Sanna Marin Horneteista: ”Asiasta pitää pystyä Suomessa keskustelemaan”

6
Marin kommentoi asiaa EU-maiden poliittisten johtajien torstaina myöhäisillasta Suomen aikaa päättyneen huippukokouksen jälkeen. LEHTIKUVA / AFP
Marin kommentoi asiaa EU-maiden poliittisten johtajien torstaina myöhäisillasta Suomen aikaa päättyneen huippukokouksen jälkeen. LEHTIKUVA / AFP

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ota kantaa siihen, voisiko Suomesta luovuttaa Hornet-hävittäjiä Ukrainaan. Tarkalleen kysymys koski sitä, voisiko niitä luovuttaa Ukrainalle jo ennen korvaavien koneiden saapumista Suomeen.

– Mielestäni tämä on keskustelu, joka Suomen valtiojohdossa pitäisi käydä. Onko mahdollista ylipäänsä Ukrainalle luovuttaa, toimittaa meidän hävittäjiämme, kun saamme korvaavaa kalustoa Suomeen.

Hän kommentoi asiaa EU-maiden poliittisten johtajien torstaina myöhäisillasta Suomen aikaa päättyneen huippukokouksen jälkeen.

Suomen Hornet-keskustelu alkoi Marinin mediakommenteista hänen Ukrainan-matkallaan. Noilla kommenteilla hän onnistui yllättämään muun muassa Suomen presidentti Sauli Niinistön, ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.).

Brysselissä Marin sanoi, että hävittäjäkeskustelua ei ole käyty vielä asianosaisissa instituutioissa ja että sitä pitää käydä.

– Me emme pääse tätä keskustelua Suomessakaan pakoon. Tätä on käyty Euroopassa jo pidemmän aikaa, hän sanoi.

Marin myös sanoi, ettei ole ottanut kantaa Suomen hävittäjien luovuttamiseen. Kysymys koski jälleen sitä, voisiko Horneteja hänen omasta mielestään luovuttaa Ukrainalle jo ennen korvaavien hävittäjien saapumista.

– Minä en ole ottanut tähän muuten mitään kantaa, kuin että asiasta pitää pystyä Suomessa keskustelemaan. Enkä lähde tässäkään julkisesti – en tyrmäämään enkä lupaamaan – tämän asian osalta mitään, hän sanoi.

Iloinen miljoonan ammuksen ohjelmasta

Marin kertoi olevansa iloinen siitä, että miljoonan ammuksen toimittamisesta Ukrainalle syntyi tällä viikolla päätös. Tämä tapahtui EU:n ulkoministerien kokouksessa maanantaina.

– Mutta Ukraina tarvitsee myös raskaampaa kalustoa. Niin tankkeja, ilmapuolustusta kuin hävittäjiä. Kyllä kaikki nämä kysymykset ovat säännöllisesti esillä.

Ukrainan ja Venäjän lisäksi toinen tärkeä teema huippukokouksessa oli talous. Poliittiset johtajat käsittelivät muun muassa rajat ylittävää rahoituksen joustavoittamista, minkä lisäksi käsittelyssä olivat muun muassa digitalisaatio, taitopohjan kasvattaminen ja kiertotalouden edistäminen.

– Olen erittäin tyytyväinen siitä, että Suomenkin esittämät biotalous [ja] kiertotalous ovat mukana näissä päätelmissä, hän sanoi.

Huippukokouksen lopputulokset kirjataan päätelmiksi, jotka jäävät kirjalliseksi dokumentiksi kokouksen lopputuloksesta.

Mikko Gustafsson

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Janne
10 kuukautta sitten

Itse aiheutti yksipuolisen keskustelun ymmärtämättömyyttään. Ei Suomi voi lähteä kriittistä puolustusinfraa jakelemaan.

MDI
10 kuukautta sitten
Reply to  Janne

Marin on todella yksinkertainen, ei mitään tajua mistään.

Keijo.K
10 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Onneksi hän ei ole sitä yksin.

MDI
10 kuukautta sitten
Reply to  Keijo.K

Kerrotko kuuluuko ulkopolitiikka pääministerille vai kenelle? Kenelle kuuluu torjuntahävittäjien lahjoituspuheet? Siellä sotasankarin hautajaisissa oli yksi pääministeri tai vastaava, missä muut olivat? Vai oliko kyseessä oma kutsu somejulkisuuden takia. Olihan se inhottavaa, kun Sauli oli samoihin aikoihin Valkoisessa talossa.

Pertti
10 kuukautta sitten

Marinilta pitää tutkia, mikä tilanne hänellä on kognitiivisiin taitoihin. Näyttä ja kuulostaa siltä, ettei sitä kykyä ole.

Hävettää
10 kuukautta sitten

Marinin uho ja ulostulot alkavat hipoa jo outoja sfäärejä. On mennyt suoraan sanoen överiksi tuossa maailmanmaineen tavoittelussaan. Siinä piilee myös vaara, että häntä ei oteta enää vakavasti, kun laukoo omiaan, joita sitten asioita tuntevien on pakko ampua alas. Ei ole enää kunniaksi suomalaisille.