Taidevaihtureihin vietiin sadoittain tauluja – kävijät kuvailevat vaihtokauppatapahtumaa ”ehdottomaksi jutuksi” ja ”yksinkertaisuudessaan huippuideaksi”

0
Tuula Rakkolainen toi Taidevaihtureihin kolme taulua ja aikoi viedä yhtä monta mennessään. Massiivisen maisemataulun hän kertoo päätyvän mökilleen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon taitokeskuksessa käy perjantaisena iltapäivänä kova kuhina. Avaraan huoneeseen on ripustettu laaja katras tauluja, ja lisää tulee jatkuvalla syötöllä. Toisaalta jokunen taulu myös lähtee uuden omistajan matkaan.

Käynnissä on taiteenvaihtotapahtuma, joka toimii ”Tuo taulu tullessas ja vie toinen mennessäs” -mentaliteetilla.

Heli Ylönen on tuonut taitokeskukseen viisi taulua.

– Ymmärtääkseni se on maksimimäärä. Enemmänkin olisi ollut vara toimittaa, hän naurahtaa.

Taidevaihtureihin saisi halutessaan vain tuoda tauluja, joten tyhjin käsin poistuminen on sallittua.

– Minä olen löytänyt jo monta teosta, joita en etsinyt, Ylönen muotoilee.

Hän pitää Taidevaihtureita ”ehdottomana juttuna”.

– Kaiken keskiössähän on kierrättäminen. Samalla taide pääsee esille varastojen pimeydestä, Ylönen näkee.

Salon taitokeskuksessa on järjestetty aikaisemminkin vaihturitapahtumia. Niissä Ylönen ei ole kuitenkaan vieraillut.

– Mutta kirppareilla käyn aktiivisesti, hän mainitsee.

Heli Ylönen pitää Taidevaihtureita ”ehdottomana juttuna”. Hän kertoo löytäneensä kokoelmasta useita teoksia, joita ei todellakaan etsinyt. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tuula Rakkolainen on tuonut Taidevaihtureihin kolme taulua kuolinpesästä.

– Huomasin tapahtumailmoituksen Facebookista. Tällaiset vaihtokauppatilaisuudet ovat todella tervetulleita, hän kiittelee.

Rakkolainen aikoo viedä mennessään yhtä monta teosta kuin on tuonutkin.

– Pidän muotokuvista, etenkin öljyväreillä maalatuista. Myös grafiikka on mieleeni, hän kertoo.

Haastatteluhetkellä Rakkolainen on löytänyt jo kaksi tuliaista. Toisen niistä, massiivisen maisemataulun, hän uumoilee päätyvän mökilleen.

Rakkolainen vierailee taitokeskuksen vaihturitapahtumassa Ylösen tapaan ensimmäistä kertaa.

– Aikomukseni on ollut tulla aikaisemminkin, mutta nyt sain aikataulut sopimaan. Yksinkertaisuudessaan huippuidea, Rakkolainen kuvailee vaihtureita.

Taidevaihtureihin sai viedä tauluja matalalla kynnyksellä. Niin tunnettujen kuin arkitaiteilijoidenkin teokset otettiin ilolla vastaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Varsinaista vaihturipäivää vietettiin siis perjantaina 24. maaliskuuta, mutta tauluja sai tuoda halutessaan taitokeskukseen jo kolmena edeltävänä päivänä.

Salon taitokeskuksen ohjaaja ja vaihturitapahtumien järjestäjä Hannele Ruponen arvioi, että tauluja on tuotu ainakin 200.

– Jos tämä tahti jatkuu, varmaan menee seuraavakin satanen rikki, hän pohti perjantaina iltapäivällä, kun vaihtureita oli jäljellä vielä useampi tunti.

Kuten todettua, taitokeskuksessa on käyty vaihtokauppaa ennenkin. Taidevaihtureita ennen on vaihdettu vaatteita, mekkoja, takkeja ja keskeneräisiä käsitöitä.

Hannele Ruponen tietää luvata tulevaisuuden varalle jo ainakin kaksi vaihturitapahtumaa.

– Toukokuussa järjestetään taas Mekkovaihturit, ja syksyllä vaihdellaan käsityökirjoja, hän paljastaa.

Hannele Ruponen arvioi vaihturipäivän tiimellyksessä, että tauluja oli tuotu ainakin 200. Kuva syksyltä 2022, jolloin taitokeskuksessa järjestettiin Takkivaihturit. Kuva: SSS/Minna Määttänen