Sähkötupakka loi yllättävän ongelman Salon kouluihin – ”Meillä on hirveän pienet vessat”

9
Kouluissa yritetään suitsia vessassa ramppaamista ja kitkeä sähkötupakointia. – Sekin on hälyttävää, että pössytellään samaa vapea. Se ei ole henkilökohtainen. Ihan kuin vetäisi nuuskaa huulesta toiseen, sanoo Armfeltin koulun rehtori Hannu Pölönen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Sähkötupakointi ja siihen liittyvät oheisilmiöt häiritsevät arkea salolaisissa yläkouluissa.

Kouluissa joudutaan esimerkiksi vahtimaan vessoja, koska nuoret käyttävät niitä tupakkakoppeina. Sähkötupakasta ei aiheudu savuhaittoja, mutta vessojen kalusteita rikkoutuu ja epäsiisteys lisääntyy nuorten pakkautuessa koppeihin.

Välitunneilla vessoissa viivytään porukoissa, ja välillä käytävällä leijailee makea sähkötupakan haju. Vapettamisen lisäksi sosiaalisessa mediassa kiertävät haasteet kuormittavat koulujen vessoja.

– TikTok-tempauksia kiertää. On tällaisia, että varasta jotain koulusta tai kuinka monta mahtuu samaan vessaan, sanoo Moision koulun rehtori Jari Kuusisto.

Hän kertoo, että vapetus häiritsee myös opetusta. Koulussa on huomattu, että eri oppitunneilla olevat ystävät voivat sopia vessoihin treffejä kesken oppituntien.

Meno on samanlaista myös Armfeltin koulussa. Vessahässäkkä käy niin kiivaana, että koulu on tehnyt hiljattain uusia vessalinjauksia.

– Olemme ohjeistaneet nyt aika paljon tiukemmin vessassa käyntejä, sanoo Armfeltin koulun rehtori Hannu Pölönen.

– Meillä on hirveän pienet vessat, sellaiset kopit. Pytty ja lavuaari. Jos siellä käy useampi yhtä aikaa, pitää olla huolissaan että mitä sille vessalle tapahtuu. Kukaan ei kyllä silloin mene oikeille vessa-asioille.

Myös Armfeltissa nuoret ramppaavat yhä enemmän vessoissa kesken oppituntien.

– Oppilaat yrittävät tosi paljon lähteä oppitunneilta vessaan, ja siellä kestää kauan. Yritämme rajoittaa sitä, että vessakäynnille ei oteta puhelimia mukaan.

Armfeltin koulun rehtori Hannu Pölönen on huolissaan siitä, kuinka trendikästä vapetus on. – Yleensä jotkut asiat ovat noloja, ja tähän asti tupakointi on ollut noloa. Vapea ei nähdä ollenkaan nolona juttuna, vaan se on suosittua eikä terveysriskejä nähdä riskeinä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perniön yhteiskoulun rehtori Arttu Karhulahti sanoo, että vessavapetus on arjen riesa myös Perniössä.

Perniön yhteiskoulussa on takavarikoitu lukuvuoden aikana lukuisia sähkötupakointivälineitä.

– Kyllä sitä selvästi enemmän on nyt ollut. Aiemmin on ollut yksittäistapauksia. Se on lisääntynyt tänä lukuvuonna paljon.

Karhulahti arvelee nuorten keksineen vessoista kätevän paikan tupakkakokeilulle.

– Kun koulun alueelta ei saa poistua, mutta vessassa saa käydä, se on helpompi mennä vessaan. Kun uusilla käyttäjillä ei ole sähkötupakkaa, niin sillä tavalla pääsee kokeilemaan. Se on aika hankala koulun puuttua, että ei saisi vessassa käydä. Emme voi olla jokaista vessaa valvomassa, että meneekö sinne yksi vai kaksi.

Rehtorit arvioivat, että nuoret hankkivat sähkötupakkaa sosiaalisen median ja viestisovellusten avulla. Käytössä ovat esimerkiksi Snapchat ja Wickr.

Armfeltin Pölönen kertoo, että vape-kauppaa käydään myös kouluaikana. Kaupankäynti on laitonta, ja koulu on puuttunut tilanteeseen kovin keinoin.

– Nyt on tehty ainakin kahdesta myyjästä rikosilmoitus ja lastensuojeluilmoitus sen takia, että on koulussa myynyt ja niistä on löytynyt todisteita. Poliisille on toimitettu kuvamateriaalia, sanoo Pölönen. Ilmoitukset on tehty helmi–maaliskuussa.

Myös Hermannin koulussa on linjattu, että vape-kaupasta ilmoitetaan poliisille. Toistaiseksi kukaan ei ole kuitenkaan jäänyt kiinni.

– Olen erittäin huolestunut sähkötupakasta. Osittain se on korvannut nuuskaa, mutta oppilaiden keskuudessa liikkuu molempia. Olisi naiivia sanoa, etteikö niillä käytäisi myös kauppaa, sanoo Hermannin koulun rehtori Tuomas Tättilä.

Hermannin koulussa takavarikoituja sähkötupakkavälineitä ja nuuskaa.

Rehtoreita – ja vanhempia – mietityttää, millaisiin tilanteisiin nuoret joutuvat hankkiessaan sähkötupakkaa.

