Someron kirjasto tarjoaa runoja, lauluja ja tarinaa Yrjö Jylhästä

0
Lausuja Mirja Honkanen (vas.), filosofian tohtori Eija Komu ja laulaja Kimmo Hovila tutustuttavat yleisönsä runoilija Yrjö Jylhän tuotantoon 13. maaliskuuta Someron kirjastossa. Kuva: Tuula Heiskanen

Runoilija ja suomentaja Yrjö Jylhän (1903–1956) runous on aiheena Someron kirjastossa ensi maanantaina talvisodan päättymisen muistopäivänä. Filosofian tohtori Eija Komu kertoo Tampereella syntyneen Jylhän tuotannosta ja elämästä iltakuudelta alkavassa tilaisuudessa.

Komu toteaa Yrjö Jylhän jääneen kirjallisuudenhistoriaan erityisesti talvisodan tuntoja suoraan etulinjasta tilittäneestä Kiirastuli -runoteoksestaan, joka ilmestyi vuonna 1941. Jylhä toimi talvisodassa komppanianpäällikkönä.

– Hän joutui käskemään miehiä tuhoisiin hyökkäyksiin, ja syytti itseään miestappioista, vaikka kukaan muu ei sitä tehnyt. Onkin sanottu, että hän jäi loppuiäkseen Karjalankannaksen Taipaleenjoelle. Jatkosodassa hän toimi tiedotuskomppaniassa, Komu kertoo.

Muita Jylhän runoteoksia ovat Ruoskanjäljet 1926, Kurimus 1928, Viimeinen kierros 1931, Risti lumessa 1937 ja Toiviotiellä 1938. Lisäksi hän suomensi muun muassa englantilaisia, ranskalaisia ja saksalaisia runoja ja seitsemän William Shakespearen draamaa.

Komu toteaa Jylhän runokielen olevan ytimekästä ja iskevää, tiukasti riimitettyä.

– Hänen sotarunoistaan on riisuttu kaikki paatos ja fraseologia: Niin kohtaavat toisensa länsi ja itä, / niin kohtaavat ihmiset toisiaan. / Vain toinen muistelemaan jäi sitä, / ja toista jossakin kaivataan.

Lausuja Mirja Honkanen tulkitsee maanantain tilaisuudessa Jylhän runoja. Laulaja Kimmo Hovila esittää muun muassa Vilho Luolajan-Mikkolan säveltämän Häätanhun ja Juhani Raiskisen säveltämän Pyhän yön.

Yrjö Jylhä – Taipaleenjoen runoilija Someron kirjastossa (Kiiruuntie 2) 13.3. klo 18.