Katastrofikonkari ehdottaa Saloon uutta bisneskeskittymää – teijolaisesta pajasta löytyi jo ensimmäinen tuote

0
Pystyhirsitiipii on perniöläisen Lasse Ojasen idea. Ojasen hirsi syntyy yhdistämällä ruuveilla kaksi kuuden tuuman lankkua. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Katastrofiavun haasteet ovat pohdituttaneet salolaislääkäri Jari Vainiota pitkään. Hän on keksinyt myös yhden ratkaisun: Salosta voisi rakentaa kokonaisen avustusteollisuuden osaamisklusterin.

– Salossa on jo nyt valmiina paljon tähän liittyvää osaamista, hän sanoo.

– Ne pitäisi vain koota yhteen. Valtio voisi ottaa tästä vetovastuun.

Vainio luettelee esimerkkeinä Salosolarin aurinkopaneelit, Teijoconin elementtirakennukset ja Aktiivivesi Suomen otsonoidun veden. Näistä voisi hänen mielestään helposti kehittää avustuspaketteja, jotka katastrofialueille vietyinä veisivät paikalliset elinolosuhteet uudelle tasolle, helpottaisivat jälleenrakennusta ja parantaisivat hygieniaa.

Itse asiassa puurakentamiseen keskittyneellä Teijoconilla on jo olemassa valmis idea koottavasta väliaikaisasumuksesta. Yrityksen toimitusjohtaja Lasse Ojanen kertoo viimeisten viiden vuoden aikana kehitelleensä puisen, kokoontaitettavan elementtikodan. Se voisi korvata telttamajoituksen.

– Meillä on Kirjakkalan protopajassa tehty prototyyppi, kolmionmallinen puurakenne työnimellä tiipii. Sitä kehitettiin alun perin Gambiaan, jossa tarvitaan siirtotyöläisille edullisia asumuksia.

Ojasen keksinnössä taitettavista puurakenteista syntyy hieman teltan mallinen rakennus, jossa pohjapinta-alaa on noin yhdeksän neliötä. Se voidaan kuljettaa perille osina ja koota paikan päällä. Vinot seinät ovat omiaan esimerkiksi aurinkopaneelien paikaksi. Afrikan olosuhteita varten asumuksesta voidaan tehdä suolakäsittelyn avulla termiitinkestävä.

– Tämä on ihan tuotantovalmis. Nyt kun vaan tulisi joku ja tilaisi näitä, Ojanen huikkaa.