Saloon tuleva Sami Hedberg: En osaa kertoa vitsejä – suosittu koomikko ei ole kateellinen Ismo Leikolalle maailman hauskimman ihmisen tittelistä

0
Sami Hedberg kertoo imevänsä yleisöltä energiaa. Sillä jaksaa vetää illassa kuusikin settiä. Kuva: Mira Tiinanen

Koomikko Sami Hedberg tekee kenties yllättävänkin paljastuksen puhelimessa matkallaan Turun Logomoon, jossa on illalla Hedberg On The Road -kiertueen esitys.

– En minä osaa mitään vitsejä kertoa.

Koomikko, joka ei kerro vitsejä?

Hedberg perustelee:

– Olen tilannekoominen ihminen. Tykkään olla seurassa hauska. Minulla komiikka on enemmänkin havainnointia ja fyysistä tarinankerrontaa.
Ylipäätään komiikan lavealle kentälle mahtuu tyylejä ja tekijöitä. On nopeita laitahyökkääjiä ja peruskallion kaltaisia pakkeja.

– Stand up on siitä hieno laji, että siitä löytyy jokaiselle se oma tonttinsa. Toiset laukovat vitsejä perä perään, toiset luottavat minimalismiin. Ja kaikki ovat parhaimmillaan todella hauskoja.

Saloon keskiviikkona rantautuva yhden miehen show kiertää Suomea maalis-huhtikuun ajan. Hedberg heittää kuukaudessa noin 43 keikkaa. Se tarkoittaa 7–8:aa keikkaa viikossa.
Turussa ja Salossakin esiintymisiä on illassa kaksi. Tai oikeastaan neljä, sillä kahden tunnin  keikka koostuu kahdesta 45 minuutin setistä ja väliajasta.
Kuulostaa rankalta. Miten olla hauska – se kun lienee oletus stand up -keikalla – illasta toiseen, monta kertaa päivässä?

– Joskus on ollut kolme esiintymistä, eli kuusi settiä illassa. Sen jälkeen on aika naatti. Rankkaa on matkustaminen ja odotteleminen. Lavalla saa yleisöltä energiaa, tulee outo endorfiinin kyllästämä yhdistelmäolo, Hedberg sanoo.

Paljastus numero kaksi: Sami Hedberg siis imee yleisönsä energian. Varokaa.

Hedberg muistelee tehneensä joitain vuosia sitten päivässä viisi yrityskeikkaa. Ja moni muistaa Hedbergin 365 Stand Up -kiertueellaan vuonna 2015 Guinness World Recordsin maailmanennätyksen: eniten livekeikkoja vuodessa, täydet 365 kappaletta.
Salossakin on luvassa kaksi showta.
– Salo on tuttu paikka ja teillä on hyvä meininki. Provinssin tila on mukavan intiimi.

Kenties maailman hauskin kesäsauvolainen Sami Hedberg ei ole kateellinen maailman hauskimmalle miehelle Ismo Leikolalle. Kuva: Mira Tiinanen

Seuraa lisää paljastuksia. Hedberg nauraa, kun häneltä kysyy, onko hän Sauvon hauskin kesämies?

– Hehheh, loistavaa. Superlatiiveja. En ole sellaisesta tittelistä koskaan kilpaillut, se on yleisön kontolla.
Sauvo on Hedbergille tuttu ja tärkeä paikka, sillä hänen äitinsä asuu siellä.

– Sauvossa on viehättävää kylätunnelmaa. Käyn siellä joka kesä ja muulloinkin. Yksi hauska perinne on käydä äidin kanssa kylän grillikioskilla. Viime kesänä ostimme porilaiset.
Hedberg muistetaan telkkasarjasta Grillit huurussa, jossa hän testaili eri paikkakuntien kuuluisia grillikioskeja paikkakunnan kuuluisuuksien kanssa

Jos Hedberg olisikin Sauvon hauskin kesämies, miten hän suhtautuu kollegaansa Ismo Leikolaan, joka USA:n esiintymisillään kohotettiin maailman hauskimmaksi ihmiseksi?

– Ismo on tittelinsä ansainnut, hän on hieno mies ja hyvä ystävä. On meillä aiheesta ollut hyväntahtoista naljailua. Mutta vakavasti, eivät ainakaan Suomessa koomikot kilpaile keskenään, se ei ole skenessä iso asia.

Palataan taas komedian avarasydämiseen maailmaan. Joku nauraa yhdelle, toinen toiselle. Huumorintaju on sinänsä outo ja yksilöllinen asia.

