Taidekävely kahdeksan pysähdyksen taktiikalla – Salon Minimaailmannäyttely on yhdistelmä salolaisten lasten ja nuorten sekä ammattitaiteilijoiden töitä

0
Suurin osa Minimaailmannäyttelyn teoksista on ikkunoissa. Poikkeuksena ovat salolaistaiteilija Ilona Niemen teokset, jotka sijaitsevat puistossa Kulttuuritalo Villin vieressä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Turuntien päässä, Montessoripäiväkoti Aurinkoleijonan ikkunassa, on päiväkodin lasten tekemä liikennekaupunki, josta näkyy tekemisen ilo. Siitä alkaa juuri avautunut Salon Minimaailmannäyttely, jonka voi kiertää ulkoilulenkin lomassa katsomassa nyt jo kolmatta kertaa.

Näyttely koostuu ympäri kaupungin keskustaa esille laitetuista minimaailmoista tai minikokoisista taideteoksista. Kaikki teokset ovat nähtävillä ulkona, eli niitä voi käydä katsomassa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Näyttely on osa Salon järjestämää Lastenkulttuurin maaliskuuta.

– Koko tapahtumakonsepti on korona-ajan lapsi. Se syntyi vuonna 2021, kun piti kehittää kulttuuria ja ohjelma lapsille ja lapsiperheille, mutta mitään ei saanut järjestää, kertoo Salon kaupungin kulttuurituottaja Sini Lundgrén.

– Se on ollut oikein suosittu, ja siitä on kovasti tykätty, hän jatkaa.

Tänä vuonna reitillä on kahdeksan eri pistettä ja yhtä paljon osallistuvia tahoja. Aurinkoleijonan luota reitti etenee Taidemuseo Veturitallille, mistä näyttely löytyy hieman piilosta, suojaisalta takapihalta. Pitsiverhojen kehystämissä pienissä ikkunoissa on kuvataiteilija Tea Tikan toteuttama teos Kukkien salaisuus.

Veturitallissa järjestettiin maaliskuun alussa grafiikan työpaja, jossa työskennelleet lapset ja vanhemmat ovat osallistuneet teoksen syntyyn. Tikka on luonut tilateoksen käyttämällä hyväkseen työpajan teoksia, omia grafiikanvedoksiaan sekä erilaisia esineitä. Teos kertoo vastauksen kysymykseen: Mikä on kukkien hartain toive ja keiden apua he tarvitsevat?

Minimaailmannäyttelyssä voi nähdä siis sekä paikallisten lasten ja nuorten että paikallisten kuvataiteen ammattilaisten teoksia.

– Olemme jakaneet tiedotuskanaviemme kautta hakulomaketta, jonka kautta kuka tahansa on voinut ilmoittautua näytteilleasettajaksi. Lisäksi olemme täydentäneet näyttelyä ammattitaiteilijoilla, Lundgrén kertoo.

Tänä vuonna näyttelyssä on paljon lasten ja nuorten tekemiä minimaailmoja, kuten Turuntie 8:sta löytyvät Salon kansalaisopiston kuvataideryhmien tekemät työt. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lasten ja nuorten panos on Minimaailmannäyttelyssä hyvin vahvasti esillä.

Veturitallilta matka jatkuu Nuorten keskus Steissin ikkunan luo, missä on Salon nuorisotilojen nuorten tekemiä mininuokkareita. Sieltä puikataan Annankadulle ja Salon Teatterin ikkunaan, mistä löytyy pieni talvinen maailma. Sen hahmot ovat Perniön Toimintatorstai-tapahtumaan osallistuneiden lasten muovailemia.

Turuntie 8:n ikkunoissa on puolestaan Salon kansalaisopiston kuvataideryhmien tekemiä minimaailmoja. Mukana on töitä ryhmistä Eskarikuvis, Suomusjärven kuvataidekoulu ja Moision taidekerho. Lisäksi Vilhonkadulla, Hilkansalin oven lähellä sijaitsevissa alaikkunoissa on Hermannin yläkoulun valmistavan opetuksen luokkien Mun luonto -aiheisia minimaailmoja.

Reitin lopussa nähdään vielä ammattitaiteilijoiden töitä. Kulttuuritalo Villin viereisessä puistossa on esillä Ilona Niemen lintuteos sekä linnunpönttöjä, joissa asustaa hieman erikoisempaa väkeä.

Reitti päättyy Tehdaskatu 18:aan, Salon Taiteilijaseuran gallerian ikkunaan, missä nähdään Seppo Piiraisen grafiikanvedokset Lumen vangit ja Matkamuistot.

Minimaailmannäyttelyn reitti on noin 2,5 kilometriä pitkä, ja sen voi kulkea kokonaan tai osissa. Salon Kulttuuripalvelut on koonnut näyttelystä reittikartan, joka on ladattavissa osoitteesta: www.salo.fi/lastenkulttuurin-maaliskuu. Kartta löytyy myös Salo Taskussa -sovelluksen reitit-osiosta.

– On ollut ilo huomata, että ihmiset todella kiertävät reittiä. Olen itse nähnyt siellä lapsiperheitä, nuorten kaveriporukoita ja myös aikuisia keskenään, Lundgrén iloitsee.

Tänä vuonna näyttelyn kävijöiltä toivotaan myös palautetta. Turuntie 8:n ikkunasta löytyy QR-koodi, jonka skannaamalla pääsee palautelomakkeeseen. Vastanneiden kesken arvotaan lippupaketteja Kulttuuritila Näkkärin Lasten lauantaiden syyskaudelle.

– Keräämme palautetta, jotta saisimme vähän tietoa siitä, kuinka moni käy katsomassa näyttelyä, ja miltä se heidän mielestään näyttää, Lundgrén kertoo.

Salon Minimaailmannäyttely on esillä Salon keskustan alueella 11.4. saakka.

Kuvataiteilija Tea Tikan tilateos Kukkien salaisuus lymyilee ikkunassa Taidemuseo Veturitallin takana.