Putolaan tulee toinen lastenkoti – ”Lisääntyvätkö levottomuus ja liikenne? Ja moni miettii sitäkin, miten asuntojen arvolle käy”

5
Uuden lastenkodin vieressä asuva Anne Malm toivoo, että elämä uuden naapurin kanssa sujuu hyvin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Halikkoon avataan uusi lastenkoti. Se tulee Linnankoskentie 5:een, jossa rakennustyöt ovat jo aluillaan. Salon kaupungin vuokraamalle tontille tehdään ryhmäkoti ja koulu.

Lastenkodin rakennustyömaa on aiheuttanut hämmennystä naapurustossa.

– Kaikki ovat luulleet, että siihen tulee vanhusten hoivapaikka. Joku oli juuri kysynyt rakennustyömieheltä, mitä siellä tehdään, ja hänkin luuli tekevänsä vanhusten hoivakotia, sanoo Linnankoskentiellä rivitalossa asuva Anne Malm.

Rakennustyömaata ympäröi aita, mutta minkäänlaista kohdetta esittelevää kylttiä ei ole. Työt alkavat hyvin aikaisin aamulla. Sekin on puhuttanut rivitaloyhtiön väkeä.

– Aamukuudelta alkaa kauhea ryske.

Uusi lastenkoti nousee Linnankoskentien varteen peltoalueelle. Lähimmät naapurit ovat tien toisella puolella olevien rivitalojen asukkaat. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Seudun Sanomat uutisoi viime marraskuussa, että paikalle tulisi hoivakoti. (SSS 26.11.2022)

Rakentajayhtiö Vestera Oy:n varatoimitusjohtaja Antti Kurkela ei halunnut tuolloin kommentoida rakennuksen käyttötarkoitusta. SSS sai kuitenkin muualta tiedon, että paikalle tulisi hoivakoti.

Antti Kurkela sanoo nyt, että hän hämmästyi marraskuista juttua nähtyään sen. Yritys ei kuitenkaan tuolloin pyytänyt, että jutun tietoja olisi oikaistu tai täsmennetty.

– Meillä ei ole tapana kommentoida, kun ei ole tehty kaupallisia sopimuksia. Kun on tonttivaraus tehty eikä lupaakaan vielä haettu, ei voida sanoa. Puhuttiin hoivahankkeesta yleisesti, sanoo Kurkela.

Hankkeelle haettiin rakennuslupaa 2. päivä tammikuuta. Rakennuslupahakemuksessa kerrotaan, että tontille aiotaan tehdä hoitolaitos, koulu, puurakenteinen kesäkeittiö/pihavarasto, puuaita ja jätekeräyspiste.

Salon kaupunki myönsi rakennusluvan hankkeelle 27. tammikuuta. Tätä ennen kaupunki suoritti naapurien kuulemisen eli toimitti Vesteran rakennussuunnitelmat kuvineen rakennuspaikan naapureille.

Tiedot saivat rajanaapurit sekä tien toisella puolella olevat naapurit.

– Joukossa oli yksi yksityishenkilö, ja kaikki loput ovat olleet asunto-osakeyhtiöitä. Näissä näkyy kaikissa olevan yhteyshenkilönä isännöitsijä. Se on aika yleistä, sanoo tarkastusrakennusmestari Sirpa Tuominen Salon kaupungin rakennusvalvonnasta.

Tammikuussa tehty naapurien kuuleminen ei tuottanut yhtään kysymystä tai huomautusta.

Rakennussuunnitelma oli kaavamielessä yksinkertainen, koska poikkeamia ei haettu. Jo pitkään voimassa olleessa kaavassa tontti on tarkoitettu julkisten lähipalvelurakennusten ja opetustoimintaa palvelevien rakennusten alueeksi.

– Mehän emme luvita mitenkään tiettyä käyttäjäryhmää varten, vaan me luvitamme taloja. Meidän ei luvituksessa tarvitse tietää varsinaista käyttäjäryhmää sen tarkemmin. Tietysti turvallisuusmielessä pitää tietää, että ovatko he liikuntakykyisiä. En tiedä, kuka siihen on tulossa toimijaksi, sanoo Tuominen.

Vestera Oy:n Antti Kurkela kertoo, että uusi rakennus on jo myyty eteenpäin kiinteistösijoitusyhtiölle. Yhtiön nimeä hän ei paljasta.

Kun kiinteistö valmistuu, siihen tulee vuokralle Sospro Oy.

Lastenkotihanke puhuttaa runsaasti naapurustossa, sanoo Anne Malm. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Linnankoskentien väkeä mietityttää, aiheutuuko lastenkodista ongelmia naapureille.

– Lisääntyvätkö levottomuus ja liikenne? Ja moni miettii sitäkin, miten asuntojen arvolle käy, sanoo Anne Malm.

Osaltaan alueen asukkaiden ärtymystä lisää se, että kivenheiton päässä Elmerannantiellä on jo Tuulensuoja-nimellä toimiva lastenkoti. Sitä pyörittää Familar Oy. Moni miettii, onko lastenkotien ”keskittäminen” viisasta.

Anne Malm toivoo, että uuden naapurin kanssa syntyy aikanaan hyvä keskusteluyhteys. Tontin vuokrauksesta ja rakennuslupaprosessista Malm ei anna kiitoksia Salon kaupungille.

– Meitä ei ole suoraselkäisesti informoitu siitä, mitä tontille on tulossa. Ihmisillä on sellainen olo, ettei asiasta ole voitu keskustella.

Lue myös: Naapurien kanssa ei ole ongelmia, sanoo Halikon Putolaan lastenkodin perustavan Sospron toimitusjohtaja

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nousola
9 kuukautta sitten

Onhan se mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon arvot nousee, kun tulee palvelut lähelle.

Masa
9 kuukautta sitten

Hieno juttu. Tulee uusia työpaikkoja alueelle. Toivottavasti paikallisista löytyy myös työvoimaa.

Oma koulu kertoo siitä, että kyseiseen laitokseen tulee astetta haastavampia asukkaita.

Varmaan myös naapurien asenteesta ja pälyilystä kiinni miten uudet asukkaat naapureihinsa suhtautuu.

Tilaaja
9 kuukautta sitten

Kyllä sopu sijaa antaa. Avarakatseisuutta hyvät lastenkodin naapurit!

Asukas läheltä
9 kuukautta sitten
Reply to  Tilaaja

Juuri näin.

Tulihan siitäkin aikoinaan möly että nyt tulee vain ongelmia alueelle, kun kaupunki muutti Isohärjän alueella olevat entiset Nokian asuntolat päihdekuntoutujien asunnoiksi. Mutta itse lähistöllä asuvana, en ole kuullut että olisivat olleet koskaan mitenkään häiriöksi kenellekään, sen sijaan elelevät siellä kuten ihan kuka vaan meistä muistakin.

"VK"
8 kuukautta sitten

Hyvä että saadaan lapsia paikkakunnalle. Ne jotka pelkäävät elämän ääniä ja omaisuutensa arvon laskua voisivat miettiä arvojansa uudelleen. Vähempiosaisista huolehtiminen on meidän kaikkien perusoikeutemme, vai kuinka?