Lähijunayhtiö ostaa VR:n romujunat – ”Saamme liikenteen käyntiin Salon ja Turun välillä parissa vuodessa”

3
Paikallisliikennettä ajettaisiin Sm2-junilla, joita valmistettiin aikoinaan Valmetin tehtaalla Tampereella. Lyhenne Sm tulee sanasta sähkömoottori. Kuva: VR-Yhtymä Oy.

Paikallisjunia Varsinais-Suomen rautateille puuhaava Suomen Lähijunat Oy ostaa VR:ltä yksitoista käytöstä poistettua junaa romumetallin hinnalla. Pari vuotta viritelty kauppa on nyt varmistunut.

– Kalusto vaihtaa omistajaa, kun rahat ovat tilillä, VR:n kalustojohtaja Joonas Roivainen vahvistaa.

Eräpäivä on 31. maaliskuuta.

VR ja Suomen Lähijunat lupaavat kertoa kauppahinnan myöhemmin. Yksi maksajista on helsinkiläinen raideliikennekonsultti Antero Alku, joka on puhunut lähijunaliikenteen käynnistämisestä Varsinais-Suomessa jo toistakymmentä vuotta.

– Tähtäämme edelleen siihen, että liikenne alkaa vuonna 2025. Me saamme sen käyntiin Salon ja Turun välillä parissa vuodessa, Alku sanoo.

Suomen Lähijunat tarvitsee lisää rahaa vielä miljoonia euroja voidakseen kunnostaa ja modernisoida vanhat Sm2-junat liikennekelpoisiksi.

VR Group tiedotti syyskuussa, että se myy yksitoista käytöstä poistamaansa Sm2-junayksikköä Suomen Lähijunat Oy:lle. Romuraudan hinnalla tehty kauppa piti maksaa lokakuun lopussa, mutta Lähijunat sopi sittemmin VR:n kanssa maksuajan pidennyksestä 31. maaliskuuta saakka.

Valmetin 1970-luvulla valmistamien junayksiköiden korit ovat alumiinia. Yksi Sm2-juna painaa noin 70 tonnia. Salon Seudun Sanomat kertoi tammikuussa, että raudan, alumiinin ja kuparin markkinahinnoilla junat voisivat maksaa yhteensä 400 000–500 000 euroa.

Antero Alku ei vielä paljasta, ketkä muut panevat nyt rahojaan likoon raideliikenteen startup-yhtiöön. Hän puhuu ”muutamasta kaverista”.

– Junien hankkiminen on vasta siemenrahoitusta, johon sijoitamme henkilökohtaisesti. Yhtiölle ei kuulu, mistä kukin rahansa ottaa. Se on jokaisen oma asia.

Suomen Lähijunien keulahahmona pidetty Pekka Möttö totesi Salon Seudun Sanomissa pari kuukautta sitten, että koko junahanke raukeaa, ellei rahoitus onnistu maaliskuun loppuun mennessä.

Kaksivaunuiset Sm2-junat seisovat tällä hetkellä Hyvinkäällä VR:n entisen konepajan ratapihalla. Antero Alku on aiemmin arvioinut, että yhden junan modernisointi ajokuntoon maksaisi ehkä puolitoista miljoonaa euroa.
Yhdentoista junan remontoinnista koituisi siis yli kuudentoista miljoonan euron lasku.

– Tämä on iso ja monimutkainen asia, Alku sanoo.

Lähijunaliikenne edellyttää yhteiskunnan tukea. Antero Alun mukaan Suomen Lähijunat Oy:n liiketoiminta riippuu siitä, että se saa kunnilta palvelusopimukset. Kunnat eivät voi kuitenkaan tehdä palvelusopimusta, koska junayhtiöllä ei ole junia, jolla palvelua voisi tuottaa.

Junien modernisoinnista vastaisi hyvinkääläinen Suomen Kiskokalusto Tehdas Oy. Sm2-junien kunnostus olisi yrityksen ensimmäinen työ. Tehdas ei voi kuitenkaan aloittaa ellei Suomen Lähijunat pysty maksamaan kustannuksia.

– Tämä väliaika pitää rahoittaa jollain. Suomalaiset sijoittajat eivät ole tottuneet rautatieliikenteen rahoittamiseen, Alku toteaa.

Pekka Möttö on aiemmin todennut, että rahoitus olisi sataprosenttisen varma, jos Suomen Lähijunilla olisi esittää sijoittajille sopimus liikennöinnistä.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Allan
2 kuukautta sitten

Tämä hanke on vähän terveemmällä pohjalla, vaikka liikennöinti edelleen vaatii merkittävää panostusta yhteiskunnalta.

Asemapaikkojakaan ei voi oikein lisätä, koska silloin nopeusrajoitetut alueet lisääntyvät ja tunnin juna hankkeen tavoite nopeudet törmäävät entistä lujemmin päin kallioseinää.

Vaihtoehtoisella uudenradan linjauksella asema paikkoja voi lisätä, kun vanha rata jää palvelemaan tällaista lähijuna liikennettä ja nopeammat junat kulkisivat kokonaan eri reittiä jossa ei tarvita lisää nopeusrajoitettuja alueita.

Tosin ei sitä kasvunauhaa syntynyt silloinkaan kun junat vielä 80 luvulla pysähtyivät useammalla asemalla.

Turhake
2 kuukautta sitten

Eikös Väylällä tähän ole mitään sanottavaa? Kun piti liikennöitsijän päättää tuleeko lähijunaliikennettä. Eikä oo edes asemalaitureita enää, kaikki on poistettu tai myyty yksityisille. Miksi ne poistettiin käytöstä? Siksi kun ei ollut matkustajia. Jos esim. Hajalasta lähtis Saloon junalla, niin kumminkin pitäis sinne asemalle päästä jotenkin, ja siinä ajassa sitten mielummin ajaa omalla autolla Saloon. Et tää hanke on aivan älytön. Ja miksi ylipäänsä VR myi junat? Ei ole käyttöä…

Kuntalainen K
2 kuukautta sitten

Jos tai kun käytössä on vain yksi raide niin ei tuolle välille mahdu millään kannattavaa lähijunaliikennettä. Kaksi raidetta on minimi ja sen jälkeen Piikkiön ja Paimion asemat on hyvää ekstraa.