Salon Seudun Sanomat uutisoi viime vuoden lokakuussa nuorten väkivaltarikoksista ja sähkötupakkakauppaan liittyvästä uhkailusta ja kiristyksestä. (SSS 27.10.2022)

– Eihän se kaikki mahdollinen kaupankäynti tapahdu koulupäivän aikana koulun alueella. Millaisia painostuskeinoja niissä tilanteissa mahdollisesti käytetään, niin siitä en osaa sanoa, miettii Tättilä.

– Ne eivät ole halpoja, ja ne ovat laittomia. Ja kun rahaa liikkuu, niin siinä on lyhyt matka haastaviin tilanteisiin nuorten kohdalla.

Koulut yrittävät kitkeä sähkötupakointia monin keinoin.

Terveystiedon tunneilla käsitellään päihteitä, järjestöt tekevät valistustyötä, ja myös poliisi on kiertänyt puhumassa kouluissa vuoden alusta lähtien. Tietoa tarjotaan myös huoltajille.

– Kannattaa välillä käydä yhdessä nuoren kanssa repun ja puhelimen sisältö läpi, vinkkaa Tättilä nuorten vanhemmille.

– Se osoittaa myös nuorelle, että koti on yhteisessä linjassa koulun kanssa.

Sähkötupakkaa käyttävien tai kokeilleiden nuorten määrästä ei ole tuoretta tilastotietoa. Kouluterveyskysely selvittää asiaa Salossa huhtikuussa, ja tulosten julkistuksen jälkeen tilannekuva on selkeämpi.

– Jännä nähdä prosentti, että kuinka moni on kokeillut. Minulle on tullut sellainenkin väite vastaan, että puolet nuorista olisi kokeillut, sanoo Arttu Karhulahti.

Mikä vape?

  • Nuoret käyttävät sähkötupakasta nimeä vape. Se viittaa englannin kielen sanaan vaporizer, joka tarkoittaa höyrystintä.
  • Sähkötupakka eli sähkösavuke on sähköllä toimiva laite, jota käytetään vetämällä henkeen höyryksi kuumentunutta nestettä.
  • Nikotiinia sisältävää sähkötupakkaa käyttävillä on havaittu yhtä voimakasta nikotiiniriippuvuutta kuin perinteisiä savukkeita polttavilla.
  • Sähkötupakan ostamisen ikäraja on 18 vuotta riippumatta siitä, onko sähkötupakan neste nikotiinipitoista tai nikotiinitonta.
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sähkötupakan käyttöön liittyy monenlaisia haittoja, kuten keuhkojen toimintakyvyn alenemaa ja nielun ärsytystä. Käytettävät nesteet sisältävät muun muassa syöpävaarallisia PAH- ja VOC-yhdisteitä.
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo.K
8 kuukautta sitten

Nuo pitäisi olla kiellettyjä koulujen alueillakin. Pitäisikö kouluihin saada vartijat, joilla on oikeus tehdä tarvittaessa ruumiintarkastus? Mikä ajaa nuorison noinkin hulluun, älyttömään käyttäytymiseen ja mikä on kotien asema? On kasvamassa iso ongelma, etten sanoisi jopa vaarallinen. Jos nyt ei asialle nopeasti tehdä joitain, rajujakin toimenpiteitä, peli on menetetty.

SaNkka
8 kuukautta sitten

Samaa kuulemma esimerkiksi Uskelan koulun vessoissa. Joka siis ala-aste. Hyvin varmasti myös muilla ala-asteilla. Vanhempien olisi hyvä tarkistaa kullanmurujensa reput ja takintaskut aika-ajoin.

MDI
8 kuukautta sitten
Reply to  SaNkka

Ei taida vessoista löytyä paloilmaisimia, jos pikku vessassa voi höyrytellä?

Tiikeri
8 kuukautta sitten

90 luvulla ala-asteella poltettiin ihan normaalia tupakkaa. Ei kyseessä oo mikään uusi ilmiö tuote on vaan eri

YKS MAMMA75
8 kuukautta sitten
Reply to  Tiikeri

Näin jo vuosia vallalla ollut lasten ja nuorten vapaa kasvatus/ kasvaminen alkaa näkymään käytännössä. Lapset ja nuoret n.s kävelevät aikuisten yli. Jos tapojen sekä käytöksen opetus on lapsien pieninä ollessa jäänyt pehmoiluun, eivät ne niitä isommiksi tultuaan omaksu tuosta vaan, kun sitten tulee yksilösuoja vastaan koulussa järjestyssääntöjen noudattamista vaadittaessa. Onneksi ilokseni kuitenkin enin osa nuorista on iloisia hyvinkäyttäytyviä henkilöitä.

SaNkka
8 kuukautta sitten
Reply to  Tiikeri

Se on totta. Ei se silti asiaa tee hyväksyttäväksi.

Rollalla liikkeellä
8 kuukautta sitten

Muutama koulupoika ruinasi multa rahaa riippusillan luona, onneks uskoivat kun sanoin että en anna. Pelästyin kyllä koska heitä oli 4 että jos käyvät kimppuun. Olikohan vapeostos suunnitteilla.

Katsokaa peiliin
8 kuukautta sitten

Tämänkin tuotteen kehittivät aikuiset ja he sitä myös myyvät lapsille ja nuorille.

MDI
8 kuukautta sitten

Kuva kertoo missä se ongelma on, surkeassa koulun johdossa. Sisällä ei olla huppu tai pipo päässä eikä syömään mennä ulkovaatteissa, siitä lähtee käytöstavat. Ja tämä parinkymmenen vuoden kokemuksella 850 oppilaan koulusta.