Salkkarin pistokoe: vain joka viides salolainen käyttää parkkikiekkoa

11
Tuulikki Telenius kertoo käyttävänsä parkkikiekkoa aina kun pysäköintiruudussa niin edellytetään. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi

Salolaisautoilijat käyttävät parkkikiekkoa verrattain laiskasti, vaikka liikennemerkit useilla kaupungin kaduilla sitä edellyttävätkin.

SSS selvitti asiaa jalkautumalla Salon keskustaan torstaina 9. maaliskuuta. Autoilijoiden parkkikiekkomoraalia tutkittiin Vilhonkadulla, Katrineholminkadulla ja Horninkadulla.

Tulokset kielivät karua kertomaa: kiekko oli näkyvillä vain reilussa 20 ajoneuvossa, kun tarkastelun alaiseksi joutui yli 100 kulkupeliä.

Salkkari katsasti Vilhonkadulla kaikkiaan 39 auton tuulilasit. Parkkikiekko löytyi yhdeksältä, 30:ltä se puuttui. Katrineholminkadulta tavattiin kaikkiaan 32 ajoneuvoa, joista vain kuudessa parkkikiekko oli esillä asianmukaisesti.

Karuin suhdeluku merkittiin kuitenkin torin kupeesta Horninkadulta. Kadun varressa oli pysäköitynä kaikkiaan 36 autoa, joista kuudessa oli parkkikiekko. Lukema tarkoittaa, että vain joka kuudennen auton kuljettaja käytti kiekkoa liikennemerkin edellyttämällä tavalla.

Kaikkiaan Salkkarin tutkimusotokseen joutui 107 ajoneuvoa. Niistä 21:ssä parkkikiekko oli esillä asianmukaisesti. Prosentteina tuo osuus on pyöristettynä 19,6, eli alle viidennes.

Katrineholminkadulla, kuten myös Horninkadulla ja Vilhonkadulla, on runsaasti parkkikiekollisia pysäköintipaikkoja. Salon Seudun Sanomien tarkastelussa käy kuitenkin ilmi, etteivät salolaiset ole järin valveutuneita parkkikiekon käyttäjiä. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi

Tuulikki Telenius kertoo olevansa tunnollinen parkkikiekon käyttäjä.

– Laitan kiekon esille aina kun niin vaaditaan, Horninkadulta tavattu salolaisnainen toteaa.

– Pelkään, että minulla kävisi huono tuuri, jos en kiekkoa käyttäisi, hän lisää.

Telenius viittaa luonnollisesti parkkisakkoon. Hän ei Salossa ole moista saanut, mutta tietää, että poliisi voi tehdä täsmäiskuja.

– Täällä puhutaan yleisesti, ettei kukaan mitään sakota, Telenius mainitsee.

Salkkari tarkasti 39 auton tuulilasit Vilhonkadulla. Parkkikiekko oli asianmukaisesti esillä vain yhdeksässä. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi

Salo on ainut yli 50 000 asukkaan suomalaiskaupunki, jossa ei ole kunnallista pysäköinninvalvontaa. Telenius ei laittaisi pahakseen, vaikka kaupunki pysäköinninvalvojia palkkaisikin.

– Reilumpaa se olisi, jos joku valvoisi ja ohjeita noudatettaisiin, hän näkee.

Vaikka Telenius lisäisikin valvontaa, hän ei silti tekisi Salon pysäköinnistä maksullista.

– Sille tuskin on tarvetta, hän kiteyttää.

Tuulikki Telenius ei panisi pahakseen, vaikka joku valvoisikin pysäköintikiekon käyttöä Salossa. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi

Koska Salossa ei ole kunnallista pysäköinninvalvontaa, parkkeerauskäytäntöjä valvoo poliisi.

– Me emme juurikaan määrää pysäköintivirhemaksuja. Kyseessä on resurssi- ja prioriteettikysymys, komisario Tommi Töyry Salon poliisista kertoo.

Toisin sanoen poliisilla ei ole aikaa seurata sitä, käytetäänkö ajoneuvoissa parkkikiekkoa vai ei.

– Pysäköinninvalvontaa voidaan tehdä satunnaisesti ja teemavalvontatyyppisesti. Normaaleissa olosuhteissa muut tehtävät ovat nokkimisjärjestyksessä edellä, Töyry toteaa.

– Jos partiomme havaitsee selvästi liikennettä haittaavan tai vaarallisesti pysäköidyn auton, tilanteeseen puututaan luonnollisesti viipymättä, hän lisää.

