Salolainen pienyrittäjä vangittiin asejutussa – poliisi epäilee törkeästä rikoksesta yli vuoden ajalta

0

Salolainen pienyrittäjä on vangittu epäiltynä törkeästä ampuma-aserikoksesta. Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan poliisi tutkii miehen roolia jutussa, johon liittyy useita laittomia aseita.

Poliisi otti nelikymppisen miehen kiinni maaliskuun alussa ja vaati hänen vangitsemistaan Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Mies on tutkintavankina edelleen. Lounais-Suomen poliisi etsii asejuttuun liittyen myös muita henkilöitä Suomessa.

– Tutkinta on pahasti kesken, mutta en usko, että tähän liittyisi aatteellista ideologiaa. Tässä puhutaan enemmänkin kiinnostuksesta, tutkinnanjohtaja Kirsi Alaspää sanoo.

Oikeuden pakkokeinoasiakirjoista ilmenee, että poliisi epäilee salolaismiestä törkeästä ampuma-aserikoksesta yli vuoden ajalta 1.1.2022–2.3.2023.

Vangitsemisesta päättäneellä käräjäoikeudella on ollut syytä epäillä, että mies joko lähtee pakoon, vaikeuttaa asian selvittämistä tai jatkaa rikollista toimintaansa.

Poliisi selvittää epäiltyä puukotusta edeltäneitä tapahtumia sekä tekoon johtaneita syitä. LEHTIKUVA / Aku Häyrinen
Oikeuden pakkokeinoasiakirjoista ilmenee, että poliisi epäilee salolaismiestä törkeästä ampuma-aserikoksesta yli vuoden ajalta Kuvituskuva: Lehtikuva/ Aku Häyrinen

Vangittu on mukana perheyrityksessä, joka tekee rakennusalan urakoita pääasiassa Salon seudulla. Miehen tuntevat kuvailevat häntä ”mukavaksi mieheksi, jolla on toisinaan suuria puheita”.

Perheellisen miehen vangitseminen tuli hänen tuttavapiirilleen yllätyksenä.

Oikeudessa mies on ollut aiemminkin. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi hänet viisi vuotta sitten yli 21 000 euron veropetoksista. Mies oli ohjannut firman tuloja itselleen ilman, että kirjanpitäjä oli niistä tietoinen. Juttuun liittyi kirjanpitorikoksen lisäksi myös kaksi väärennettyä asiakirjaa.

Tuomio oli neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Käräjäoikeuden mukaan miehellä oli tuolloin ongelmia, jotka heikensivät hänen kykyään noudattaa lakia.

Ampuma-aserikos voi olla törkeä muun muassa silloin, kun kyseessä on erityisen suuri määrä ampuma-aseita tai ase on erityisen vaarallinen. Salon tapauksessa poliisi ilmeisesti selvittää sekä aseiden määrää että laatua.

Suurta määrää ei ole määritelty laissa, mutta kymmenenkään luvatonta asetta ei välttämättä tee rikoksesta vielä törkeää.

Poliisi kertoi saaneensa ilmoituksen epäilyttävästä paketista vasemmistoliiton puoluetoimistossa Helsingissä. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Törkeästä ampuma-aserikoksesta voidaan tuomita enimmillään neljä vuotta vankeutta. Oikeusministeriön muistion mukaan rangaistusten keskipituus on käräjäoikeuksissa vaihdellut yhdeksän ja kahdentoista kuukauden välillä. Kuvituskuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Erityisen vaarallisiksi aseiksi luokitellaan muun muassa konetuliaseet ja kynäpistoolit. Tuomituilta on tavattu esimerkiksi omatekoisia .22 kaliiperin aseita, jotka on tehty kahdesta metalliputkesta, jousesta, kolmesta pultista ja yhdestä mutterista.

Kirkkonummella poliisi löysi kolmikymppisen pariskunnan kotoa viime syyskuussa Uzi-konepistoolin ja siihen sopivan panostetun lippaan. ”Ase todettiin toimintakuntoiseksi sarjatulta ampuvaksi, luvanvaraiseksi ja erityisen vaaralliseksi ampuma-aseeksi”, Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi tiedotteessa viime viikolla.

Satakunnassa syyttäjällä on parhaillaan juttu, jossa nelikymppisen miehen uskotaan rakentaneen toimivia aseita 3D-tulostimella. Kotietsinnöissä epäillyn hallusta löytyi erityisen vaaralliseksi luokiteltuja aseita, aseen osia ja aseiden rakentamiseen tarvittavia välineitä.

Törkeästä ampuma-aserikoksesta voidaan tuomita enimmillään neljä vuotta vankeutta. Oikeusministeriön muistion mukaan rangaistusten keskipituus on käräjäoikeuksissa vaihdellut yhdeksän ja kahdentoista kuukauden välillä.

Törkeästä ampuma-aserikoksesta on vuosina 2017–2021 langetettu käräjäoikeuksissa keskimäärin kolmisenkymmentä tuomiota vuodessa.

Terrorismirikokset eivät liity juttuun

Keskusrikospoliisi kertoi keskiviikkona tutkivansa kahta epäiltyä terrorismirikosta, joihin kytkeytyy törkeä ampuma-aserikos. Rikoksista epäiltynä on vangittu noin 30-vuotias suomalainen mies.

– Juttu ei liity Lounais-Suomeen, tutkinnanjohtaja Sanna Springare keskusrikospoliisista toteaa Salon Seudun Sanomille.

Poliisi epäilee rikosten kumpuavan äärioikeistolaisesta ideologiasta. Tiedotteessa poliisi kertoo selvittävänsä toiminnan laajuutta ja kokonaisuuteen liittyviä mahdollisia muita henkilöitä.