– Esimerkiksi Ismo Leikola kirjoittaa koko ajan, miettii settiä tosi pitkälle, analysoi, ja toteuttaa sen sitten omalla tyylillään. Kaikkia koomikoita yhdistää lopulta se, että tarkkailemme maailmaa koomisten linssien läpi, Hedberg toteaa.
Omasta setistään Hedberg kertoo, että se elää ja uudistuu noin puolentoista vuoden sykleissä. Uutta materiaalia on aina parikymmentä minuuttia. Hörähdystiheys kertoo armottomasti, toimiiko materiaali.

– Mukana on VHS-sukupolven ja nuorison ihmettelyä, somea, mainoksia, eri kulttuurien kummastelua… Laaja paketti, jossa tutkitaan maailmaa ja ihmisiä, millaisia me ollaan ja mikä elämässä on hauskaa.

Hedberg ei suoraan muista, kuinka monta kiertuetta on jo tehnyt. Monta.

– Uran ekan setin pituus oli kaksi minuuttia. Nyt taltioituna on seitsemän täyspitkää settiä, materiaalia on yhdeksän tuntia. Kokemusta on sen verran, että eri yleisöille voi valita ne oikeat jutut.

Sami Hedberg tuli yleisön tietoisuuteen vuonna 2005 voitettuaan SubTV:n stand up -kilpailun. Sen jälkeen ura on ollut lievästi sanoen nousujohteinen.

Esiintymisiä tv-ohjelmissa ja -sarjoissa, mukaan lukien oma Kokovartalomies -sarja, on kolmattakymmentä, elokuvia neljä (mm. Luokkakokous -trilogia), seitsemän livetaltiointia, duppauksia Pasilassa ja Ice Age -elokuvassa… Tämän ohella mies kiertää Suomea sekä keväisin että syksyisin, on perustanut oman yrityksen sekä on mukana ravitsemusbisneksessä.

Mistä aika tähän kaikkeen, pysyvätkö langat omissa käsissä ja pää kasassa?

– Olen aina tykännyt esiintyä ja tehdä asioita. Kun tuli korona-stoppi, aloin heti miettiä, mitä nyt tekisi. Jos tulee hyvä idea ja löytyy ihmisiä, joiden kanssa sitä toteuttaa, miksi ei? Jos homma ei toimi, sen voi kuopata. Ydinhomma on silti livekeikat, Hedberg sanoo.
Suomen kenties suosituin koomikko sanoo kiertävänsä Suomea nykyisin 100–150 keikan vuositahtia.

Hedberg on seurannut aitiopaikalla suomalaisen stand up -kulttuurin kehittymistä marginaalista valtaviihteeksi telkkariin ja isoille lavoille.

– Vuonna 2005 homma oli pienimuotoista. Nyt jokaisessa isommassa kaupungissa alkaa olla säännöllistä klubitoimintaa ja festareita. Koomikot ovat löytäneet tiensä käsikirjoitustiimeihin, elokuviin ja telkan ajankohtaispaneeleihin. Laji on siitä armelias, että kuka tahansa voi kokeilla siipiään.

Hedberg lisää, että stand up on nykyisin isoimpia kategorioita lipunmyynnissä.
Hedberg naureskelee erästä uran alkuvaiheen keikkaa, jossa ravintolayleisö olisi mitä ilmeisimmin mieluummin katsonut jalkapalloa. Kun telkka laitettiin illan esiintyjän takia kiinni, moni ei tykännyt eikä myöskään kuunnellut.

– Salikeikat ovat siitä kiitollisia, että sinne tulee ihmisiä varta vasten katsomaan esitystä.

Vaikka keikkakilometrejä on takana jo melkoisesti ja ura saavuttanut aikuisiän, lisää on Hedbergin mukaan luvassa.

– On vaikea kuvitella, että lopettaisin. Ehkä keikkamäärä voisi joskus vähentää.
Hedberg miettii hetken ja lisää:

– Kolmekymppinen Hedberg puhuu eri juttuja kuin nelikymppinen Hedberg. Olisi mielenkiintoista nähdä itsensä lavalla vielä kasikymppisenä! Millaistakohan läppää yli 80-vuotias Hedberg heittäisi? Hedberg naurahtaa.
Ajatus on kieltämättä jo visuaalisesti herkullinen. Kuka tietää, ehkä sekin vielä nähdään.

Sami Hedbergin Hedberg on the Road – stand up -kiertue Salossa Teatteri Provinssissa, keskiviikko 29.3. kello 18 ja 21.