Sukupuolikohun keskelle joutuneen salolaiskoulun rehtori: ”Olemme toimineet juuri niin kuin pitää”

0
Tasa-arvovaltuutettu sekä yhdenvertaisuuvaltuutettu tukevat Mustamäen koulun toimintaa, jossa kiellettiin syrjiväksi katsottu oppilastyö. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolaisessa Mustamäen koulussa on viime viikkoina keskusteltu koulun päätöksestä kieltää syrjiväksi katsottu oppilastyö.

– Totta kai tällainen aiheuttaa oppilaissa ja ryhmässä kyselyjä. Olemme puhuneet lasten kanssa ja sanoneet, että he voivat rohkeasti kysyä, mikä heitä mietityttää. Vastaamme sen mukaan, mitä voimme, rehtori Kaisa Katava kertoo.

Salon Seudun Sanomat uutisoi verkkosivuillaan tiistaina illalla, että koulu oli kysynyt oppilastyöhön kantaa myös tasa-arvovaltuutetulta, joka asettui tukemaan koulun kieltopäätöstä.

Kannanottoa oli pyydetty erityisesti virkkeisiin ”sukupuolia on vain kaksi” ja/tai ”sukupuolia on kaksi”.

– Olemme saaneet varmistuksen, että olemme toimineet juuri niin kuin pitää, ja meillä on ollut velvollisuus toimia näin. Olemme noudattaneet lakia ja ohjeita niin kuin meidän viranhaltijoina kuuluu.

Oppilastyö on helmikuun alkupuolelta. Rehtori Katava kertoo lähettäneensä oppilaiden koteihin tuolloin ”pienen tiedotteen”.

– Tiedämme, että lapset puhuvat kotona monenlaisia asioita. Lähetin sen takia viestin, että vanhemmat voivat ottaa yhteyttä kouluun, jos heillä on jotain kysyttävää. Se riitti vanhemmille.

Katavan mukaan asiaa on käsitelty koulussa jo paljon, ja keskustelu jatkuu yhä.

– Yhteisöllisyys on meidän koulumme vahvuus. Pyrimme hoitamaan niin hyvät kuin hankalatkin asiat yhteisesti. Henkilöstön kesken on avoin keskustelukulttuuri, eikä kenenkään tarvitse lähteä kotiin pohtimaan yksin näitä asioita.

Katava korostaa, että koulun tehtävä on suojella myös oppilastyön tehnyttä lasta ja hänen perhettään.

– Parhaamme mukaan olemme tätä asiaa koulussa hoitaneet, eivätkä muut vanhemmat ole sitä kyseenalaistaneet.

Rehtori ei halunnut näyttää Wilma-viestiä Salon Seudun Sanomille. Koulu on ollut tapauksesta yhteydessä myös Opetusalan ammattijärjestöön sekä Opetushallitukseen.

Opetusalan ammattijärjestön johtava lakimies Erkki Mustonen kertoo, että OAJ kehotti Mustamäen koulua ottamaan yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun.
– En muista, että vastaavanlaista tapausta olisi meille tullut aikaisemmin.

Mustonen näkee, että tapauksessa haetaan sananvapauden rajoja.
Mustosen mukaan koulujen toimintaa kyseenalaistetaan ja koulutoiminnan rajoja haetaan koko ajan.

Juttua muokattu kello 15.01. Lisätty loppuun OAJ:n kommentit.