Salpausselän kisat huipentuu Niskasen ja Digginsin kaksinkamppailuun distanssicupin voitosta – ”Taistelemme varmasti ihan loppuun asti voitosta”

0
Kerttu Niskanen varmisti lauantaina sprintissä maastohiihdon maailmancupissa vähintään kolmossijan ja sunnuntaina hän hiihtää normaalimatkojen cupin voitosta. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Kerttu Niskanen varmisti lauantaina sprintissä maastohiihdon maailmancupissa vähintään kolmossijan ja sunnuntaina hän hiihtää normaalimatkojen cupin voitosta. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Kerttu Niskanen varmisti Salpausselän sprintissä maastohiihdon maailmancupissa vähintään kolmossijan ja sunnuntaina hän hiihtää normaalimatkojen cupin voitosta yhdysvaltalaista Jessie Digginsiä vastaan. Kolmas sija varmistui Lahden sprintin välieräpaikalla ja 11. sijalla lopputuloksissa.

Sprintissä Niskanen pääsi samalla nautiskelemaan Salpausselän kisojen runsaan yleisön äänekkäästä kannustuksesta.

– En ole panostanut sprinttiin, mutta olen silti päässyt lähes kaikissa maailmancupin sprinteissä välieriin. Olen tyytyväinen, kun se onnistui täälläkin, mutta tämän yleisön edessä olisin tietenkin halunnut jatkaa vielä tuosta, Niskanen kertoi.

– Tänään paukut eivät kuitenkaan riittäneet pidemmälle.

Niskanen päätyy cupin kokonaiskilpailussa näillä näkymin juuri kolmanneksi.

Norjan Tiril Udnes Weng on varmistanut kokonaiscupin voiton. Diggins on toisena 99 pistettä Niskasen edellä. Niskanen voisi nousta toiseksi voitolla, jos Diggins jää samalla pisteittä.

Dahlqvist käytti apuja

Sunnuntaista tulee tuloksesta riippumatta tunteikas sekä Niskaselle että Digginsille. Sen näki lauantaina Sveitsin Nadine Fähndrichistä, joka suri sprintticupin seitsemän pisteen tappiota Ruotsin Maja Dahlqvistille.

Dahlqvisti juhli, välieriin jäänyt Fähndrich itki tappiota. Niskanen lohdutti sveitsiläistä haastattelualueella.

– Urheilu on täynnä tunteita. Heillä oli tiukka kisa ja Nadine oli pettynyt, kun jäi sprintticupissa toiseksi. Toinen joutui tänään pettymään, Niskanen totesi.

Ruotsalainen voitti cupin toista kertaa peräkkäin ja ilman ainuttakaan osakilpailuvoittoa. Dahlqvistin voitto varmistui lopulta sprintin nelossijalla ja sen ansiosta, että joukkuetoveri Moa Ilar päästi hänet sauvarikon jälkeen edelleen alkuerissä.

Niskanen on hukannut pisteitä

Niskanen tai Diggins juhlii sunnuntaina distanssicupin voittoa 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdön jälkeen. Toinen suree kakkossijaa kuten Fähndrich sprintissä.

– Luulen, että tulee tiukka kisa. Diggins oli tänään aika-ajossa minua parempi, joten hänelläkin on kulkua, Niskanen ennakoi cupin viimeistä kilpailua.

– Tunnen Digginsin, eikä hän anna periksi. Taistelemme varmasti ihan loppuun asti voitosta.

Niskanen voisi olla cupissa vielä paremmissa asemissa, mutta hän jäi alkukaudesta pois neljästä kilpailusta.

– Silloin ei ollut ajatuksissa, että olisin cupissa näin korkealla. Jos saisin, hiihtäisin nyt ne kaikki vaikka peräjälkeen, Niskanen nauroi erheelleen.

Niskaselta hupeni 34 pistettä myös Drammenin sprintissä, kun hänet tuomittiin kiilaamisesta sijalle 30.

– Olen pahoitellut sitä. Menetin siinä paljon pisteitä. Oli kova päätös laittaa minut sijalle 30, mutta omapahan oli vika, Niskanen tunnusti.

Pasi Rein