Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkaa tänään

0
Alan kolmas lakko alkaa huomenna torstaina puoliltaöin. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Alan kolmas lakko alkaa huomenna torstaina puoliltaöin. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkaa tänään, ja se kestää lauantaihin asti. Palvelualojen ammattiliitto PAM hylkäsi eilen valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

PAMin ja Kiinteistötyönantajien välistä työkiistaa on ratkottu tammikuusta alkaen. Alan aiempi työehtosopimus päättyi helmikuun lopussa.

Lakko koskee noin 2 500:aa työntekijää.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi eilen tiedotteessa, ettei ehdotusta voitu hyväksyä, koska se ei korottanut riittävästi pienimpiä palkkoja.

PAM on antanut myös muita lakkovaroituksia. Toinen lakko olisi 23.–24. maaliskuuta, jos sopuun ei sitä ennen päästä. Lakko koskisi yhteensä 16:ta alan yritystä, ja sen piirissä olisi tuolloin noin 25 000 siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa.

PAM päätti keskiviikkona myös kolmannesta kiinteistöpalvelualan lakosta, joka koskisi alan suurimpia yrityksiä. Lakko toteutuu 30.3.–1.4., ellei sopua palkankorotuksista ja työehdoista synny ennen sitä. Lakon piirin kuuluu noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä.

Työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä tehtäviä, joissa ne vaarantaisivat yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisivat yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Työnantajien tulee hakea näihin erillistä poikkeuslupaa Palvelualojen ammattiliitosta.