
Sanataide saa yhä enemmän jalansijaa Salossa, kun paikallinen kulttuuriyhdistys Pro Rantakivet ry ja pääosin Turussa toimiva Kirjan talo ry tiivistävät yhteistyötänsä.
Yhteistyön ensisiemen kylvettiin viime syksynä, jolloin yhdistykset käynnistivät niin sanotut Open Mic -lavarunoillat kulttuuritalo Villissä. Nyt toimijat väkevöittävät kumppanuuttaan, minkä seurauksena Salossa vietetään Runokevättä.
– Eikä vain kevättä vaan kokonaista Runovuotta! Kirjan talo ry:n toiminnanjohtaja Petri Tähtinen painottaa.
Kirjan talo toimii kirjallisuuden ja sanataiteen aluekeskuksena Varsinais-Suomessa. Jo pelkästään senkin vuoksi Tähtinen näkee tärkeänä, että yhdistys toimii muuallakin kuin maakunnan pääkaupungissa.
– Olemme Villissä vuokralla, joten nyt meillä on virallisesti tukikohta Salossa, Tähtinen iloitsee.

Salon Runokevät käynnistyy torstaina 16. maaliskuuta, jolloin Open Mic -lavarunoillat tekevät paluun.
– Viimeisin avoimen mikin runoilta oli marraskuussa, ja olen kuullut, että niitä on kaivattu, Pro Rantakivien varapuheenjohtajana toimiva sanataiteilija Päivikki Franck toteaa.
Open Mic -iltojen tarkoituksena on innostaa kaikenikäisiä tekstintekijöitä tarttumaan mikrofoniin. Ainoana edellytyksenä on, että esiintyjät tulkitsevat omia tekstejään.
– Viime syksynä innokkaita runoilijoita oli toisinaan niin paljon, että meinasi aika loppua kesken, Pro Rantakivien puheenjohtaja Martti Halme naurahtaa.
Kirjan talo ja Pro Rantakivet tuovat runoiltoihin paikallis- ja maakuntatasolla vaikuttavia sanataiteen ammattilaisia.
– He ovat ikään kuin lämmittelijöitä, Kirjan talon tapahtumavastaava Tom Linkinen kuvailee.
Kevään mittaan mikkiin tarttuvat Franckin lisäksi esimerkiksi Katihanna Heikkinen ja Asko Lehtonen.
– Kyse on ennen kaikkea itsensä ylittämisestä ja toteuttamisesta, Petri Tähtinen sanoo Open Mic -tilaisuuksiin viitaten.

Kirjan talon Salon-tapahtumat eivät kuitenkaan rajoitu kevään aikana vain avoimen mikin iltoihin. Ohjelmassa on esimerkiksi erilaisia kursseja ja Bar Bizarressa järjestettäviä runoklubi-iltamia.
Kirjailija ja sanataiteilija Miska Karhu luotsaa Eroon kirjoitusjumeista -kurssia Salossa 15.–16. huhtikuuta. Kurssin tarkoituksena on johdattaa osallistujat pois ”tyhjän paperin kammosta” erilaisten moniaististen harjoitusten avulla.
Sanataideohjaaja Juho Kuusi vetää Lavarunokurssin 29.–30. huhtikuuta. Kurssilla sekä kirjoitetaan esitettäväksi tarkoitettua runoutta että tutustutaan esittämisen tarjoamiin mahdollisuuksiin, kuten äänenkäyttöön ja tilan sekä rekvisiitan hyödyntämiseen.
Daniil Kozlov, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellään Susinukke Kosola, vie kurssilaisensa runouden ideoinnin, tuottamisen ja editoimisen maailmaan. Kosolan Runokurssin ajankohta on 20.–21. toukokuuta.
Kaikki edellä mainitut kurssit järjestetään kulttuuritalo Villissä. Jokaiselle kurssille mahtuu 12 osallistujaa, ja ne sopivat niin vasta-aloittaneille sanataiteen ystäville kuin kokeneillekin raapustajille.

Kun kyseessä on Runokevään sijaan kokonainen Runovuosi, tarkoittaa se samalla sitä, että tapahtumia on muulloinkin kuin vuoden ensimmäisellä puolikkaalla.
– Pyrimme viemään sanataidetta ympäri Saloa kesälläkin osallistumalla esimerkiksi kylätapahtumiin ja Taiteiden Yähän, Petri Tähtinen mainitsee.
Kesän ja syksyn tarkemmasta ohjelmistosta tiedotetaan myöhemmin.
– Kehittelemme tällä hetkellä nuorille tarkoitettua luovan lukemisen hanketta yhdessä Salon kaupunginkirjaston kanssa, Tähtinen havainnollistaa.
Salossa järjestetään elokuussa merkittävä kirjallisuusalan seminaari. Pitkän romaanin työrauha -seminaaria ohjaavat viime vuonna Finlandia-palkinnon pokanneet kirjailijat Iida Rauma ja Ville-Juhani Sutinen sekä Kirsi Alaniva.
– Salossa on vilkas kulttuurielämä, ja sanataide on täällä nosteessa, Tähtinen kiittelee.
– Salo on runoherkkä kaupunki, hän lisää.
Tom Linkinen toteaa Suomen olevan koko maailmankin mittakaavassa sanataiteen edelläkävijä.
– Sanataide leviää Salosta Sodankylään ja Porista Imatralle, hän kiteyttää.
Salon Runokevään tapahtumia
- Kulttuuritalo Villin Runopiiri 20. maaliskuuta, 17. huhtikuuta ja 15. toukokuuta kello 14–16.
- Perniön Runopiiri Popukassa 20. maaliskuuta kello 17.30–19.30.
- Runon esittämisen kurssi Salon kansalaisopistossa 26. maaliskuuta kello 10.30–17.30.
- Perniön Runopiirin 20-vuotisjuhla Galleria Levolassa 2. huhtikuuta kello 16.
- Tiehän on ja tähdet -runomatinea Salon kansalaisopistossa 6. toukokuuta kello 14.
- Runokahvila kahvila Papussa Perniössä 17. toukokuuta kello 18.
Pro Rantakivet ry ja Kirjan talo ry järjestävät kevään aikana yhteistyössä Open Mic -iltoja ja kursseja. Tapahtumien muita taustavoimia ovat Sanojen Salo, Perniön Runopiiri ja Salon kaupungin kulttuuripalvelut.