Ruotsin asevoimien everstiluutnantti Paasikivi: Venäjän ilmoitus ydinasesijoituksista oli odotettu

0
Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi lauantaina Venäjän sijoittavan taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle. LEHTIKUVA/AFP
Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi lauantaina Venäjän sijoittavan taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle. LEHTIKUVA/AFP

Venäjän ilmoitus ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle oli suhteellisen odotettu, sanoo Ruotsin asevoimien everstiluutnantti ja maanpuolustuskorkeakoulun sotilasstrategian opettaja Joakim Paasikivi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle.

– On keskusteltu siitä, että Valko-Venäjä saisi tämän mahdollisuuden. Se, että se nyt toteutetaan, ei ole erityisen yllättävää. On myös ennakoitavissa, että Venäjä yrittää liittää sen johonkin muuhun tapahtumaan, mutta tätä on suunniteltu jo pitkään, Paasikivi sanoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi lauantaina Venäjän sijoittavan taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle.

Paasikiven mukaan ydinaseuhkailu on viimeinen kortti, joka Venäjällä on jäljellä lännen pelotteluun.

– Se, että ydinaseiden käyttämiseen siirryttäisiin, on valtavan suuri askel. En usko, että siihen ollaan valmiita. Uskon kuitenkin, että saamme kokea lisää ydinaseella uhkailua tästä eteenpäin.

Sopimuksen suurin vaikutus on Paasikiven mukaan se, että Venäjä sitoo Valko-Venäjää lähemmäs itseään ja vähentää näin sen itsenäisyyttä.

ISW: Ei kasvata ydinsodan riskiä

Putinin viimeisimmällä ydinaseilmoituksella ei ole merkitystä sille, kärjistyykö tilanne ydinsodaksi, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomon mukaan ydinsodan riski on yhä hyvin alhainen. ISW:n mukaan Putin yrittää käyttää hyväkseen länsimaiden pelkoja ydinaseiden käyttämisestä.

Myös ajatushautomo arvioi, että Putin on todennäköisesti pyrkinyt lähettämään ydinaseita Valko-Venäjälle jo ennen helmikuussa 2022 alkanutta suurhyökkäystä.

Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka tarjoutui jo marraskuussa 2021 säilyttämään Venäjän ydinaseita maansa alueella.

Minja Viitanen