Tul siit sittenki jotta – Ahonen häivytti katsojan ajatuksista Blomgrenin, jonka paluuennuste on nyt muodossa ”toivottavasti saamme hänet pudotuspeleihin”

0
Roope Ahonen on onnistunut ylemmän jatkosarjan kolmosissaan 53,6-prosenttisesti. Perjantai paransi myös kauden synkkää plusmiinuslukemaa.

Lentävä, ehkä salolaisuutta kuvastava lause ”ei tul mittä” on levinnyt Vilppaan menestysvuosista huolimatta koripallokeskusteluissa. Tällä kaudella aika monen ajatukset ovat aika usein olleet Vilppaan osalta tuon suuntaisia.

Kouvoja vastaan tulleen 109–86-kotivoiton jälkeen voitiin ylemmän jatkosarjan osalta positiivisen 1 107 katsojan yleisöjoukon keskuudessa todeta, että ”tul siit sittenki jotta”. Tuli, vaikka alku olikin illan kotijoukkueelle lukemien 7–22 osoittamalla tavalla vaikea.

Tosin katsomoon vaikutti siltä, ettei 15 pisteen tappioasema ollut tällä kertaa niin hälyttävää kuin joissain toisissa otteluissa olisi ollut. Kouvot teki paikoin todella kovia kaukoheittoja, ja joukkueen kolmosista oli parhaassa vaiheessa onnistunut kahdeksan kahdestatoista.

– Ei siinä missään kohdassa mitään sellaista paniikkia ollut, totesi myös Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen.

Toisaalta kauden Vilpas on ollut vaihtelevuudeltaan sellainen, että varsinaista varmuutta ei esimerkiksi kolmannen neljänneksen jälkeisen kahdeksan pisteen johtoaseman jälkeenkään ajatuksiinsa saanut.

Kaikki kääntyi lopulta kuitenkin joukkueen kannalta onnellisesti. Umpikiharainen sarjatilanne muuttui nyt siihen, että Vilpas on hyvin lähellä puolivälierien kotietua. Sen keskinäisten ottelujen saldo on parempi kuin KTP:llä ja Kouvoilla, ja Katajakin tarvitsisi päätösottelusta kymmenen pisteen voiton kääntääkseen tilanteen edukseen.

Toisin sanoen voitto Katajasta riittäisi Vilppaalle varmasti kotietuun, ja se saattaa tulla jopa kahdella tappiollakin. Asian merkitystä ei voi korostaa liikaa taloudellisesti eikä pelillisesti. Vilpas on voitoilla ja tappioilla mitattuna Korisliigan kotiriippuvaisin joukkue, ja lähellä sitä ovat myös Kataja sekä KTP.

Tietyt perjantain ottelun numerot kertovat siitä, miksi peli kulki viimeisen puolen tunnin osalta Vilppaan toivomalla tavalla. Mikko Koivisto sai ilmaan lähes 13 kolmen pisteen heittoyritystä, joista yhdessä häntä rikottiin vapaaheittojen arvoisesti. Myös Roope Ahonen piti yllä ylemmän jatkosarjan tarkkaa kaukoheittopeliään: kolmoset 4/5.

Tämä kaksikko vietti kentällä lähes koko menestyksekkään toisen puoliajan.

– Siinä nähtiin esimerkkiä, kuinka etenkin paikkapuolustusta vastaan palloa liikutetaan ja muita ohjeistetaan, kehui Savolainen Ahosta ja Koivistoa.

Ira Lee ja etenkin KeyShawn Feazell saivat haluamiaan tilanteita korin alle viimeistellen kovilla prosenteilla. Tämä osa-alueen pitäisi olla Vilppaan ylivoimaisesti vahvin kohta, kun Hannes Pöllää ei tällä kaudella enää kentällä nähdä.

– Tämä peli oli Vilppaan näköinen, totesi Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen .

Vilppaan näköisyyttä korosti vielä se, että Kouvot teki vain yhdeksän pistettä nopeista hyökkäyksistä. Määrä on poikkeuksellisen pieni.

– Tämä oli taktista ja hidasta peliä. Haluaisimme pelata paljon nopeammin, mainitsi Joel Mäntynen.

Perjantaina Vilpas pääsi vapaaheittoviivalle 24 kertaa, ja joukkueen pelaajia on rikottu keskimäärin kaikista korisliigajoukkueista eniten. Osaselitys tähän on toki peräti neljä jatkoaikaottelua, mutta silti tilasto yllättää.

– Tuo nosto tuli kyllä kieltämättä vähän puskista, kun tuntuu, että vastustajat ovat jatkuvasti meitä useammin vapariviivalla, Savolainen hymähti.

Tällä kertaa Perttu Blomgrenin poissaoloa ei hyökkäyspelissä huomannut, mutta pidemmässä juoksussa häntäkin kaivattaisiin kovasti kentälle.

Polvivaivaa potevan Blomgrenin paluun aikatauluennuste on nyt ”toivottavasti saamme hänet pudotuspeleihin” -muotoinen.

– Tällä hetkellä hän pystyy juoksemaan suoraan, mutta kun rasitusta nostetaan, niin sen seurauksista ei tiedä vielä yhtään. Missään tapauksessa Perttu ei pelaa ainakaan vielä seuraavassa ottelussa, Savolainen valottaa.

Vilpas–Kouvot 109–86 (20–28, 27–23, 32–20, 30–15)

Vilppaan pisteet/levypallot: Quentin Goodin 15/2, KeyShawn Feazell 14/3/5 syöttöä, Mikko Koivisto 31/1/5 syöttöä, Juho Nenonen 7/3, Roope Ahonen 14/1/6 syöttöä, Niilo Kärkkäinen 0/0, Remy Abell 12/2, Riku Laine 3/5, Ira Lee 13/10.

Kouvot: Austin Butler 15/5/5 syöttöä, Quanterrius Jackson 18/6, Deshon Taylor 18/5, Ilmari Toikkanen 8/7, Veeti Helakorpi 2/2, Joel Mäntynen 19/2, Aarni Korkiatupa 3/2, Joona Airenne 3/0.

Levypallot: 32–33
Syötöt: 24–13
Menetykset: 10–12
Heittoprosentit:
1 p: 75–75
2 p: 59–46
3 p: 60–53
Tuomarit: Joona Haaja, Karolina Andersson ja Aleksi Antinmaa.
Yleisöä: 1 107

OHO!

Vilpas on kokenut kauden aikana seitsemän kahden ottelun mittaista ”minitappioputkea”. Tälläkään kertaa kolmatta peräkkäistä ei tullut, eli joukkue kampeaa itsensä kerta toisensa jälkeen vaikeuksista ylöspäin.

Vilppaan seuraava ottelu: la 18.3. Vilpas–Karhubasket klo 17 Salohallissa.