Salon seudun susihanke palkittiin parhaana ympäristöhankkeena Varsinais-Suomen maaseutugaalassa

0
SusiAita-hanke helpotti suden ja ihmisen elämää rinnakkain. Kuvan susi on kuvattu Kuhmossa. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Kaarinassa järjestettiin lauantaina Varsinais-Suomen maaseutugaala.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen ja Leader-ryhmien järjestämässä tilaisuudessa palkittiin rahoituskauden 2014–2022 vaikuttavimmat hankkeet.

Tapahtumatiedotteen mukaan rahoituskauden aikana maaseudun kehittämistä on tuettu Varsinais-Suomessa yhteensä 77,5 miljoonalla eurolla.

Yksi palkinnoista tuli Salon seudulle, kun SusiAita valittiin vaikuttavimmaksi ympäristöhankkeeksi. Hankkeen toteutuksesta vastasi Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri.

– SusiAita-hankkeessa jaettiin puolueetonta ja faktoihin pohjautuvaa tietoa susien ekologiasta sekä käytännön tietoa kotieläinten suojaamisesta, korvauksien hakemisesta ja havaintojen ilmoittamisesta. Vuonna 2019 päättyneessä hankkeessa edistettiin eri toimijoiden yhteistyötä Salon uudella susireviirillä. Hankkeessa kehittyi yhteistyön malli, jossa viranomaiset, luonnonsuojelijat, maanomistajat, karjatilalliset sekä asukkaat yhdessä kokoontuvat, vaihtavat ajatuksia ja välittävät ajantasaista tietoa. Hankkeen jälkeen alueen susivahingot ovat vähentyneet ja asenteet susia kohtaan muuttuneet. Nyt sudet ja kotieläimet saavat elää rauhassa eri puolilla aitoja, perusteluissa todetaan.

Palkitut hankkeet:

  • Ympäristöhanke: SusiAita/ Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri.
  • Liikuntahanke: Kuntomylly/Loukonkulman Lukko.
  • Kulttuurihanke: Maskun Hemminki 400 vuotta/Masku-Seura ry.
  • Kylähanke: Pyhämaan kulttuurikuntoportaat/Pyhämaan Kotiseutuyhdistys ry.
  • Lähiruokahanke: Pellolta maailmalle/ ProAgria Länsi-Suomi.
  • Kansainvälinen hanke: Kimppakalaasit – Village Feast /Turun seudun 4H-yhdistykset.
  • Nuorisohanke: Tavastilan skeittiparkki/Mietoisten Kirkonseudun Kylät ry.
  • Elyn tukemat palkitut hankkeet. Vaikuttavin yritystuki: Horeca-tuotteiden valmistus ja jakelu/Veljekset Kitola Oy. Vaikuttavin kehittämishanke: Laatumarja – Lounais-Suomi tuoremarjan kärkituottajaksi/ProAgria Länsi-Suomi.