
Poliisi kertoo aloittavansa esitutkinnan Vantaan Tikkurilassa 2. maaliskuuta tapahtuneesta parveketurmasta. Siinä nuori nainen putosi kerrostalon seitsemännen kerroksen parvekkeelta ja kuoli.
Asiaa tutkitaan kuolemantuottamuksena, mutta rikosnimikkeet voivat muuttua, kun tutkinta etenee. Tähän asti asiaa oli tutkittu kuolemansyyn selvittämisenä.
– Uusien onnettomuuksien välttämiseksi haluamme avata joitakin yksityiskohtia tapauksesta. Poliisi epäilee, että nuori nainen on kaatunut parvekkeella kaidetta vasten, jolloin parvekekaiteen lasi on pettänyt ja nainen on pudonnut seitsemännestä kerroksesta, rikoskomisario Josefiina Hiltunen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.
Hiltunen ei kommentoi sitä, kaatuiko nainen parvekkeella omia aikojaan vai aiheuttiko kaatumisen ulkoinen tekijä, kuten toinen ihminen. Tapahtuneella on Hiltusen mukaan ollut ainakin yksi silminnäkijä. Hän ei kommentoi, onko silminnäkijää jo kuultu. Iltalehti kertoi pari viikkoa sitten, että tapauksella on yksi silminnäkijä, jota poliisi on kuullut todistajana.
Hiltunen on vaitonainen myös siitä,ketä tai keitä kuolemantuottamuksesta epäillään.
– Asianosaisuudet selviävät esitutkinnan edetessä. Tässä vaiheessa en pysty asiaa vielä kommentoimaan, Hiltunen sanoi STT:lle.
Ei täyttänyt kaikkia vaatimuksia
Poliisi on tehnyt asian tutkinnassa yhteistyötä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kanssa. Tukes selvittää, onko onnettomuustalossa käytössä ollut parvekekaidejärjestelmä vaatimusten mukainen.
– Olemme tähän mennessä teettäneet kohteen parvekekaiteen rakennesuunnitelmista vertailulaskelmat, jotka ovat nyt valmistuneet. Muilta osin selvitystyö on vielä kesken, eikä lopullisia päätelmiä voi vielä tehdä, sanoo Tukesin ryhmäpäällikkö Lauri Walden.
Vertailulaskennassa tarkasteltiin kaidejärjestelmän alumiinisen rungon sekä putoamiselta suojaavien lasiosien rakenteellista kestävyyttä. Laskennallisessa selvityksessä havaittiin, että kohteeseen suunniteltu lasityyppi kahdelta sivulta kaiderunkoon tuettuna ei täytä pistekuormavaatimusta. Pistekuormalla tarkoitetaan voimaa, joka kohdistuu tietylle pinta-alalle.
– Kyseessä on mitta-arvo, jolla pyritään varmistamaan, että rakenne kestää tällaisessakin tapauksessa, Walden sanoo.
Kaidejärjestelmälle tehdään Waldenin mukaan vielä iskunkestävyyskoe, jonka avulla voidaan todentaa kaiteen alumiinirungon ja suojaavan lasiosuuden yhteentoimivuus.
– Vertailulaskelmat on tehty vain kyseisen kohteen parvekekaidejärjestelmälle. Parvekekaiteet suunnitellaan aina kohdekohtaisesti, joten emme voi ottaa kantaa siihen, miten yleisestä suunnitteluvirheestä on kysymys, mutta emme voi myöskään poissulkea sitä mahdollisuutta, etteikö vastaavia ratkaisuja olisi muuallakin. Tätä asiaa Tukes alkaa nyt selvittää, Walden sanoo.
Kaidejärjestelmällä Walden tarkoittaa kaiteita, laseja ja niiden kiinnikkeitä.
Tukes selvittää, missä vastaavia järjestelmiä on käytössä
Kerrostaloasujia tai taloyhtiöitä voi Vantaan turman vuoksi mietityttää myös oman parvekkeen turvallisuus. Walden sanoo, että kutakin kohdetta tulisi kuitenkin aina tarkastella kokonaisuutena: kestävyyteen vaikuttavat tuotteen lisäksi myös sen asianmukainen asennus.
– Jos asukkaalla on huolta parvekkeen käyttöturvallisuudesta, siitä voi olla yhteydessä isännöitsijään tai tarvittaessa kaupungin rakennusvalvontaan.
Tukes kertoo käynnistävänsä valvontahankkeen, jossa selvitetään, löytyykö Suomesta muita kohteita, joissa on käytetty vastaavia suunnitteluperiaatteita.
Käytännössä tämä tarkoittaa Waldenin mukaan sitä, että Tukes on yhteydessä suomalaisiin valmistajiin, jotka toimittavat tuotetta sekä sen asentajiin. Tuotteen valmistajaa Walden ei kerro vedoten siihen, että poliisin esitutkinta on kesken.
Pari viikkoa sitten paikallislehti Keski-Uusimaa kertoi, että Järvenpäässä ympärivuorokautista hoitoa ja asumista tarjoavan Vaahterakodin parvekkeelta putosi parvekelasi. Tapahtuneesta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Asiasta tiedotettiin rakennusvalvontaviranomaisen kautta myös Tukesia.
Walden sanoo, että tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Vantaan ja Järvenpään tapauksilla ei ole yhteyttä.
– Täyttä varmuutta ei tietenkään voida sanoa, mutta ei ole mitään, mikä antaisi epäilyksen siitä, että nämä liittyisivät toisiinsa.
Talon parvekkeet yhä käyttökiellossa
Vantaan parvekeonnettomuuden tarkempaa kulkua ei ole aiemmin kerrottu julkisuuteen.
Ensitiedotteessa poliisi kertoi ihmisen pudonneen aamuyöllä kerrostalon seitsemännestä kerroksesta parvekekaiteen alapuolisen lasin hajottua. Hänet todettiin kuolleeksi tapahtumapaikalla.
Rikoskomisario Hiltunen vahvistaa STT:lle, että nainen ei pudonnut oman asuntonsa, vaan tuttavansa asunnon parvekkeelta.
Kerrostalo, jossa onnettomuus tapahtui, on valmistunut lokakuussa 2020. Onnettomuuden jälkeen rakennusvalvonta määräsi kerrostalon kaikki parvekkeet käyttökieltoon. Vantaan rakennusvalvonnasta kerrottiin STT:lle tiistaina, että kerrostalon parvekkeet ovat yhä käyttökiellossa.
Onnettomuustutkintakeskus kertoi Twitterissä, että se ei tutki onnettomuutta.
Simu Perälä