Sähkökatkos häiritsi useita Varhan potilastietojärjestelmiä, takkuamista oli myös Salossa ja Somerolla – ”Vaikutusta häiriöllä on loppupäivän ajaksi”

0
Varhan potilastietojärjestelmässä ja muissakin toiminnoissa oli häiriöitä sähkökatkoksen vuoksi. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) palvelinkeskuksessa tapahtunut sähkökatkos aiheutti ongelmia useissa potilastietojärjestelmissä ympäri Varsinais-Suomea, tiedotti Varha tiistaina.

Sähkökatkos pysäytti potilastietojärjestelmien toiminnan Tyksissä maanantain ja tiistain välisenä yönä. Ongelma saatiin korjattua tiistaina aamupäivällä.

Sähkökatkos vaikutti hitautena etenkin laboratoriotulosten ja röntgenlausuntojen saamisessa.

Varhan mukaan vastaanottokäynnit pyritään terveysasemilla ja -keskuksissa hoitamaan normaalisti, mutta tekniset ongelmat voivat hidastaa toimintaa. Kiireelliset sairastapaukset hoidetaan Varhassa ongelmista huolimatta.

Ongelma vaikutti myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sähköisten asiointikanavien, kuten eTerveyspalveluiden toimintaan. Suun terveydenhuollon potilastietojärjestelmä on Varhan mukaan toiminut koko ajan normaalisti.

Salossa ja Somerolla häiriöt eivät ole näkyneet niin rajusti kuin Turussa. Kuvituskuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sähkökatkoksesta johtunut häiriö vaikutti potilastietojärjestelmien toimivuuteen myös Salossa ja Somerolla.

– Asiakastietojen haku oli hetken aikaa aika takkuista, eikä tietoja pystynyt tallentamaan potilastietojärjestelmään. Myöskään reseptikeskusta ei pystynyt käyttämään, sote-aluepäällikkö Petri Salo kertoo.

Salon mukaan Salossa ja Somerolla Varha on kuitenkin pystynyt tuottamaan palvelut suhteellisen normaalisti.

– Puhelinpalvelut ovat toimineet ja vastaanotot on pystytty viemään läpi, mutta toiminta on ollut selkeästi hitaampaa aamupäivän aikana. Tämä on näkynyt asiakkaille varmasti myös Salossa ja Somerolla, kun omaa aikaa on joutunut odottamaan kauemmin ja vastaanotolla on kulunut normaalia enemmän aikaa, Salo sanoo.

Petri Salo kertoi puolilta päivin tiistaina, että ainakin Salon osalta potilastietojärjestelmät toimivat nyt jo normaalisti.

– Meidän täytyy purkaa työkuormaa, joten vaikutusta häiriöllä on kuitenkin loppupäivän ajaksi, Salo epäili.

Tyks sairaalapalveluiden johtaja Mikko Pietilä kertoi tiedotteessa, että Tyksissä yö oli rauhallinen ja häiriöstä huolimatta potilasvahingoilta vältyttiin.

Varsinais-Suomen Yrittäjät: Varhan tartuttava laskutusongelmiin pikaisesti

Varsinais-Suomen Yrittäjät vaatii tiedotteessaan, että Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) puuttuu yrittäjiä koskeviin ongelmiin, kuten laskujen maksamiseen ajallaan, nopealla aikataululla.

– Varhan on otettava yrittäjien kohtaamat haasteet todesta ja tartuttava niiden taklaamiseen viipymättä. Yrittäjiltä tulee palautetta, jonka mukaan esimerkiksi maksuajat ovat venyneet kohtuuttoman pitkiksi ja yhteydenpito Varhaan takkuaa, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo.

Munterin mukaan tilanne on vakava, koska yrittäjiltä on tullut viestiä, jonka mukaan osalla on maksuaikojen pitkittymisestä ja viestinnän takkuamisesta johtuen vakavia haasteita esimerkiksi maksaa työntekijöiden palkkoja.