootti on siinä peilin ja niskan välillä, eli sinun kohdallasi aika lähellä. Muistit taas mainostaa omaa erinomaisuuttasi, onpa hienoa kun ei ole osoiteltu aseella. Enpä kyllä tiedä montaa ketä olisi, mutta ehkä lähipiirissäsi kohtaat näitä asemiehiä? Ensi tutkitaan ja sitten hutkitaan, sulla on toisin päin.

MDI
8 kuukautta sitten
Reply to  Ilari

Voi että. Pidän kyllä idioottina aseistettuja poliiseja aseella uhkaavaa, vaikkakin kyseessä kuula-ase, sitähän ei poliisi etukäteen tiennyt. Emme tietääkseni tunne, mutta sinä osaat tehdä diagnoosin ja samalla sinulla on oikeus arvostella minua, minulla ei kai sitä oikeutta ole.
Ai olen erinomainen, kun minua ei ole ammuttu, uskomatonta. USA:ssa autoa pysäyttävällä poliisilla on välillä ase esillä ja kädessä.

Äitee
8 kuukautta sitten
Reply to  Jukka Salo

Poliisi toimi täysin pelkurimaisesti.

Allan
8 kuukautta sitten
Reply to  Äitee

Kiinnostaa tietää, mitä sinä olisit tehnyt, jos sinua osoitetaan aseella, eikä käskytyksestä huolimatta sinua totella?
Päänsilitykset ja äiteenä olo tuskin olisi auttanut tilanteessa.
Ehkä sinulla on meedion tai selvännäkijän kykyjä, jolloin olisit varmasti tiennyt, että kyseessä ei ole oikea ase.
Paikka rappukäytävä, koska vain kuka vain voi tulla ylempien kerrosten ovista, jolloin he olisivat vaarassa.
Kaasuase etälamautin osaatko yhtään kuvitella miksi ne eivät käy rappukäytävässä?
Haluatko tänne kenties Ruotsin mallin, missä joihinkin kaupunkeihin ei ole edes poliisilla mitään asiaa ja rikolliset määräävät mitä tehdään?