Salossa konsertoiva Tuure Kilpeläinen aikoo poiketa tavoistaan ja jutustella

0
- Olen ihan tyytyväinen, ettei koskaan tullut mitään teinitähteyttä. Olen ehtinyt elää muutakin elämää ja työskentelin muun muassa pari vuotta kokkina, sanoo Tuure Kilpeläinen. Kuva: Jirina

Tuure Kilpeläistä harmittaa, ettei hän ennättänyt Saloon katsomaan omaan Kaihon karavaani -bändinsä lauluihin perustuvaa musiikkinäytelmää Valon pisaroita.

– Se oli kyllä ohjelmassa, mutta jäi kaiken tohinan alle, Kilpeläinen sanoo.

Uusi Salo-visiitti on ohjelmassa kuitenkin jo tällä viikolla, kun Tuure Kilpeläinen ja Teho Majamäki tulevat Teatteri Provinssiin esittämään kahteen pekkaan Kilpeläisen muille artisteille tekemiä kappaleita.

Kaihon karavaanin matka päättyi viime syksynä, ja Kilpeläisen oli tarkoitus jatkaa mies ja kitara -pohjalta sooloartistina, mutta sitten hän törmäsi instrumentaalivelhona tunnettuun Majamäkeen. Nyt kevät on enemmän duoo kuin sooloo.

– Ajattelin, että yksin soittaminen voi käydä kuulijoille tylsäksi. Teho tuo oudoilla soittimillaan tuttuihin kappaleisiin elokuvallisen tunnelman ja tosi mielenkiintoiset äänimaisemat.

– Kuin taidemaalari Teho laveeraa laulujen ydintä taustalla. Silloin tekstit ja läsnäolo tulevat esiin, Kilpeläinen kertoo.

Viimeistään Vain elämää -ohjelman myötä koko kansan suosikkiartistiksi kohonnut Tuure Kilpeläinen lupaa Provinssin keikalle rauhallisen seesteistä tunnelmaa.

– Ei ole pakko hakata käsiä yhteen, vaan voi vain laskeutua musiikkiin. Kappaleiden ulospano ei ole möykkäävä. Joissain biiseissä on jännä hypnoosi.

Illan ohjelmisto koostuu muutamasta Kilpeläisen syksyllä ilmestyvän soololevyn kappaleesta sekä Kari Tapion ja Vesa-Matti Loirin kaltaisille suomalaisen kevyen musiikin ikoneille kirjoitetuista biiseistä.

– On tosi kiinnostavaa laulaa niitä tekstejä. Ne ovat omakohtaisia, muun muassa Kari Tapion levyttämän kappaleen tein äidilleni.

Vesku Loirin isoimpiin hitteihin kuuluva Hyvää puuta on sekin lähtöisin Kilpeläisen kynästä. Hän myöntää, että silloin tällöin muille artisteille kirjoitetut kappaleet pistävät miettimään, että ”äh, tämän voisi soittaa itsekin”. Provinssin lavalla hän pääsee näyttämään miltä Hyvää puuta kuulostaa alkuperäisen tekijänsä tulkitsemana.

– Vesku pyysi laulua, jonka teksteissä olisi kaksi sanaa: ylpeästi kateellinen. Mietin viikkotolkulla mitä se voisi tarkoittaa.

– En ole aikaisemmin ollut kovin jutusteleva enkä ole koskaan tykännyt spiikata biisejä, mutta nyt ajattelin jutella aika avoimestikin näistä kappaleista ja kohtaamisista Veskun ja Kari Tapion kanssa. Avaan sitä miten teen lauluja, kertoo Tuure Kilpeläinen.

Tuure Kilpeläinen on esiintynyt useita kertoja Salossa. Joulukuussa 2018 hän kävi keikalla Salohallissa Kaihon karavaanin kanssa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kevään duo-kiertue koostuu 17 konsertista, jotka kaikki ovat hiukan erilaisia, uniikkeja hetkiä. Tuure Kilpeläinen vakuuttaa, että hän ei tule koskaan levyttämään Hyvää puuta tai muitakaan toisten artistien tunnetuksi tekemiä kappaleitaan. Hän lupaa, että kantateokset tunnistaa myös säveltäjän omista tulkinnoista:

– Kappaleiden melodioille ei ole tehty mitään.

Tuure Kilpeläisestä tuli suuren yleisön tuntema ja fanittama artisti vasta kypsemmällä iällä, vaikka musiikkia hän on tehnyt pikkupojasta lähtien. Ensimmäisillä kesätyörahoilla hän osti bassokitaran, ja siitä lähtivät käyntiin bändiviritykset. Silloin soitettiin rockia ja laulettiin englanniksi.

– Olen ihan tyytyväinen, ettei koskaan tullut mitään teinitähteyttä. Olen ehtinyt elää muutakin elämää ja työskentelin muun muassa pari vuotta kokkina. Se antaa perspektiiviä.

– Vaikka onhan se siistiä ja aika hivelevääkin, että biisini inspiroivat vaikkapa musikaaleihin, hän myöntää ja viittaa taannoiseen Valon pisaroita -näytelmään.

Edes Kaihon karavaanin valtaisa suosio tai valtakunnallinen tv-julkisuus Vain elämää -sarjassa eivät muuttaneet kouvolalaislähtöisen artistin elämänasennetta.

– Enimmän osan elämääni olen poissa valokeilasta. Elämäni on edelleen samanlaista kuin ennenkin. Omimmillani olen kun saan olla vain musan äärellä.

Vain elämää oli Tuure Kilpeläiselle kuin kupla, jonka sisällä elettiin ohikiitävä hetki.

– Oli ja meni -vaihe. Onneksi.

Tuure Kilpeläinen ja Teho Majamäki Teatteri Provinssissa perjantaina 31.3. klo 19