Salon kansalaisopiston laulajat heittäytyvät Pergolesin Stabat Materiin – teos soi pääsiäisen kunniaksi Perttelissä ja Halikossa

0
Ensemble Bläs eli altot Auraleena Saustila (vas.) ja Katariina Lastunen sekä sopraanot Helena Boberg ja Anna-Maria Änäkkälä harjoittelevat Salon kansalaisopistossa laulunopettajansa Heidi Pihakiven valmennuksessa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Perttelin ja Halikon kirkoissa soi kuun vaihteen molemmin puolin Stabat Mater Ensemble Bläsin esittämänä. Lauluryhmä on Salon kansalaisopiston laulunopettaja Heidi Pihakiven oppilaiden muodostama kahden alton ja kahden sopraanon kvartetti.

Kansalaisopiston edellinen ensembleprojekti katkesi koronan takia määrättyihin kokoontumisrajoituksiin juuri ennen musikaali Loose Connectionin esityksiä, kun kokoontumiset pantiin pitkäksi aikaa jäihin. Viime syksynä Heidi Pihakivi aloitti kansalaisopistossa uuden, yhdessä esiintyvän lauluryhmän toiminnan. Asiasta kiinnostuneista lauluoppilaista koottiin pieni ensemble harjoittelemaan Giovanni Battista Pergolesin (1710–1736) 45-minuuttista Stabat Materia.

– Pitkälle edenneet oppilaat tarvitsevat haastetta ja isompia projekteja kuin pelkkiä yksinlaulutunteja, Pihakivi korostaa.

– Pergolesin Stabat Mater on perusteos, jolle on aina tilausta. Sen pystyy tekemään pienemmällä porukalla, ja kun laulaja on kerran opiskellut sen ohjelmistoonsa, sen tulkinta kypsyy vuosi vuodelta.

Pergolesi on säveltänyt Stabat Materin yhdelle altolle ja yhdelle sopraanolle, mutta Salossa se jaetaan kahden alton ja kahden sopraanon kesken. Teos sisältää viisi aariaa ja kahdeksan duettoa. Pihakivi on jakanut osuuksia laulajien äänenvärin ja kiinnostuksen mukaan. Joissain kappaleissa laulavat kaikki.

Laulunopettaja Heidi Pihakivi kokosi pitkälle edenneistä laulajista Ensemble Bläsin. Siinä laulavat altot Auraleena Saustila (vas.) ja Katariina Lastunen sekä sopraanot Helena Boberg ja Anna-Maria Änäkkälä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lauluryhmän nimeksi kehittyi Ensemble Bläs kvartetin jäsenten sukunimien alkukirjaimista. Kokoonpanossa laulavat Helena Boberg, Katariina Lastunen, Anna-Maria Änäkkälä ja Auraleena Saustila.

– Ruotsiksi sana tarkoittaa paitsi hevosen laukkia eli pläsiä, myös roihua, ja sitähän laulaessa kokee, Heidi Pihakivi huomauttaa.

Englanniksi samankuuloinen sana bless tarkoittaa siunaamista ja ylistystä, mikä puolestaan sopii kirkkokonsertteihin.

Nelikon muut jäsenet asuvat Salossa, mutta Katariina Lastunen ajelee harjoituksiin Paimiosta. Yksinlaulutunneilla kymmenisen vuotta käynyt kolmekymppinen on laulanut nuoresta ja esiintynyt kouluiässä muun muassa Somerniemen musiikkiteatterissa. Enää aika ei riitä niin pitkiin harrastusrupeamiin, mutta lyhyemmät projektit houkuttelevat Lastusta haastamaan itsensä.

Lastunen painottaa, että työskentely hyvällä porukalla hyvän laulunopettajan johdolla on antoisaa.

– Olemme tavanneet toisemme Salon kansalaisopistossa. Stabat Mater on hieno teos ja latina kuulostaa laulettuna todella kauniilta. Kokonaisuus innostaa harjoittelemaan, hän kehuu.

– Latina ei ole äidinkieleni, mutta kauniilta se kuulostaa, Stabat Mater -teokselle omistautunut Katariina Lastunen vitsailee. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pihakivi on ylpeä Perttelissä ja Halikossa yleisön eteen astuvasta lauluryhmästään.

– Kansalaisopistossakin voi viedä harrastuksensa pitkälle. Näitä laulajattaria kannattaa tulla kuuntelemaan, hän vakuuttaa.

Konsertteihin on vapaa pääsy.

Italialainen Giovanni Battista Pergolesi sävelsi Stabat Materin vuonna 1736. Latinankielinen runo 1200-luvulta käsittelee Marian kärsimystä Jeesuksen ristiinnaulitsemisen aikana. Teoksen nimi tulee sen ensimmäisistä sanoista Stabat mater dolorosa eli seisoi äiti tuskissaan. Tekstin ovat säveltäneet useat säveltäjät. Pergolesin teos on yksi tunnetuimmista.

Pergolesi sävelsi kirkkomusiikkia enemmän oopperoita ja tuli erityisen arvostetuksi koomisten oopperoiden saralla. Hänen tunnetuin teoksensa on La Serva Padrona (Palvelija emäntänä) vuodelta 1733.

G.B. Pergolesin Stabat Mater Perttelin kirkossa la 25.3. klo 17 ja Halikon kirkossa ma 3.4. klo 18. Ensemble Bläsiä säestää kanttori Lauriina Hurtig.

Ensemble Bläsin ensimmäinen keikka on 25. maaliskuuta Perttelin kirkossa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo