Satunäyttelyyn sukeltaminen hoitaa myös aikuisen mieltä, tietävät Salon Seudun Taideharrastajat

0
Salon Seudun Taideharrastajien Irma Lahti (vas.), Seija Kämäri ja Aila Franssila-Karskela toivovat, että satunäyttely toisi katsojille iloa ja oivalluksia.

Hiirirouva asuu puunjuurakossa, ja kivenlohkareilla on velmut ilmeet. Mitähän peikkotyttö haluaa synttärilahjaksi? Entä mitä mahtaa miettiä toukka, joka katselee loistavasiipistä perhosta?

Salon kansalaisopiston ja Kulttuuritila Näkkärin aulatiloissa on avoinna näyttely, jonne kannattaa suunnata pikkuväen kanssa. Esillä on Salon Seudun Taideharrastajien satuaiheisia tauluja, joissa riittää hauskaa katsottavaa ja pohdittavaa.

– Saimme tammikuun lopulla Salon kaupungilta tietoa Lastenkulttuurin maaliskuusta, joka järjestetään Salossa nyt neljättä kertaa. Ajattelimme, että eiköhän osallistuta, kuvailee yhdistyksen puheenjohtaja Aila Franssila-Karskela.

Näyttelyn otsikkona on Pilkettä satusilmiin, ja mukana on kuuden harrastajamaalarin töitä: Aila Franssila-Karskelan, Seija Kämärin, Irma Lahden, Onerva Kotirannan, Raili Niemen ja Anne-Maj Sibeliuksen.

 

Koska aikataulu oli tiukka, näyttely on koottu pääasiassa tekijöiden vanhoista teoksista. Näyttely alkaa Kulttuuritila Näkkärin käytävältä, jossa on Franssila-Karskelan tekemä hauska kuvasarja, joka näyttää ihmisen elämän vauvasta senioriksi ja kertoo liikunnan merkityksestä.

Kuvasarja on peräisin hänen työvuosiltaan, kun hän työskenteli opettajana Salon terveydenhuolto-oppilaitoksessa. Se oli osa terveyskasvatusprojektia. Tarinaa vievät eteenpäin Franssila-Karskelan itse kirjoittamat runot.

– Onneksi olen säilyttänyt nämä varastossa, hän nauraa.

Käytävällä on myös Franssila-Karskelan tekstiiliväreillä tekemiä satuteoksia, joita nähdään lisää varsinaisessa näyttelytilassa eli kansalaisopiston aulassa. Hän maalasi suuret värikylläiset teokset lakanakankaalle noin 20 vuotta sitten koristamaan lapsenlasten leikkimökin seiniä. Monissa kuvissa seikkailevat lapsenlapset itse.

Kuvien hyväntuulisuus tarttuu väkisinkin katsojaan, ja niiden yksityiskohtiin on hauska uppoutua. Myös niiden tekeminen oli terapeuttista, Franssila-Karskela kertoo.

– Olin siihen aikaan aika uupunut ja sairauslomalla. Jälkeen päin olen ymmärtänyt, että maalatessani näitä olen hoitanut samalla omaa lapsuuttani. Taiteella on hoitava voima.

Kuvien lapset kulkevat satumaailmassa ja heidän matkansa huipentuu peikkotytön synttäreille.

– Ei minun varhaislapsuudessani vietetty synttäreitä. Ehkä olen kompensoinut tässä sitä. Olen sodan jälkeen syntynyt, ja sodanjälkeinen maailma oli aika autiota ja rankkaa. Mielikuvituselämällä pääsi hyppäämään siitä pois. Näitä kuvia maalatessani olen hoitanut sitä pientä tyttöä, hän miettii.

Aivan tuoreita teoksia näyttelyyn on tuonut Seija Kämäri. Hän maalasi eläinaiheisia öljyväritöitä, joihin halusi sisällyttää mukaan pieniä tarinoita.

– Esimerkiksi oravalla on liian pieni lusikka isojen käpyjen syöntiin. Ja toukka ihmettelee perhosta: tuleeko minusta joskus tuollainen, hän kuvailee.

Kämäri ehti tehdä taulut helmikuun aikana. Lapsille maalaaminen oli antoisaa ja vei mukanaan.

– Kun prosessi käynnistyy, eikä siinä silloin tarvitse paljon nukkua, hän naurahtaa.

Tekijät uskovat, että satuaiheisella näyttelyllä on annettavaa kaikenikäisille, varsinkin näinä aikoina.

– Maailman tapahtumat tekevät ajatuksista arjessa raskaita. Näiden teosten kautta saa hypättyä paikkaan, jossa on hyvä olla, Franssila-Karskela toteaa.

Näyttelyyn liittyen Salon Seudun Taideharrastajat järjestivät maaliskuun alussa myös kuvataidetyöpajan lapsille. Mukana oli noin 30 innokasta osallistujaa.

Seuraava suurempi ponnistus Taideharrastajilla on syksyllä pidettävä perinteinen yhteisnäyttely. Lisäksi yhdistyksen jäsenillä on jatkuvasti vaihtuva näyttely Voimalassa Vilhonkadulla.

Pilkettä satusilmiin -kuvataidenäyttely Salon kansalaisopiston aulassa (Ylhäistentie 2) 31. maaliskuuta saakka, avoinna ma–to klo 8–16, pe klo 8–14.45 sekä arki-iltaisin kansalaisopiston kurssiaikoina.

LASTENKULTTUURIN MAALISKUU 2023

Vielä ehtii mukaan tapahtumiin

  • 21.3. klo 18 Sellistien eläintarinoita, Salon musiikkiopisto, Hilkansali
  • 22.3. klo 18 Tatu ja Patu: Elämä ja teot, Teatteri Provinssi, yli 3-vuotiaille, kesto noin 40 min (€)
  • 23.3. klo 10 Vauvalorutuokio, Salon pääkirjasto
  • 31.3. klo 10 Silkkipaperitaivas-vauvateatteriesitys, Vauvaperjantai, Ylhäistentie 2, 3–12 kk ikäisille, kesto noin 30 min (€)
  • 31.3. asti Sirkus Yksisarvisihmemaailma, päiväkotilasten kuvataidenäyttely, Salon kaupungintalo
  • 31.3. asti Pilkettä satusilmiin, satuaiheinen kuvataidenäyttely, Salon seudun taideharrastajat, Ylhäistentie 2
  • 11.4. asti Minimaailmannäyttely, Salon keskustan alue