Suomen poliittinen johto tuomitsi jyrkästi kansanedustaja Ben Zyskowiczin kimppuun käymisen

0
Zyskovicz kertoi olleensa odottamassa Helsingin Itäkeskuksessa metroa, kun hänen kimppuunsa hyökättiin. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Zyskovicz kertoi olleensa odottamassa Helsingin Itäkeskuksessa metroa, kun hänen kimppuunsa hyökättiin. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) kimppuun käyminen tuomittiin lauantaina jyrkästi. Zyskowicz oli lauantaina Itäkeskuksen metroasemalla odottamassa Vuosaareen menevää metroa, kun häntä alettiin solvata ja hänen kimppuunsa käytiin.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tapausta Twitterissä raukkamaiseksi hyökkäykseksi.

– Vihanpito, uhkailu saati väkivalta vaalikentillä ovat loukkaus myös kansanvaltaa vastaan, Niinistö kirjoitti.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi, että hyökkäys ehdokasta kohtaan on hyökkäys demokratiaa kohtaan.

– Tämä on järkyttävää ja täysin tuomittavaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan sanoi Twitterissä, että tapahtunut hyökkäys on äärimmäisen vakava asia vaalirauhan kannalta.

– Ehdokkaiden vapaa vaalityö on demokratiamme perusta, Orpo perusteli.

”Uhkasi työntää metron alle”

Zyskowiczin mukaan aggressiivinen mies uhkasi tappaa hänet ja työntää metron alle. Zyskowicz kertoi, että uhkailujen jälkeen mies huitaisi kädellä päin hänen kasvojaan. Tämän jälkeen hyökkääjä yritti Zyskowiczin mukaan poistua paikalta reippaasti kävellen.

– Halusin, että hän joutuu tapahtumasta vastuuseen, niin lähdin hänen peräänsä muutaman muun silminnäkijän kanssa, Zyskowicz kertoi STT:lle.

Zyskowiczin mukaan mies jatkoi solvausten esittämistä ja huusi esimerkiksi Natosta sekä juutalaisista. Tämän jälkeen mies kääntyi ja juoksi kansanedustajaa kohti.

– Hän kamppasi ja työnsi minut maahan. Siinä tuli vaurioita kämmeniin sekä polviin.

Tämän jälkeen vartijat ottivat Zyskowiczin mukaan hyökkääjän kiinni.

Zyskowicz kertoo, että tämä on neljäs kerta hänen kansanedustajauransa aikana, kun hänen kimppuunsa on hyökätty. Zyskowicz on toiminut kansanedustajana vuodesta 1979 lähtien.

Helsingin poliisi vahvisti Twitterissä ottaneensa yhden henkilön kiinni epäiltynä Itäkeskuksessa hieman ennen puoltapäivää tapahtuneesta pahoinpitelystä. Poliisi ei vahvistanut STT:lle, onko kyseessä Zyskowiczin pahoinpitelytapaus.

Poliisi aloittaa seuraavaksi tapauksen tutkimisen ja suorittaa kuulustelut. Rikoskomisario Kari Martikainen kertoi STT:lle, että tapausta tutkitaan laittomana uhkauksena ja pahoinpitelynä.

Useita tapauksia viime vuosina

Poliitikkojen kimppuun on Suomessa käyty viime vuosina aikaisemminkin.

Silloisen valtiovarainministerin Alexander Stubbin (kok.) kodin ikkunoita ammuskeltiin ilmakiväärillä ja ulko-oveen heiteltiin kiviä elokuussa 2015, kun perhe oli nukkumassa sisällä. Tähän syyllistynyt mies tuomittiin myöhemmin puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Silloisen ulkoministerin Timo Soinin (sin.) kimppuun yritettiin käydä Vantaan Korsossa keväällä 2019 järjestetyillä maalaismarkkinoilla, mutta Soinin turvamiehinä toimineet poliisit ehtivät väliin. Hyökkääjä sai ehdollisen vankeustuomion.

Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikön Pekka Katajan kimppuun käytiin hänen kotonaan heinäkuussa 2020. Katajaa muun muassa lyötiin vasaralla, ja hänen kallonsa murtui.

Hyökkääjiä ei ole saatu kiinni, mutta 39-vuotias mies tuomittiin tammikuussa hovioikeudessa avunannosta murhan yritykseen ja avunannosta törkeään kotirauhan rikkomiseen kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Ex-pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kimppuun käytiin suojatiellä eduskuntatalon lähellä toissa vuoden tammikuussa. Sipilän mukaan häntä lyötiin nyrkillä. Pahoinpitelijä tuomittiin sakkoihin.

Korjattu aiempaa uutista klo 19.14: Timo Soinin puoluekanta vuonna 2019 oli (sin.) eikä (ps.).

Hannu Aaltonen, Rasmus Ekström