Someron lastensuojelun sijaishuolto hoituu Salosta – Varhan palvelualuepäällikkö lupaa lähipalveluja kuten ennenkin

0

Somerolla lastensuojelun sijaishuollon asiakkaat on siirretty Varsinais-Suomen hyvinvointialueella Salon toimipisteen työntekijöille, koska Somerolla ei ole yhtään pätevää sosiaalityöntekijää. Näin toteaa sosiaali- ja vammaispalvelujen Salon ja Someron palvelualuepäällikkö Eeva Purhonen vastauksena Someron kaupunginvaltuuston maanantaina saamiin terveisiin lastensuojelun tehtävien siirtymisestä Saloon (SSS 8.3.2023).

Pätevien työntekijöiden puutteesta johtuen myös lastensuojelun jälkihuollon asiakkaat on nähty järkeväksi keskittää sosiaaliohjaajan sijaiselle, jonka haku on parhaillaan käynnissä.

– Kyseisen viran lopullisesta sijoittumiskaupungista ei ole vielä päätöstä, Purhonen sanoo.

Hän muistuttaa, että sijais- ja jälkihuollon lapsia on eri puolilla Suomea. Somerolaisia lapsia ei välttämättä ole sijais- eikä jälkihuollossa Somerolla.

– Lasten vanhemmatkaan eivät välttämättä asu Somerolla tai Salossa, joten työntekijät liikkuvat joka tapauksessa. Työntekijän toimipisteen sijoituspaikka ei ole palvelun antamisen kannalta oleellisin asia, Purhonen huomauttaa.

– Somerolta puuttuu lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijöitä, joten se aukko pitää paikata Salossa virassa olevien avulla. Lähipalveluja saa Somerolla kuten tähänkin asti.

Eeva Purhonen toteaa, että lastensuojelun avohuollon ja lapsiperhepalvelujen osalta Somerolla työskentelevien sosiaalityöntekijöiden työhön ei ole tehty muutoksia, ja lapsiperheiden sosiaalityön työpiste on edelleen Somerolla.

– Perheisiin tehtävä työ jatkuu Somerolla kuten ennenkin. Salon ja Someron työntekijät kuuluvat samoihin tiimeihin, mutta työtä tehdään Somerolla ja Somerolle.

Somerolla sosiaalitoimistossa on tehty yhdennettyä työtä, jolloin kaikki sosiaalityöntekijät ovat tehneet kaikkea. Näin on yleisesti toimittu pienemmillä paikkakunnilla, eikä jakoa palvelutehtäviin ole ollut kuten isommissa paikoissa. Varhan tavoitteena on keskittää työ tiimeihin palveluittain.

Purhonen muistuttaa, että hallinnollinen organisoituminen on eri asia kuin perheisiin tehtävä työ.

– Asiakkaat saavat edelleen lähipalvelunsa.

Sosiaalityöntekijöiden saatavuusongelma on valtakunnallinen eikä kohdistu erityisesti Somerolle tai Saloon.

– Turku on keskuspaikka, joka opiskelupaikkakunta houkuttelee valmistuneita enemmän kuin muut kunnat. Varhan pyrkimyksenä on saada rekrytoitua sosiaalityöntekijöitä joka puolelle maakuntaa palvelutarpeen mukaisesti, Purhonen sanoo.