Ylikomisario Pekka Ylikippari totesi Salon Seudun Sanomille vajaat yhdeksän vuotta sitten (SSS 21.8.2014), että poliisi on tehnyt Salon kaupungille esityksiä pysäköinninvalvojan palkkaamisesta.

– Se on nimenomaan kaupungin asia ja heidän halustaan kiinni, Töyry kommentoi tuoreeltaan.

Salo on ainut yli 50 000 asukkaan suomalaiskaupunki, jossa ei ole kunnallista pysäköinninvalvontaa. Kiekkopaikkoja Salossa on kuitenkin runsaasti ympäri keskustaa. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olli
2 kuukautta sitten

En kaipaa pysäköitimittareita, mutta saisi kaupunki palkata pari vaikkapa osa-aikaista pysäköinninvalvojaa, poliisia ei näytä kiinnostavan esim. pysäyttämiskieltomerkin alueelle pysäköidyt ajoneuvot, ajavat vain ”maijalla” ohitse, jopa parikin kertaa peräkkäin.

Kuntalainen K
2 kuukautta sitten

Salossa riittäisi pelkkä pysäköinnin valvonta, jo sillä saataisiin joku roti Salonkin pysäköintikulttuuriin. Koulutuskin kestää vain 3kk ja mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena. Pysäköinti ei Salossa ole ainoa ongelma, jo pelkästään Läntisen terveysaseman pihan läpi puikkelehtii keskimäärin 2 autoa minuutissa, ns. ammattiliikenteestä alkaen. On ihme, ettei suurempaa vahinkoa ole vielä sattunut. Tässä voisi olla mm koulunkäyntiavustajille kenties sopiva lisätienisti.

pertti
2 kuukautta sitten

Onko tästä asiasta tullut jollekin ongelma? Se on kyllä sitten ihan itse tehty. Salossa riittää pysäköintitilaa ja näyttää siltä, että tilaa tulee vain lisää.

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Samaa mieltä. Mitä kiekoilla edes yritetään saada aikaan. Kylvetäänkö kylttejä siksi, että laki sen mahdollistaa ja rajoituksia halutaan rajoittamisen ilosta asettaa.

Olli
2 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Tilaa riittää, mutta on olemassa pysäköintiääntöjä, vai mitä?

Vlad
2 kuukautta sitten
Reply to  Olli

Putinkaan ei noudata sääntöjä, vai mitä?

Tammisiltalainen
2 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Esimerkiksi Annankadulla erään yrityksen työntekijät parkkeeraavat lähistön 2h-kiekkopaikoille koko päiväksi, kun ei ole valvontaa. Samaa lienee monessa paikassa. Ei viitsitä kävellä sataa metriä.

Aikanaan, kun oli liikkuva pöliisi, niin he valvoivat pysäköintiä- Ilmeisesti näpäyttääkseen Salon poliisia. Silloin kun poliisin radioliikennettä vielä pystyi kuuntelemaan, niin tärkeimmät viestit Salon kenttäpartioilta asemalle olivat, että joko kahvi on tippumassa.

Pertti
2 kuukautta sitten

Kannattaa ottaa pois se kiekkomerkki, koska siihen ei näytä olevan tarvetta. Ei ole syytä rangaistuksia jakaa, jos ei ole ongelmaa. Näyttää riittävän kuitenkin parkkialueet, voi sen sata metriä kävellä joku muukin.

Tammisiltalainen
2 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Yrityksen tervejalkaiset työntekijät voivat kyllä kävellä sen 100 metriä, mutta liikkeiden kaikki asiakkaat eivät. Eli yhtiön työntekijät vievät siis myös yhtiönsä asiakkailta parkkipaikat. Etenkin vanhemmat ihmiset kun haluavat asioida fyysisesti.

Hyväjalkainen
2 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

ilmeisesti tarkoitat, että joku muu kuin sinä?

Hyväjalkainen
2 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Pysäköintipaikkoja riittää, mutta käytetäänkö niitä? Esim. Hansan tontti Mariankadun varrella ammottaa tyhjyyttään. Ammattikoululaisia on ohjeistettu jättämään autonsa sinne, mutta tuonikäisillä on ilmeisesti paljon jalkavaivoja, koska eivät pysty kävelemään paria sataa metriä vaan seisottavat autojaan Turuntien parkkipaikalla koko koulupäivän, vaikka asiasta on valitettu useita kertoja. Alueella on lounasruokaloita, joiden asiakkaat tarvitsisivat lyhytaikaista paikkaa. Poliisi voisi käydä silloin tällöin jakamassa pikavoittoja.