
Kun Emilia Anttila ja Joonas Tamminen päättivät rakentaa omakotitalon, sopivaa tonttia oli vaikeaa löytää.
Runsaan kahden vuoden etsinnän jälkeen mieluisa tontti löytyi Salon Tupurista, vaikka alun perin tontti ei ollut edes myynnissä.
– Hetken selviteltyämme löysimme tontin omistajan ja teimme kaupat hieman isommasta tontista. Osan siitä olemme jo myyneet eteenpäin muille rakentajille, sanoo Tamminen.
Talon rakennustyöt alkoivat viime vuoden keväällä, ja nyt tontilla komeilee korkea ja jämerä täyskivitalo.
– Tarkkaa aikataulua sille, koska talo on kokonaan valmis, ei vielä ole. Sisätöissä siirryttiin juuri lattiavaluun, sanoo Tamminen.
Matka työmaalle ei onneksi ole rasitteena, Tupurissa parhaillaankin asustava pariskunta tietää.
– Sijaintina Tupuri houkutti. Täällä on oma rauha ja kaunista luontomaisemaa, mutta keskustaan ajaa hetkessä.

Emilia Anttila ja Joonas Tamminen rakentavat taloa itse niin paljon kuin mahdollista.
– Esimerkiksi sähkötöihin ja LVI-kytkentöihin tarvitaan toki oman alan ammattilaiset, toteaa Tamminen.
Pariskunta on suunnitellut itse talon, jonka pinta-ala on autotalli ja varasto mukaan lukien 250 neliömetriä. He ovat rakentaneet sitä omaan tahtiinsa omien töidensä ohella.
Tamminen on koulutukseltaan talonrakentaja, ja hän on toiminut rakennusalan yrittäjänä jo reilut kymmenen vuotta. Naula ja vasara pysyvät hyvin käsissä, mutta sen sijaan sairaanhoitajana työskentelevälle Anttilalle rakennusprojekti on opettanut paljon uutta.
– Raudoitustöitä, hitsausta, harkkojen kantamista, rakennustyömaan siivousta. Paljon tulee tehtyä asioita ensimmäistä kertaa. Paljon on ollut myös töitä, joita Joonaksen olisi vaikea yksistään tehdä, esimerkiksi tavaroiden kannattelua, sanoo Anttila.
Tamminen on uransa aikana tehnyt hirsimökkejä, jonka jälkeen pääpaino on siirtynyt betonilattioiden tekemiseen. Nyt vuorossa on talon rakentaminen itselle.
– Kyllä täällä kaiken vapaa-ajan saa menemään, etenkin kun tekee kaiken mahdollisen itse ilman ulkopuolista apua. Pelkästään kivitalon pystyttäminen vei aikaa puoli vuotta.
Anttila on samaa mieltä siitä, että vapaa-ajan ongelmia ei viimeiseen vuoteen ole ollut.
– Olemme joutuneet karsimaan paljon menemisistä. Jos yksikin viikonloppu tontilla jäisi välistä, se hidastaisi paljon urakan etenemistä. Vapaa-aika on nyt tätä, sanoo Anttila.

Talon rakentaminen kiihtyneen inflaation aikana ei ole pelästyttänyt Anttilaa ja Tammista.
– Rakennustyöt olivat alkaneet jo kun hinnat koronan jäljiltä olivat hieman tasoittuneet. Tuskin hinnat ainakaan tästä alaspäin tulevat, tuumii Anttila.
Toistaiseksi rakennusbudjetissa on pysytty.
– Ainoastaan paalutustyötä piti tehdä enemmän kuin aluksi kuvittelimme, ja se vei hieman enemmän euroja kuin olimme budjetoineet. Paalutus on kuitenkin tärkeä vaihe rakentamista, eikä siitä voi tinkiä, sanoo Tamminen.
Hintojen nousu on kuitenkin jonkun verran näkynyt materiaalivalinnoissa.
– Kivitaloon päädyimme puun hinnan noustessa. Mietimme vielä, saako ulkokuori rappauksen vai laatoituksen. Laatoitus on arvokkaampi, mutta helppohoitoisempi, sanoo Tamminen.
Anttilan mukaan sisämateriaalivalinnoista voidaan loppua kohden tinkiä, mikäli tuntuu siltä, että budjetti meinaa ylittyä.

Asuinpinta-alaa on kaksikerroksisessa talossa yhteensä noin 190 neliötä.
Yläkertaan tulee sauna, suihku, wc, kodinhoitohuone, vaatehuone, yksi makuuhuone sekä käynti noin 60 neliön suuruiselle kattoterassille, josta aukeaa laakea peltomaisema.
Terassille tulee lisäksi lämmin varasto, johon saa varastoitua pihakalusteet. Yläkerrasta on avara näkymä viisi metriä korkeaan olohuoneeseen, jonka isoista ikkunoista tulvii valo sisälle.
– Olohuoneen ja keittiön väliin tulee saareke ja läpiluukullinen varaava takka. Alakertaan tulee keittiö, olohuone, kolme makuuhuonetta, wc suihkulla, varasto, tekninen tila, sekä suora käynti kahden auton autotalliin. Kulku sisätilasta autotalliin oli yksi iso kriteeri, kun aloimme suunnittelemaan taloa, sanoo Anttila.
Pariskunta haki ideoita omaan taloonsa muun muassa asuntomessuilta.
– Käytössä sen sitten huomaa, mitä olisi mahdollisesti voinut tehdä toisin. Nyt meillä oli edellisistä kodeista ja taloista kokemusta siitä, mitä ei ainakaan tehdä, tuumivat Anttila ja Tamminen.
Taloon on vastikään asennettu vesikiertoinen lattialämmitys. Lämmitysmuotona talossa toimii maalämpö.
Talon suurista ikkunoista aukeaa näkymää omalle noin 3000 neliön suuruiselle osittain puustoiselle tontille, jossa odottavat myöhemmin pihanrakennustyöt. Toistaiseksi ne saavat odottaa ja on aika keskittyä talon sisätöihin.
– Toivotaan, että talo on jo pitkällä tämän vuoden jouluna, sanoo Tamminen.